VIDEO Percheziţii ale DIICOT la locuinţa lui Mihai Lucan, fost şef al Institutului de Urologie din Cluj. Medicul este suspect de delapidare. Prejudiciul: 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Mihai Lucan, care l-a operat pe Emil Boc, Ion Iliescu şi Alexandru Arşinel, este anchetat de procurorii DIICOT pentru delapidare. Prejudiciul se ridică la circa un milion de euro. În dosar, printre suspecţi se numără şi fiul acestuia. În schimb, avocatul lui Lucan susţine că nu s-a găsit nimic la percheziţii şi că tot ce se întâmplă „este un nonsens“.

UPDATE 16.30 Ciprian Lucan, fiul medicului Mihai Lucan, a fost scos cu o maşină a jandarmeriei şi dus la clinică, pentru a asista la percheziţiile de acolo. Acesta nu a făcut nicio declaraţie jurnaliştilor.

Ciprian Lucan, luat de jandarmi din casa tatălui său, Mihai Lucan

UPDATE 13.25 Avocatul medicului Mihai Lucan a ieşit din casa acestuia şi le-a spus jurnaliştilor că ”nu s-a găsit absolut nimic” şi că ”nu se putea găsi”, dar şi că ”nu există documente aici” şi că va mai dura 2-4 ore. Avocatul a spus că el pleacă la Bucureşti.

UPDATE 10.30 În declaraţia acordată ziarului ”Adevărul”, deputatul Emanuel Ungureanu a enumerat mai mulţi oameni despre care susţine că l-au ajutat pe Lucan.

„Acest sistem a fost protejat de politicieni precum Emil Boc, Gheorghe Funar, Marius Nicoară, Laszlo Attila, Florin Stamatian, procurori ca Maghiar, judecători, oameni din SRI. Toţi aceşti oameni aveau cărare sigură către serviciile profesorului Lucan, iar ceilalţi intrau pe marea uşă unde erau direcţionaţi spre Lukmed (n.r. clinia privată a medicului Lucan), iar Institutul de Urologie a fost transformat într-un fel de azil de noapte. De aici şi situaţia falimentară“, a declarat Emanuel Ungureanu. 

UPDATE 10.02 Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj şi unul dintre oamenii care au adus acuzaţii privind activitatea medicului Lucan, a dat o declaraţie jurnaliştilor ce stau în faţa casei medicului urolog.

”După 10 ani de zile se opreşte jaful din instituţii medicale şi jaful asupra bolnavilor. Este cea mai bună veste de Crăciun”, a afirmat Ungureanu.

El a mai spus că bolnavii erau trimişi de la Institutul Urologic la clinica privată a medicului Lucan şi că acesta din urmă ar fi avut complici la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medici de la Institutul Urologic, procurori şi judecători, politicieni, oameni de la SRI. 

El a mai spus că bolnavii erau trimişi de la Institutul Urologic la clinica privată a medicului Lucan şi că acesta din urmă ar fi avut complici la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medici de la Institutul Urologic, procurori şi judecători, politicieni, oameni de la SRI. 

UPDATE 9.37 Avocatul lui Mihai Lucan, Eugen Iordăchescu, a venit la medic acasă. Acesta le-a spus jurnaliştilor:

”Domnul procuror se agită foarte tare. Ştiu că va fi dus la audieri, la Bucureşti. Din punctul nostru de vedere, probaţiunea este mai mult decât incipientă şi nu există nicio dovadă că au fost comise faptele de domnul profesor Lucan sau de Ciprian Lucan. Se bazează pe nişte estimări pe care le-au făcut. Nu se ştie, nu există o expertiză. Din punctul nostru de vedere e un nonsens ce se întâmplă, dar asta e”.

UPDATE ORA 8.40 Conform procurorilor DIICOT, membrii grupului infracţional au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, conumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Pe lângă medicul Mihai Lucan, suspecţi în acest dosar mai sunt, arată DIICOT, Valeriu Ciprian, Mihai Lucan Dan şi Emil Fofiu Sânpetreanu, care, potrivit procurorilor au constituit un grup infracţional organizat, în calitate de angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul institutului., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia susnumiţii şi-au promovat interesele.   

Perioada vizată este începutul anului 2005 - sfârşitul anului 2016, când, prin faptele lor, suspecţii au prejudiciat institutul cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei.
 
Această sumă reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
 
Prima dintre modalităţile efective prin care s-a realizat  delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilităţi, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale.
 
O a doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre şi post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienţilor asupra cărora au fost făcute intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL.

A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia Institutului de Urologie, respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer  prin crioterapia ţesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanţii instituluilui şi clinica privată au dispus transferul aparatului în sediul clinicii private fără a se întocmi nici un fel de act, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul I.C.U.T.R. fiins utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL.
 
Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2009, 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul aparatului  GALIL,  în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienţilor le-au fost percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro/ pacient.
 
​Prejudiciul provocat astfel institutului este de 2.763.429,54 lei.
 
Şapte suspecţi şi alte 30 de persoane urmează să fie aduşi la audieri.

perchezitii lucan foto remus florescu

Percheziţii acasă la profesorul Lucan. FOTO Remus Florescu

ŞTIREA INIŢIALĂ

În acest moment au loc percheziţii la cinci adrese, printre care domiciliul medicului Mihai Lucan, la fiul acestuia şi la locuinţa fostului director Dan Sâmpetrean. Sunt percheziţii şi la sediul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant din Cluj şi la clonica privată a profesorului Lucan.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române şi procurorii DIICOT-ST efectuează 5 percheziţii, la membrii unei grupări infracţionale, specializată în comiterea infracţiunii de delapidare, cu consecinţe deosebit de grave.

Activităţile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări faţă faţă de 3 persoane, angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz.

Din primele verificări a reieşit că membrii acestui grup infracţional organizat avea drept scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceştia şi-ar fi promovat interesele.          

Gruparea infracţională organizată ar fi fost sprijinită de alte 5 persoane, în schimbul memţinerii în funcţiile de conducere pe care le deţineau.

În perioada 2005-2016, membrii grupului infracţional organizat ar fi devalizat persoana vătămată pe de o parte, în beneficiul altei clinici medicale private.

Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei, precizează comunicatul citat.

casa medic mihai lucan

Casa medicului Mihai Lucan

Mihai Lucan a fost acuzat că ar fi dezvoltat un sistem paralel prin care pacienţii erau înregistraţi la stat, dar erau operaţi la clinica privată a medicului.

Institutului Clinic de Urologie şi Transplant din Cluj se află într-o situaţie disperată, după ce a acumulat datorii de aproape două milioane de lei şi are conturile poprite. Deputatul Emanuel Ungureanu susţine că principalul vinovat ar fi fostul manager Mihai Lucan, care ar fi ”căpuşat” institutul prin intermediul clinicii sale particulare, LukMed. Conform spuselor sale, ani la rând mai mulţi pacienţi ai institutului au fost redirecţionaţi spre clinica profesorului Lucan, unde erau operaţi, după care erau trimişi înapoi la spital, pentru îngrijirile post-operatorii. Astfel, clinica privată ar fi încasat banii pentru intervenţiile chirurgicale în detrimentul institutului.

CINE ESTE MIHAI LUCAN, UROLOGUL CARE I-A OPERAT PE ILIESCU, BOC ŞI ALEXANDRU ARŞINEL

Mihai Lucan (69 de ani) este medicul urolog care a condus timp de aproape un deceniu Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, realizând mii de transplanturi de rinichi, unele dintre ele premiere naţionale şi internaţionale, altele, precum transplanul lui Alexadru Arşinel în 2013, au devenit scandaluri naţionale. Lucan l-a operat pe preşedintele Ion Iliescu, dar şi pe primarul Emil Boc, care l-a numit consilier pe probleme medicale în perioada în care a fost premier. De numele său a fost legată şi o anchetă legată de trafic de organe, care însă nu l-a găsit vinovat. Cel mai mare scandal recent este legat de operaţia de transplant a lui Alexandru Arşinel, care ar fi primit, conform deputatului clujean Emanuel Ungureanu, rinichiul salvator într-un timp record doar pentru că era o persoană cunoscută şi nu pe baza unui algoritm bine-definit. 

La stat şi la privat

Lucan a fost până în 2007 şeful ICUTR, apoi şeful Departamentului Transplant Renal din Institut şi s-a retras treptat din activitate, la finalul anului 2016 fiind coordonator al activităţii de transplant din Institut, iar în aprilie 2017 a intrat în pensie.

Timp de aproape două decenii, Mihai Lucan a fost de facto şeful ICUTR, deşi din 2007 încoace a existat un manager, spun surse din Institut. ICUTR are, astăzi, conturile poprite pentru datorii de 2 milioane de lei acumulate din 2012, fiind în pragul falimentului.

În schimb, clinica privată înfiinţată în 1999  de medic – Lukmed- este una dintre cele mai profitabile din Cluj, având în 2015, de exemplu, conform datelor de pe portalul Ministrului de Finanţe, un profit de circa 475.000 de euro. Atât Mihai Lucan, cât şi fiul său – Ciprian Lucan – şi-au împărţit activitatea între clinica de la stat şi cea privată.

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu a cerut, la începutul lunii martie 2017, ministrului Sănătăţii „verificarea relaţiilor contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca”.

Potrivit deputatului, în ultimii şapte ani ar fi existat o practică la nivelul ICUTR prin care „pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan.”

După un control al ministrului Sănătăţii, în luna aprilie, procurorii DIICOT au făcut trei percheziţii la Clinica privată Lukmed, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) şi la locuinţa medicului Mihai Lucan, din Cluj-Napoca. În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat documente şi aparatură electronică. Surse din apropierea anchetei au declarat pentru „Adevărul” că ancheta DIICOT urmăreşte modul în care a fost devalizat Institutul în dauna clinicii private a cunoscutului chirurg. 

Cum a fost căpuşat ICUTR-ul de clinica privată 

În România există două centre de stat unde se efectuează transplanturi de rinichi: la Institutul din Cluj şi cel de la Fundeni. Mihai Lucan a realizat la ICUTR: primul transplant combinat de rinichi-pancreas din România (iulie 2004); primul transplant renal din Europa la copii; prima recoltare renală laparoscopică asistată robotic, în sistem de telemedicină (mai 2003) - premieră mondială; prima operaţie laparoscopică, cu ajutorul unui robot Da Vinci din Europa de Est (2009). Cu toate acestea, la ICUTR din 2008 nu mai funcţionează aparatul de spart pietrele la rinichi, care costă conform unui portal de specialitate între câteva mii de euro şi sute de mii de euro. Mii de pacienţi care au venit în această perioadă şi vin şi astăzi la ICUTR cu diagnostic de pietre la rinichi erau îndrumaţi să meargă la privat, a declarat pentru Adevărul actualul manager al Institutului, Silviu Moga. „La privat” înseamna, de cele mai multe ori, clinica Lukmed, care la finalul anului 2007, cu câteva luni înainte să se strice litotriptorul de la Institut, îşi inaugura spitalul privat de pe strada Republicii, una dintre cele mai scumpe din oraş. Aici pacienţii sunt aşteptaţi şi astăzi cu un litotriptor de ultimă generaţie.   

Analize făcute gratuit de Institut pentru clinică

Medicii de la ICUTR au făcut la începutul lunii noiembrie o conferinţă de presă în care au explicat cum a fost devalizat institutul.

„A existat un contract de prestări servicii medicale între Institut şi Lukmed în care pacienţii de la clinica privată erau aduşi la clinica de stat şi îngrijiţi, după operaţie. Decontarea s-a făcut în mod discontinuu şi nu la valoarea reală a cheltuielilor cu pacientul respectiv. Se făcuse un contract similar celui cu CAS şi se făcea la o valoare mult mai mică faţă de valoarea reală. Mai era o altă categorie de pacienţi care erau internaţi aici, supuşi unor investigaţii, când se decidea operaţia, pacienţii se operau la clinica privată, după care se întorceau aici”, a precizat actualul manager al ICUTR, Silviu Moga. Practic, Institutul doar îngrijea pacienţii clinicii private, lucru care a dus la subfinanţarea cronică, întrucât decontările Casei de Asigurare se fac în funcţie de complexitatea serviciilor medicale prestate.

În plus, între Lukmed şi Institut a fost încheiat un contract care avea ca obiect realizarea de analize de laborator. „Există şi un dosar penal în curs şi probabil că se vor stabili nişte prejudicii. În mod cert institutul a fost prejudiciat în această perioadă. Vreau să vă spun că numai valoarea analizelor anatomo-patologice efectuată pentru clinica privată, din care institutul nu a încasat niciun leu, se ridică la 2 milioane. Şi în acest caz statul ar putea plăti datoriile urmând să le recupereze de la vinovaţi”, a spus Moga la conferinţa amintită.

De ce a fost protejat Mihai Lucan

Deputatul Emanuel Ungureanu a susţinut cu ocazia conferinţei de presă de la ICUTR: „De ce a fost protejat domnul Lucan? Pentru că a operat de fiecare dată pe cine trebuie. A operat miniştri, prim miniştri, preşedinţi de stat, Iliescu în 1994 s-a operat aici, aşa s-a acoperit activitatea de trafic de organe care a fost aici, de care eu vorbesc din 2003. Pentru că veneau ambasadori, s-a creat o reţea. Lucan nu neagă că veneau străini aici. Toţi au ştiut şi nu au făcut nimic. Acest oraş a suportat o dinastie”, a spus deputatul clujean.

CV Mihai Lucan


Numele: Mihai Lucan Data şi locul naşterii: 5 iunie 1948, la Ştefăneşti, judeţul Botoşani.
Starea civilă: căsătorit.
Studiile şi cariera: A absolvit Universitatea „Carol Davila“ din Bucureşti, promoţia 1972.
- Specialist în Urologie – 1977, ocuparea unui post prin concurs la Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni
- Medic primar urolog – 1990
- Conferenţiar- 1990- Şeful Catedrei de Urologie- Universitatea de
Medicină şi Farmacie" "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca
- Profesor- 1992- Şeful Catedrei de Urologie- Universitatea de Medicină şi
Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca
- Şeful Centrului de Transplant Renal Cluj-Napoca- 1995
- Directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-1999
- Şef al Oficiului Regional de Transplant Cluj- Aprilie 2005
- 2007-2016 - Şeful Departamentului Transplant Renal din Institut
- 2017- aprilie- pensie
Distincţii şi premii: Ordinul „Steaua României“ cu gradul de Comandor (2000), Ordinul „Meritul Sanitar“ în grad de Mare Ofiţer (2006), Premiul Academiei Române pentru cartea „Manual de transplant renal“ (decembrie 2001). Locuieşte în Cluj-Napoca.

Premiere: În anul 1980 a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. În anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic şi de telemedicină din lume, împreună profesorul Ralph Senner, de la Clinica de Chirurgie Robotică din München. În anul 2004 profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi şi pancreas. În 2010 a efectuat primul transplant de rinichi de la un cadavru, în premieră în Europa de Est. În decursul carierei, a efectuat zeci de mii de operaţii urologice şi de intervenţii endoscopice şi laparoscopice, precum şi mii de transplanturi renale.


Comunicatul DIICOT:

„La data de  20.10.2017, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat cinci percheziţii percheziţii domiciliare pe raza municipiului Cluj,  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2005 şi până la finalul anului 2016, un număr de trei suspecţi,angajaţi ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul căreia suspecţii şi-au promovat interesele.

Pe parcursul perioadei în care a fiinţat grupul în cauză, la acesta au aderat şi alţi suspecţi care se aflau la conducerea unor secţii, compartimente, servicii, în cadrul  unităţii sanitare, cu drept de decizie asupra bunei funcţionări a acestor entităţi, aflându-se în conivenţă infracţională cu liderul grupului infracţional, s-au raliat modulul de operare promovat de către acesta şi de către ceilalţi membrii constituenţi ai grupului infracţional organizat, în detrimentul intereselor persoanei vătămate.

Membrii grupului infracţional au prejudiciat patrimoniul persoanei vătămate cu suma de  5.169.406,91 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul instituţiei publice.

Prima dintre modalităţile efective prin care s-a realizat  delapidarea persoanei vătămate a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilităţi, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul institutului şi care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând societăţii comerciale.

Contravaloarea serviciilor medicale prestate de către persoana vătămată nu au fost achitate, respectiv, analize medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienţii asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, în condiţiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului.

 A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre şi post operatorie în cadrul institutului a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupunea asigurarea cazării efective a pacientului în condiţiile asigurării  asistenţei medicalei  calificate.

A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul clinicii medicale private  a aparaturii aflată în posesia institutului., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer  prin crioterapia ţesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007, moment în care reprezentanţii institutului şi ai clinicii medicale private  au dispus transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii private,  fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul  clinicii private.

 Astfel, în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private  cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a clinicii private, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către instituţia de stat, iar pacienţilor le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient.

Astfel, prin modalitatea expusă anterio,r persoanei vătămate i-a fost cauzat  un prejudiciu în cuantum de 2.763.429,54 lei.

Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – VLAD ŢEPEŞ.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“.

Ştirea în curs de actualizare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite