Evaziune fiscală din vânătoare. Doi afacerişti italieni condamnaţi în Alba la închisoare cu suspendare şi obligaţi să achite peste 90.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de afaceri au adus în România zeci de vânători din Italia
Oamenii de afaceri au adus în România zeci de vânători din Italia

Evaziune fiscală din activităţi de vânătoare. Aceasta a fost ocupaţia a doi afacerişti italieni stabiliţi la Alba Iulia, condamnaţi, în final la închisoare cu suspendare şi la plata unor daune de peste 90.000 de lei către bugetul de stat.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat la 1 martie 2018 o decizie definitivă în acest dosar, stabilind că italienii Luigi Saviato şi Sergio Cortigiani au de executat câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de 5 ani pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Cei doi au scăpat de acuzaţia de constituire de grup infracţional nestructurat pentru care magistraţii Curţii i-au achitat. De asemenea, Curtea le-a admis celor doi întocmirea unei expertize financiar-contabile din care a rezultat un prejudiciu mult mai mic decât cel stabilit iniţial de DIICOT, şi anume 92.822 de lei, în loc de 351.046 de lei. 

În cazul altor doi inculpaţi din dosar instanţa a menţinut soluţia de la Tribunal: achitare pentru Ana M. L., iar Petru Şerpu a rămas cu condamnarea de 6 luni cu suspendare pronunţată în 2013, ca urmare a recunoaşterii faptelor. ”Reduce suma pe care au fost obligaţi în solidar inculpaţii Saviato Luigi, Cortigiani Sergio şi Şerpu Petru să o plătească părţii civile MFP-ANAF prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov de la 351.046 lei reprezentând impozit pe profit -127.124 lei şi T.V.A- 223.922 lei la suma de 92.822 lei, din care TVA 88.800 lei şi 4022 lei impozit pe profit. (…) Cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică din 1.03.2018”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

Cei patru au fost acuzaţi de procurorii DIICOT că ar fi pus bazele unui ”grup infracţional nestructurat care în intervalul 2009 – 2010 a organizat şi facilitat sesiuni de vânătoare pentru 58 de grupuri de vânători italieni a câte 3-6 persoane”. Potrivit anchetatorilor, în cursul anilor 2009-2010 la pensiunea de la Gârbova s-au cazat mai multe grupuri de turişti străini (58 grupuri), care au participat la partide de vânătoare organizate în zonă, achitând în euro contravaloarea serviciilor de care au beneficiat; astfel,o cazare pentru 4 nopţi includea 3 zile de vânătoare pentru grupuri de minim 3 vânători, transfer de la şi la aeroport, transport în perimetrul de vânătoare, pensiune completă, permis de vânătoare, conservarea vânatului, închirierea de armament către vânători, cartuşe, bar, restaurant, eliberare certificate veterinare, etc.

Tarifele praticate pentru partidele de vânătoare au fost următoarele: vânătoare la porumbei - 1.700 euro de vânător, vânătoare la prepeliţă şi potârniche - 1.000 euro de vânător, vânătoare la privighetoare - 1.200 euro de vânător, vânătoare la sturzi - 1.000 euro de vânător, vânătoare la fazan şi iepure - 1.000 euro de persoană, Tarifele de cazare practicate la pensiunea italienilor din comuna Gârbopva erau de 25 euro pe zi de persoană. Totodată se închiriau arme de vânătoare către vânători la preţul de 30 euro pe zi şi se vindeau acestora cartuşele necesare; totodată, se încasau şi servicii de transport (taxi) şi consumul băuturilor alcoolice la bar iar obţinerea unui certificat veterinar pentru vânat costa 50 euro (pe certificat).

”În vederea oragnizării partidelor de vânătoare inculpaţii Saviato Luigi şi Cortigiani Sergio au închiriat arme de vânătoare de la A.J.V.P.S. Sibiu şi AJ.V.P.S. Alba. Paridele de vânătoare au fost oraganizate pe fonduri de vânătoare aparţinând A.J.V.P.S. Sibiu, A.J.V.P.S. Alba şi A.V.P.S. Mistreţul din Cugir. Trebuie menţionat că în perioada anilor 2009-2010 inc. Saviato Luigi a avut încheiat un contract de asociere în participaţiune cu A.J.V.P.S. Alba, în baza căruia se obliga să aducă în România vânători cetăţeni străini care să practice vânătoarea pe fondurile asociaţiei în condiţiile prevăzute în contract (nr. 493 din 12 august 2009). Potrivit contractului inc. Saviato Luigi trebuia să comunice către A.J.V.P.S. Alba anterior sosirii în tară a vânătorilor cetăţeni străini datele de identitate ale acestora, date privind permisul de vânătoare şi armamentul acestora, pentru ca A.J.V.P.S. să emită autorizaţiile de vânătoare.

Inculpatul Cortigiani Sergio se ocupa în principal de recrutarea vânătorilor cetăţeni străini (majoritatea cetăţeni italieni) care să vină la vânătoare în România, sens în care a organizat diverse acţiuni de publicitate ( şi în Italia), inculpatul Saviato Luigi se ocupa în principal de organizarea partidelor de vânătoare, iar omui său de încredere inc. Şerpu Petru de activităţiile de la pensiune. În tot acest timp,

inculpatul Cortigiani Sergio a ţinut o «evidenţă extracontabilă» , în care a menţionat toate veniturile obţinute de societate din activităţile legate de vânătoare. De asemnea, inc. Şerpu Petru, la solicitarea inc. Saviato Luigi, a ţinut în paralel, propria evidenţă cu veniturile realizate, pentru acesta din urmă. În acest mod, cei doi asociaţi puteau avea, unul asupra celuilat, un control cu privire la sumele de bani obţinute pentru a nu se fura între ei, deoarece în contabilitatea societăţii nu înregistrau nici un venit realizat, banii obţinuţi de societate din activităţile de vânătoare organizate fiind însuşiţi de către inculpaţii Saviato şi Cortigiani.În acest sens,conform datelor declarate organelor fiscale, Tribunalul reţine că SC (...) a raportat în 2009 pierderi de 30.808 Ron, iar în anul 2010 pierderi de 335.849 Ron”, se afirmă în motivarea deciziei instanţei de fond, Tribunalul Alba. În final, italienii au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi obligaţi să plătească la stat circa o treime din prejudiciul constatat iniţial.

Te-ar putea interesa şi:

FOTO VIDEO A început Arctic Ultra, cea mai dură competiţie din lume, cu patru români la start. Avram Iancu a abandonat după primul punct de control

VIDEO Cel mai performant primar de comună din România, exclus oficial din PSD: „M-au dat afară noaptea, ca hoţii“

Peste 1 milion de euro pentru 100 de soluţii inteligente. Cum vrea Alba Iulia să devină primul ”Smart City” din România

Mărturia unui taximetrist care a transportat un criminal 100 de kilometri cu maşina: „Era foarte liniştit şi se comporta normal“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite