UPDATE Surdo-mut amendat pentru că a scandat lozinci anti-PSD. Reacţia Jandarmeriei: „Aşa a descris agentul constatator fapta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un surdo-mut a fost amdendat de Jandarmeria Română FOTO Facebook
Un surdo-mut a fost amdendat de Jandarmeria Română FOTO Facebook

Un bărbat din Capitală care este surdo-mut a fost amendat de Jandarmeria Bucureşti cu 2.000 de lei pe motiv că a scandat lozinci anti-PSD cu prilejul congresului partidului din 10 martie. În aceeaşi zi au mai fost împărţite mai multe amenzi protestatari.

Majoritatea amenzilor au fost de câte 500 de lei, pentru “participare la contramanifestaţie şi scandări de lozinci împotriva persoanelor care-şi desfăşurau legal activitatea la Congresul PSD”. De pildă, preşedintele ONG-ului Eco Civica, Niculae Rădulescu Dobrogea, a primit o amendă de 1000 de lei pentru că avea o pancartă pe care scria: “Liviu Dragnea reales la al XIV-lea Congres”. 

Concret, potrivit paginii de Facebook Corupţia Ucide, şase persoane au fost sancţionţionate pentru perturbarea liniştii publice, patru dintre acestea fiind conduse către secţiile de poliţie cu duba Jandarmeriei.

„Revoltător este faptul că domnul Ioan Duia este surdo-mut, dar a fost sancţionat de către Jandarmerie cu 2.000 de lei pentru participare şi scandarea de lozinci”, se arată în postarea celor de la Corupţia Ucide. 

Jandarmeria Capitalei: „Agentul alege cum încadrează fapta”

Reacţia Jandarmeriei Bucureşti nu a întârziat să apară. „Informaţia din spaţiul public este pe jumătate falsă, în sensul că persoana respectivă nu a fost amendată pentru scandarea de lozinci ci a fost sancţionată pentru participarea la o contramanifestaţie, aşa cum a fost făcută încadrarea faptei în procesul verbal. Într-adevăr, agentul constatator, jandarmul care a aplicat sancţiunea, a înţeles să descrie fapta persoanei menţionând că a scandat şi lozinci. Temeinicitatea şi legalitatea acelei fraze din procesul verbal poate fi stabilită doar de o instanţă de judecată, care poate aprecia dacă menţine  valabilitatea procesului verbal sau îl poate anula”, au explicat oficiali din Jandarmeria Capitalei pentru „Adevărul”.

Aceştia au menţionat că în prezent nu există o anchetă internă în derulare.

Decizia Jandarmeriei Bucureşti de a amenda cu 2.000 de lei o persoană cu dizabilităţi de vorbire este aberantă, spune Bogdan Anicescu, asistent social şi interpret în limbaj mimico-gestual la Asociaţia Naţională a Surzilor.

„E absurd ca o persoană surdo-mută să fie amendată pentru că ar fi strigat lozinci. În primul rând pentru că agentul constatator nu cunoaşte limbajul semnelor şi nu poţi să ştii ce a comunicat exact acea persoană. În al doilea rând, fiind surdă, persoana nu se putea exprima verbal, ci doar prin gesturi. E aberantă decizia asta. Din păcate, este nevoie de o înţelegere reală asupra felului în care o persoană surdă şi cu deficienţe de auz se exprimă pentru că nu se acordă nici importanţă limbajului semnelor, nu se recunoaşte necesitatea intervenţiei a unui interpret în limbajul semnelor care să faciliteze comunicarea persoanei surde cu alte persoane sau cu instituţii”, a explicat Anicescu.

„Organ de opresiune folosit de către infractorii de la putere”

De asemenea, Angi Şerban, o tânără care a fost şi ea amendată în trecut pe motiv că a protestat, scrie pe pagina sa de Facebook că Jandarmeria a ajuns „un organ de opresiune folosit de către infractorii de la putere”. 

„Vă aduc la cunoştinţă că nu am intrat în dictatură şi că în democraţie, cetăţeanul are atât obligaţii, cât şi nişte drepturi pe care voi le călcaţi în picioare! Cum îţi permiţi, Jandarmerie să-mi încalci drepturile şi să faci poliţie politică? Dacă nu ştiţi de unde aveţi banii de salarii şi de intervenţii, aflaţi că sunteţi bugetari şi nu aveţi un buget suficient pt a vă autosusţine şi-atunci vă alimentaţi din taxele plătite de angajaţii de la privat, altfel n-aţi exista!”, a scris Angi Şerban pe pagina sa de Facebook. 

proces verbal
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite