Libération: România îşi pierde tinerii cu studii superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesaj în faţa Parlamentului în contextul modificării legilor Justiţiei FOTO Inquam Photos/ Liviu Florin Albei
Mesaj în faţa Parlamentului în contextul modificării legilor Justiţiei FOTO Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Istoviţi de corupţie şi instabilitate guvernamentală, tot mai mulţi tineri români înalt calificaţi aleg să emigreze în Occident. Este un fenomen de amploare care, pentru moment, nu îngrijorează prea mult puterea, scrie Libération.

Cotidianul de stânga francez începe reportajul cu prezentarea cazului lui Armin Florescu, un economist de 39 de ani cu o viaţă bună în România dar decis să se stabilească în altă ţară.

„Am luat decizia de a părăsi România în ianuarie 2017, din cauza instabilităţii politice şi economice, a corupţiei, a încercării noii puteri de a scoate ţara din civilizaţie şi de a o reorienta către Est“, spune Armin, care ezită încă între Paris şi Londra pentru a-şi muta familia. Nu există niciun indiciu că acest bărbat se află în situaţia de a emigra, având în vedere că este proprietarul casei sale, deţine un post bine plătit în domeniul noilor tehnologii şi are o familie fericită, remarcă Libération.

Mirela vorbeşte deja cu nostalgie: „I-am avertizat pe prietenii mei: luna viitoare voi fi în Germania“. Inginer IT într-o companie mare, cu un salariu echivalent cu cel al omologilor săi occidentali, nici această femeie de 35 de ani nu are profilul obişnuit al candidaţilor la emigrare. Dar decizia sa este luată. A obţinut deja, fără dificultate, un loc de muncă echivalent la Frankfurt.

Asemenea lui Armin şi Mirelei, mulţi pleacă din România de la preluarea puterii de către Partidul Social Democrat (PSD), în decembrie 2016. Într-un an, PSD s-a preocupat mai ales de modificarea legilor justiţiei şi codurilor penale, mergând până la ameninţarea statului de drept, diminuarea drepturilor opoziţiei şi puterilor preşedintelui. Pe lângă aceste probleme, instabilitatea politică, cu trei guverne într-un an, este la fel de îngrijorătoare. Nominalizarea la conducerea Guvernului a eurodeputatei Viorica Dăncilă, cunoscută pentru fidelitatea sa faţă de Liviu Dragnea, liderul PSD, nu linişteşte apele.

În aceste condiţii, forţa înalt calificată şi activă fuge din ţară, un fenomen care nu mai era considerat posibil după emigrarea masivă din anii '90.

Datele sunt alarmante: nouă locuitori pe oră părăsesc ţara. Potrivit ultimului raport al ONU, bazat pe datele din 2015, România este, după Siria, măcinată de război, ţara a cărei rată a migraţiei este cea mai mare. Înregistrând 3,4 milioane de plecări în ultimii ani, sau 17% din populaţie, România pierde echivalentul unui oraş de 85.000 de locuitori în fiecare an.

Potrivit lui Dumitru Sandu, profesor de sociologie la Universitatea din Bucuresti, România este în curs de trecere „de la o migraţie euronavetistă la o migraţie de lungă durată, chiar definitivă, mai ales în cazul tinerilor cu diplomă“.

Politica este principala cauză a acestui fenomen, comentează Libération. „PSD vrea să satisfacă promisiunile electorale, în timp ce tinerii vor locuri de muncă bine plătite, condiţii de viaţă şi o funcţionare instituţională demnă de cele mai bune ţări europene“, explică sociologul.

Anamaria, de 27 de ani, a lucrat operatoare la o companie de telefonie mobilă şi a emigrat într-o zi în Suedia, unde a luat-o de la zero, fără nicio urmă de regret, ca menajeră pe un vas de croazieră. „Nu mai vreau să particip la acest sistem. Odată ce toţi vom pleca, să vedem cine le va mai plăti salariile şi bacşişurile electorale“, afirmă ea.

„Este imposibil să opreşti emigrarea românilor, deoarece condiţiile de viată sunt încă foarte precare. Atât timp cât puterea nu va reduce această suferinţă, nu va exista speranţa schimbării“, trage un semnal de alarmă profesorul Dumitru Sandu.

Liderii politici nu par însă îngrijoraţi de valul de plecări cu toate că România duce deja lipsă de muncitori calificaţi şi de doctori. În 2017, România avea 36.000 plecaţi în străinatate şi 14.500 de liceeni afirmau că vor să ia acelaşi drum. Cifra e în creştere constantă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite