Virgiliu Băncilă, Chimcomplex: Săptămâna viitoare va exista Compania Română de Chimie. Vrem să preluăm Carom Oneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgiliu Băncilă, preşedinte CA Chimcomplex Borzeşti, a declarat la Adevărul Live că a rezervat la Registrul Comerţului denumirea de „Compania Română de Chimie”, care va exista de săptămâna viitoare, urmând să fie acţionarul Chimcomplex. Totodată, el a spus că doreşte preluarea fostului combinat de cauciuc Carom Oneşti.

„Săptămâna viitoare vom avea un Consiliu de Administraţie al acţionarilor Chimcomplex, care se va transforma în Compania Română de Chimie. Avem rezervat la Registrul Comerţului numele. Aşadar, săptămâna viitoare va exista Compania Română de Chimie. Ea va fi acţionarul Chimcomplex şi de aici se va dezvolta”, a declarat Băncilă.

El a spus că această companie vrea relansarea industriei chimice româneşti şi se va îndrepta către industria de îngrăşăminte chimice, către producţia de pesticide şi către producţia de cauciuc.

„Direcţia pe care noi o gândim în etapa următoare este să ne orientăm spre industria de îngrăşăminte chimice. România are o bază agricolă impresionantă. Fără îngrăşăminte nu se poate gestiona competitiv această bază agricolă şi se importă foarte mult din străinătate. Singurul producător român, Azomureş, nu asigură necesarul”, a spus reprezentantul Chimcomplex.

Pasul următor, pe care Chimcomplex deja l-a început, este orientarea către producţia de pesticide. „Este o piaţă în România de peste un miliard de euro şi vrem şi noi să avem o felie”, a mai spus Băncilă.

Totodată, el a precizat că în România a mai dispărut din industria chimică producţia de cauciuc, Băncilă menţionând că la Borzeşti a fost un mare combinat de cauciuc sintetic, un produs „fără de care o ţară nu poate să existe, şi din punct de vedere strategic fiind important”.

„Avem în planul nostru să ne orientăm şi spre preluarea fostului combinat de cauciuc Carom de la Oneşti, care în momentul de faţă este tot în insolvenţă ca şi Oltchimul, dar acesta este într-o etapă următoare, condiţionat şi de asigurarea bazei de materii prime pe de o parte şi de competiţia din regiune de pe piaţă, pentru că avem nişte competitori în Ungaria care îşi fac acum capacităţi şi de cauciuc sintetic, chiar şi de polioli”, a mai spus Băncilă.

Carom Oneşti, singura companie producătoare de cauciuc sintetic din România, a fost privatizată în iunie 2003, când AAAS (fosta AVAS) a vândut pachetul majoritar de acţiuni către societatea Tender SA. Carom a intrat în faliment în noiembrie 2005. În 2011, firma austriacă Energy Bio Chemicals a preluat activele Carom.   

În 2013, Carom Onesti a intrat în insolvenţă pentru a doua oară. Mai exact, firma Energy Bio Chemicals SA Bucureşti, care a cumpărat Carom pentru 77 milioane de lei, a intrat în insolvenţă la cererea creditorului E.ON Energie România.

De atunci, lichidatorii companiei Energy Bio Chemicals SA, respectiv ZRP Insolvency şi Sierra Quadrant, au tot scos la licitaţie active aparţinând companiei, potrivit economica.net.

Carom Oneşti este situată pe platforma petrochimică de la Borzeşti, care a fost cândva unul dintre cele mai mari complexuri petrochimice din Europa. Tot pe aceasta platformă se află şi Chimcomplex Borzeşti.

Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost acuzaţi că au drenat resursele companiei Carom prin intermediul unui circuit financiar complex. În dosarul Carom, Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003. 

În iunie 2015, după un proces de aproape nouă ani, cei şapte inculpaţi din dosarul Carom au primit în total pedepse de 61 de ani şi cinci luni de închisoare şi nu vor putea să fie acţionari, asociaţi sau administratori de firme pe o perioadă de cinci ani după ce execută pedepsele, iar instanţa a dispus confiscarea sumei de peste 322 milioane de lei.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani şi şapte luni de închisoare. Din această pedeapsă va fi scăzută perioada în care Tender a fost reţinut şi arestat preventiv, respectiv din 3 martie până în 29 august 2006. Marian Alexandru Iancu a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Din pedeapsă va fi scăzută perioada în care Iancu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 4 până în 14 aprilie 2006 şi din 16 mai până în 3 iunie 2006.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite