Un grup de deputaţi propune ieşirea Republicii Moldova din CSI. Care este poziţia lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kremlin.ru
FOTO kremlin.ru

Un grup de deputaţi din fracţiunea PL a înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre cu privire la denunţarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Autorii iniţiativei legislative respective sunt: Mihai Ghimpu, Ion Apostol, Ştefan Vlas, Roman Boţan şi Ion Casian.

Deputaţii consideră că acordul cu CSI „nu a favorizat în niciun fel Republica Moldova”, iar ieşirea ţării din CSI este justificată, pe motiv că Rusia ar fi încălcat mai multe prevederi din acordul organiaţiei şi pentru că Moscova ar fi luat decizii doar în interesul ei.

„Agresiunea militară împotriva Republicii Moldova din anul 1992, precum şi sprijinirea de mai bine de 25 de ani, cu armament şi finanţare a unui regim separatist în partea de est a Republicii Moldova de către Federaţia Rusă reprezintă o încălcare a tuturor principiilor stabilite în acordul menţionat”, se arată în document.

Potrivit parlamentarilor, faptul că Rusia nu şi-a retras forţele militare din Transnistria în urma angajamentelor asumate la summitul de la Istanbul din 1999, reprezintă o violare flagrantă a tuturor normelor de drept.internaţional, dar şi a Constituţiei Republicii Moldova.

Mai mult ca atât, în proiectul de hotărâre privind denunţarea acordului de constituire a CSI se mai spune că Rusia a ocupat Crimeea şi că sprijină sepratiştii din Donbas, drept exemplu de încălcare a acordului.

Igor Dodon a declarat încă la sfârşitul lunii decembrie, într-un interviu pentru TASS, că ieşirea Republicii Moldova din CSI va însemna o lovitură asupra moldovenilor. El a dat asigurări că va face tot ce-i stă în puteri pentru a nu admite acest lucru.

Şeful statului a precizat că este inadmisibil ca ambiţiile unor politicieni să ducă la suferinţa oamenilor simpli.

Amintim că Republica Moldova a aderat la CSI în 1991, însă Parlamentul a ratificat acordul abia în 1994. Din organizaţie fac parte fostele republici socialiste, cu excepţia Letoniei, Lituaniei, Estoniei, Georgiei şi a Ucrainei.

De menţionat că datorită acordului cu CSI cetăţenii Republicii Moldova pot circula liber în statele membre, având regim liberalizat de vize ce permite şederea temporară - 90 de zile.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite