VIDEO Cum au invadat şacalii şi mistreţii judeţul Vâlcea. „Să-i ferească Dumnezeu pe cei responsabili!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mistreţi în Călimăneşti - Căciulata, în martie 2018, Foto: gazetavalceana.ro
Mistreţi în Călimăneşti - Căciulata, în martie 2018, Foto: gazetavalceana.ro

Sătenii din toate comunele Vâlcii sunt disperaţi din cauza animalelor sălbatice, în mod special a porcilor mistreţi şi a şacalilor. Potrivit autorităţilor locale, şacalii au ajuns până în Munţii Lotrului, iar turmele de porci mistreţi caută de mâncare inclusiv în staţiunea Călimăneşti-Căciulata.

„Şacalul devine o problemă majoră pentru judeţul Vâlcea”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Constantin Rădulescu, care l-a pus în temă cu această problemă şi pe ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

În ultimele săptămâni tot mai mulţi primari au reînceput să sesizeze administraţia judeţeană de prezenţa acestor animale sălbatice în apropierea gospodăriilor. 

Prezenţa în număr mare a şacalilor în Vâlcea a fost semnalată şi anul trecut, fermierii din mai multe localităţi din sudul judeţului solicitând autorităţilor să ia măsuri pentru a limita pagubele produse de animalele sălbatice în gopodării.

La fel se întâmplă şi cu porcii mistreţi care au coborât din nou din munţi, în această săptămână, în staţiunea Călimăneşti-Căciulata, în căutarea hranei. Oamenii se tem să nu fie atacaţi.  

„De ani de zile, tot fac apel la instituţiile statului: Garda Forestieră, ocoale silvice, obşti şi asociaţii de vânătoare. Dacă nici în al 12-lea ceas nu vom înţelege şi nu se va interveni masiv, vom ajunge să avem victime omeneşti. Şi atunci, să-i ferească Dumnezeu pe cei responsabili! Fenomenul este foarte grav.

Dacă la început vorbeam despre şacal în zona Dunării, acum vorbim despre şacal în Vâlcea şi în Munţii Lotrului! Efectul prezenţei acestui animal în zona noastră este unul devastator. Şacalul distruge tot ce înseamnă vânat, pentru că mănâncă puii, atacă gospodăriile, inclusiv la coteţ, atacă şi câinele în lanţ, ferească Dumnezeu să atace un copil! Pentru că atunci, cei care trebuiau să ia măsuri şi nu au luat - vor răspunde! Nu ştiu ce măsuri trebuie luate, nu sunt vânător. Nu mă pricep la acest lucru. Probabil ar trebui să se emită mai multe autorizaţii de vânătoare, să se lase liber şi la mistreţ şi la şacal! Să ia măsurile pe care le cred de cuviinţă! Mă văd silit să trag un nou semnal de alarmă, pe baza informaţiilor pe care le am de la primari. Toate primăriile din judeţul Vâlcea ne-au sesizat că sunt afectate de mistreţi şi de şacali! Nu ştiu dacă s-a făcut vreo statistică la nivel de judeţ, tot cei de la Garda Forestieră pot să vă spună”, a declarat, pentru „Adevărul“, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu. 

Contactat telefonic, directorul Gărzii Forestiere Vâlcea, Gheorghe Poenaru, ne-a solicitat să facem o cerere în scris motivând că nu poate şti pe de rost care este situaţia din judeţul Vâlcea, fiindcă răspunde de cinci judeţe, şi nici ce măsuri au fost sau pot fi luate în acest caz. 

Anul trecut, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în privinţa invaziei de animale sălbatice: şacali, vulpi, porci mistreţi, care atacau animalele din gospodăriile localnicilor, pentru a verifica eventuale încălcări ale dreptului la viaţă şi la integritate, la un mediu sănătos şi la ocrotirea sănătăţii.

În luna august, şeful administraţiei judeţene atrăgea din nou atenţia asupra numărului de şacali şi vulpi care pot transmite rabie şi turbare şi care se înmulţise considerabil în sudul judeţului. Iar în nordul judeţului, cu precădere în aceeaşi staţiune menţionată anterior, şi vara trecută au fost văzuţi mistreţi, la lăsarea serii, în zona izvoarelor minerale, în zone frecventate de turişti – de bătrâni şi copii. 

Pagube

Culturi distruse de animalele sălbatice, Foto: Adevărul

Vâlcea arăta noaptea ca „un judeţ în război, cu focuri aprinse, cu cauciucuri arse”, de către localnici, ca să sperie animalele sălbatice care le atacau culturile şi gospodăriile. 

Sute de hectare cu porumb şi cartofi din Vâlcea au fost distruse de mistreţi în cursul anului trecut, după cum titra presa la acea vreme. Sătenii ca şi turiştii au declarat că se tem în special de femelele mistreţ cu pui, care sunt extrem de agresive. 

„Vor ajunge să ne omoare pe câmp, dacă nu vin să-i împuşte“, spuneau localnicii afectaţi de distrugerile produse de mistreţi. Oamenii s-au văzut nevoiţi să taie porumbii verzi, ca să aibă coceni peste iarnă, pentru vite. Mistreţii i-au lăsat şi fără nutreţuri, distrugând tot în căutarea hranei. Nici sperietorile din  lanurile de porumb nu au mai fost de folos. 

La sate, oamenii au stat nopţi la rândul de pază, în câmp şi pe dealuri, au aprins focuri şi au bătut din tălăngi ca să alunge animalele sălbatice. Au fost văzute turme de 30 – 40 de porci dând târcoale gospodăriilor. 

„Suntem în pericol. Nu ne ajută nimeni”, se plâng vâlcenii, care se tem să omoare animalele, ca să nu facă puşcărie. 

De asemenea, şacalii şi vulpile au atacat anul trecut mii de gospodării, omorând găinile şi iepurii. 

Veterinarii au atras atenţia asupra măsurilor care trebuie luate măsuri, în aceste situaţii, pentru că şacalii pot transmite turbarea, vulpea – rabia, iar mistreţii – pesta porcină.

Într-un comunicat de anul trecut al Instituţiei Avocatul Poporului se atrăgea atenţia asupra faptul că mistreţii pot ataca atât adulţi, cât şi copii. 

Primarii vâlceni solicită în continuare să se ia o hotărâre la nivel naţional, până nu este prea târziu, mai ales că animalele sălbatice s-au obişnuit cu prezenţa oamenilor şi atacă şi ziua. Nu le mai sperie nici petardele. Ei au mai precizat că nu vor să fie nimicite şi doar să se găsească nişte forme de protejare a lor, dar şi a oamenilor şi a culturilor. 

Zeci de administraţii locale din Vâlcea, cum este cazul celor din sudul judeţului, s-au plâns că i-au pus pe oameni să facă dosare de despăgubire, în urma distrugerii culturilor de către animalele sălbatice, dar aceştia nu au primit nici un ban. Pentru că cei care se ocupă de anchete, au preferat să verifice titlurile de proprietate, facturile pentru seminţe şi să le ceară păgubiţilor să-şi împrejmuiască terenurile. „Nu este posibil să îşi bată joc de noi, în asemenea hal!”, a fost reacţia păgubiţilor. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite