VIDEO Dezastrul din gara municipiului: sala mare a clădirii istorice a fost închisă, după ce s-a prăbuşit tavanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O bucată din tavanul gării s-a prăbuşit. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
O bucată din tavanul gării s-a prăbuşit. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Plafonul gării municipiului Hunedoara s-a prăbuşit, lăsând o gaură imensă, iar accesul în clădirea CFR a fost interzis, pentru reparaţii. Locul se numără printre monumentele simbol ale Hunedoarei, însă în ultimii ani a fost lăsată de izbelişte.

Gara municipiului Hunedoara este afectată de distrugeri. O bucată din tavanul clădirii s-a prăbuşit, cu tot cu structura din fier. Accesul în gară a fost interzis. „Atenţie. Se execută lucrări de reparaţii. Accesul pe peron se face prin partea stângă” - este mesajul lăsat de angajaţii CFR la intrările în sala gării. „Atenţie. Cad obiecte” a fost un alt mesaj de avertizare a călătorilor care se apropie de clădire. Lucrările de reparaţii amintite în afişe nu au loc în prezent, sala mare a gării fiind pustie. Şi alte încăperi ale staţiei CFR au rămas închise: sala de aşteptare, fostul restaurant, sala de bagaje, biroul Poliţiei Transporturi Feroviare.

Clădirea monument, veche din anii 1950, îi întâmpină pe călători într-o privelişte dezolantă. Ferestrele i-au fost sparte, unele fiind înlocuite cu stinghii şi placaj, bucăţi din acoperiş au căzut, faţada îi este mâzgălită cu grafitti şi mesaje rasiste şi xenofobe, în unele săli s-au strâns mormane de gunoaie, iar alte locuri sunt folosite pe ca wc-uri. Gara este mai tot timpul pustie şi a rămas neîngrijită în ciuda arhitecturii ei deosebite şi a istoriei ei.

VIDEO: Gara din Hunedoara

gara

Frescele unice ale gării
Privită de la intrarea pe peron, dinspre Simeria, gara Hunedoarei seamănă cu o biserică ortodoxă veche, din Ţinutul Pădurenilor, însă clădirea ciudată, veche de şase decenii, nu are nicio legătură cu Biserica. Dimpotrivă, gara a rămas un adevărat simbol al vremurilor de glorie a Uniunii Sovietice, în care a fost înfiinţată. De la începutul anilor 1950, gara poartă în vârful turnului ei steaua roşie a URSS, iar clădirea ei adăposteşte două fresce unice, zugrăvite în aceaşi perioadă, în stilul realist-socialist. Unul dintre tablourile imense înfăţişează o scenă din vechile uzine ale oraşului, menită să aducă omagii constructorilor şi oţelarilor din combinatul siderurgic.

Cel de-al doilea tablou oferă detalii despre modul în care hunedorenii petreceau în acei ani la iarbă verde, pe dealurile oraşului, înconjuraţi de decorul din care fac parte primele cartiere de blocuri ale Hunedoarei şi furnalele din anii 1950 ale oraşului. În ambele fresce care ocupă zeci de metri pătraţi din pereţii gării, oamenii pictaţi seamănă, cel puţin după îmbrăcăminte, cu personajele ilustraţiilor şi filmelor vechi din Uniunea Sovietică. Pionierii şi şoimii patriei dau şi ei culoare peisajelor care îi întâmpină pe vizitatori în gara aproape tot timpul pustie a Hunedoarei. Frescele sunt degradate şi devastate parţial, de igrasie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Gara – monumentul din Brad şi-a schimbat înfăţişarea. Cum arată clădirea istorică după cinci luni de renovare

Au trecut cinci luni de la începerea reparaţiilor capitale a Gării Brad, o clădire-monument de la sfârşitul secolului al XIX-lea care în ultimii ani s-a aflat într-o stare dezastruoasă. Faţada a primit o nouă culoare, iar acoperişul vechi a fost înlocuit.

Gara veche de 120 de ani, „bijuteria” din Ţara Zarandului. Ce soartă a avut clădirea de patrimoniu, pe care localnicii au dorit să o salveze de la ruinare

Gara municipiului Brad a împlinit 120 de ani de la inaugurare. Considerată una dintre cele mai frumoase gări din România, clădirea – monument de arhitectură, a fost lăsată în paragină în ultimii ani, însă recent a intrat în reparaţii capitale.

Frescele sovietice unice neşterse din Gara Hunedoara. Turiştii vin curioşi să admire mostra rară de realism-socialist

Două tablouri impresionante, vechi de peste şase decenii, dar foarte degradate, împodobesc gara Hunedoarei şi o transformă într-un monument unic. Frescele atrag turişti în gara în care călătorii sunt număraţi pe degete, tocmai prin imaginile idilice ale socialismului din anii 1950, pe care le înfăţişează. În ultimii ani, tablourile au fost lăsate însă de izbelişte, deşi sunt incluse pe lista atracţiilor turistice ale oraşului.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite