Skimming-ul a îngrozit România. Care este tasta bancomatului care arată dacă ne-au fost clonate cardurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Skimming-ul, adică metoda de a fura datele de pe cardurile bancare şi banii celor care folosesc bancomatele, face ravagii în toată Europa, iar de Sărbători riscurile de a fi păcăliţi de hoţi cresc şi mai mult. Poliţia Română ne învaţă cum să ne ferim de hoţi.

În goana după cumpărături de Sărbători, mulţi români care scot bani din bancomate nu-şi iau minime măsuri de siguranţă. Pe asta mizează şi hoţii care folosesc metoda „skimming“ pentru a fura datele şi banii celor care folosesc bancomatele.

Concret, un aparat este plasat pe bancomat şi cu ajutorul acestuia se fură toate datele stocate pe banda magnetică a cardului. Lângă bancomat există o cameră video care înregistrează când se introduce PIN-ul. În afara faptului că hoţii pot fura banii de pe card, pot fura şi datele personale ale persoanei care deţine cardul.

Furturile din bacomate prin skimming sunt estimate la aproximativ 1 miliard de dolari pe an. De regulă, hoţii aleg să monteze echipamentele de skimming pe bacomatele aflate în zonele cu trafic intens, cum ar fi mall-urile.

Cum operează hackerii

Poliţiştii atrag atenţia că aproape orice persoană care intenţionează să extragă bani dintr-un bancomat „hackuit“ nu poate bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.

„Ce se întâmpla între timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, «clientul» recuperează cardul şi pleacă în căutarea unui alt bancomat. Hoţii pot folosi datele astfel obţinute pentru a «clona» cardurile victimelor. Acestea au aceleaşi elemente de identificare ca şi cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani“, au explicat, pentru „Adevărul“, surse din Poliţia Română.

Cum să ne protejăm de skimming

Pentru a nu cădea victimă infracţiunilor de skimming, Poliţia face mai multe recomandări atunci când vrem să scoatem bani de la bancomat.

Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine să verificaţi bancomatul. Utilizatorii sunt sfătuiţi să tragă uşor de tastatura aparatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde uşor. Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta respectivă prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă. Atenţie! O tastatură falsă permite reţinerea codului PIN introdus. 

Totodată, poliţiştii recomandă verificarea autenticităţii fantei în care se introduce cardul bancar.

Acoperiţi tastatura când formaţi codul PIN

Un alt semn că bancomatul ar putea fi vizat de hoţi este prezenţa în imediata apropiere a unor obiecte străine. „Aruncaţi o privire la bancomat, dacă arată puţin mai ciudat, dacă există obiecte în imediata apropiere, cum ar fi un suport de broşuri, dacă are vreo sursă de lumină suplimentară“, spune un analist în securitate.

O altă măsură de prevedere este acoperirea tastaturii cu mâna în momentul formării codului PIN.

Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales, nu spuneţi nimănui PIN-ul. Nu facilitaţi ca cineva să stea aproape de voi atunci când introduceţi PIN-ul.

Nu în ultimul rând, nu este bine să lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul bancar. Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.). 

Români arestaţi în SUA după ce au clonat zeci de carduri

romani SUA skimming

Doi români, un bărbat şi o femeie, au fost arestaţi în SUA fiind acuzaţi de skimming, au comunicat oficiali ai Poliţiei din Gonzales - Louisiana.

Şeful Poliţiei, Sherman Jackson, a declarat că departamentul său a operat arestările după ce a primit o informare de la Secret Service conform căreia doi suspecţi călătoresc prin zonă.

Conform informaţiilor, cei doi suspecţi, Daniela-Ştefania Ianev, în vârstă de 30 de ani, şi Marius Daniel Nuţă, de 24 de ani, au plasat aparate de skimming la ATM-uri din zonă. Au fost identificaţi şi reţinuţi în zona unei benzinării Shell.

Din cercetările care au urmat a rezultat că suspecţii aveau doi complici, tot români. Este vorba de Matei Nauris, 24 de ani, şi Cati Elinescu, de 24 de ani.

Poliţiştii spun că Ianev se află ilegal în Statele Unite, iar procedurile de imigrare ale lui Nuţă sunt în curs.

La percheziţionarea maşinii celor doi ofiţerii au găsit aproape 5.000 de dolari cash şi 57 diferite de tipuri de carduri cadou pe care au fost “rescrise” datele conturilor furate cu aparatele de skimming.

Riguroşi, cei doi au etichetat fiecare card cu un autocolant cu PIN-ul şi cu suma aflată în cont.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite