S-a dat startul în cursa pentru prezidenţiale. Pe cine pregătesc partidele pentru prima funcţie în stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis va fi susţinut de PNL pentru un al doilea mandat, în timp ce Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu ar putea să-i fie contracandidaţi la scrutinul din 2019. FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis va fi susţinut de PNL pentru un al doilea mandat, în timp ce Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu ar putea să-i fie contracandidaţi la scrutinul din 2019. FOTO Inquam Photos

La un an şi jumătate distanţă de noile alegeri prezidenţiale, principalele partide din România par să se fi lansat deja în cursa pentru preşedinţie. Deşi voci din partide au început să speculeze potenţialii candidaţi, liderii se feresc încă să lanseze nume. Cu o singură excepţie: Partidul Naţional Liberal a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că îl va susţine pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte.

Principalele partide din România au început deja să se arunce în campania electorală lansând, în mod neoficial, propuneri pentru alegerile din noiembrie 2019. În ciuda speculaţiilor apărute în spaţiul public, liderii se feresc încă să ofere nume concrete, excepţie făcând liberalii care au votat la sfârşitul săptămânii trecute susţinerea lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat prezidenţial.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în urma Congresului extraordinar că numele candidatului social-democrat pentru Cotroceni nu va fi făcut cunoscut, fiind mult prea devreme acum. Întrebat, însă, despre nominalizarea unei persoane din afară, Dragnea a lăsat să se înţeleagă că PSD nu va susţine candidatul unui alt partid. „Nu prea. Ditamai PSD-ul? Ce naiba!” Totodată, la întrebarea dacă social-democraţii l-ar putea susţine pe Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea a replicat amuzat: „Vorba lui Olguţa: noi nu stabilirăm ce facem noi şi ne apucăm să susţinem pe alţii?”

Tăriceanu, „aruncat“ în luptă de Norica Nicolai

În aceeaşi ipostază rezervată s-a poziţionat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat luni că „este la curent cu punctul de vedere al unora dintre colegi”, potrivit cărora liderul ALDE ar fi varianta liberal-democraţilor pentru Cotroceni, însă şi el s-a ferit să ofere informaţii concrete. Europarlamentara ALDE, Norica Nicolai, a afirmat sâmbătă la conferinţa judeţeană Prahova că speră ca în 2019 Călin Popescu Tăriceanu „să fie primul preşedinte liberal autentic - şi român, şi liberal”.

„E mult prea devreme pentru a se lua o astfel de decizie. Oricum, o decizie în cadrul partidului va presupune o dezbatere prealabilă şi forurile statutare ale partidului vor trebui să ia o decizie privitoare la acest subiect. Dar astăzi e prematur ca să pot să fac o altă declaraţie", a explicat Tăriceanu ulterior. În mod asemănător cu partenerul său de guvernare, liderul ALDE a spus că nu vrea să facă niciun fel de speculaţii cu privire la viitorul coaliţiei cu PSD şi la felul în care îşi vor desemna candidaţii. „Nu vreau sa fac niciun fel de speculaţii pe acest subiect, pentru că nu sunt utile, mai ales că există întotdeauna posibilitatea ca speculaţiile mele să fie la randul lor comentate şi interpretate şi nu vreau să dau prilejul niciunui posibil fel de interpretare”.

USR vrea candidat propriu

Candidat propriu la prezidenţiale pare să îşi dorească şi USR. Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat în februarie că formaţiunea aflată sub conducerea sa va avea probabil un candidat separat pentru alegerile prezidenţiale şi că acesta ar urma să fie stabilit în urma unui referendum intern. „Partea frumoasă la USR e tocmai acest lucru, că încercăm să facem politică într-un fel nou. Şi chiar şi acest candidat pentru alegerile prezidenţiale pe care probabil USR îl va avea va fi decis de un referendum intern în cadrul partidului, pentru a ieşi din tiparele acestea în care lucrurile sunt bătute în cuie”, a precizat el pentru "Adevărul". Întrebat şi dacă Dacian Cioloş ar putea fi susţinut de USR, Barna a arătat că Uniunea Salvaţi România ar fi deschisă mai multor variante. „Fiind un subiect deschis, având o dezbatere internă, având o campanie internă şi un vot al membrilor, evident că şi Dacian Cioloş poate să fie o astfel de soluţie, cum aproape orice lider cu notorietate ar putea să facă lucrul acesta”, a explicat el.

La polul opus al „misterului” se poziţionează însă Partidul Naţional Liberal care a validat duminică la Consiliul Naţional PNL susţinerea candidaturii lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte şi pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier. Pentru susţinerea candidaturii lui Iohannis, au fost exprimate 817 voturi, din care 793 au fost pentru, iar 24 au fost declarate nule. În ceea ce priveşte candidatul PNL la funcţia de premier, au fost exprimate 821 de voturi, din care 686 pentru Ludovic Orban, 113 pentru Viorel Cataramă, iar 23 au fost declarate nule.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite