Ce jucării îi oferi copilului tău. Care ar trebui să fie atitudinea părinţilor în faţa pretenţiilor „high-tech“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dacă acum 20 de ani copiii încă îi mai cereau Moşului câte o maşinuţă, păpuşică sau ursuleţ, astăzi micuţii au pretenţii la care în urmă cu două decenii nici părinţii lor nu sperau. Tabletele, telefoanele şi jocurile video sunt în topul preferinţele copiilor încă de la vârste mici.


"Cele mai utile jocuri şi/sau jucării şi cele pe care ar trebui să le cumpărăm copiilor noştri sunt acele jucării potrivite vârstei lor, nivelului de dezvoltare şi nu în ultimul rând, cele care trezesc interesul, curiozitatea şi creativitatea copiilor. Un alt criteriu de care ar trebui să ţinem cont atunci când alegem jucării sau jocuri pentru copiii noştri este cel al utilităţii jocului şi al posibilităţii jucării lui cu alţi copii sau membri ai familiei", explică, pentru Adevărul, psihologul Aurelia Mazilu.

Consola, telefonul, tableta sau orice alt accesoriu "high-tech" pe care copilul îl pretinde, îi va aduce micuţului satisfacţii, dar nu neapărat beneficii. Părinţii care nu rezistă tentaţiei de a le îndeplini totuşi dorinţa este bine să se orienteze către cele cu adevărat educative (pentru că printre jocurile video se numără şi unele care stimulează inteligenţa, creativitatea şi iniţiativa şi care oferă recompense) şi să ştie şi că misiunea lor nu se opreşte la a le oferi copilului.

"La vârste mici, copiii au nevoie de atenţia nedivizată a părinţilor, de o interacţiune sănătoasă şi autentică cu adulţii semnificativi din viaţa lor, iar nu să fie <<abandonaţi>> în faţa unei tablete sau a unui joc video, de aceea însoţirea şi/sau participarea activă la jocurile lor ar trebui să facă parte din rutina zilnică a unei familii. O jumătate de oră pe zi de joacă autentică cu copiii este uneori suficient pentru a-i securiza, astfel încât ei să ştie că orice joc sau jucărie cumpărată nu va înlocui niciodată atenţia şi iubirea părinţilor", mai spune psihologul. 

Chiar dacă sunt tot mai multe voci care spun că printre jocurile video, spre exemplu, sunt şi unele ce pot fi considerate adevărate unelte educative, specialiştii spun că întotdeauna unui astfel de joc pe care micuţul îl va aborda singur, îi este de preferat un puzzle la care mama, tata sau fraţii mai mari pot da o mână de ajutor sau o carte de poveşti frumos ilustrată, citită împreună cu bunica sau bunicul la ceas de seară. 

"În final, recomandarea mea pentru părinţi este să <<fie>> acolo, prezenţi pentru copiii lor, mai mult de cât să <<facă>> lucruri pentru ei", încheie specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite