Onorariile notarilor, puse sub semnul întrebării. Românii plătesc tarife notariale de 14 ori mai mari decât nemţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii plătesc de 14 ori mai mult decât nemţii pentru aceleaşi servicii notariale
Românii plătesc de 14 ori mai mult decât nemţii pentru aceleaşi servicii notariale

Notarii din România practică printre cele mai mari tarife din Europa. Este motivul pentru care mai mulţi parlamentari au propus un proiect de lege care prevede înfiinţarea de birouri notariale publice (de stat).

Plătim de 14 ori mai mult decât nemţii pentru aceleaşi servicii notariale, de cinci ori mai mult decât francezii, de şase ori mai mult ca în Austria şi Spania şi de patru ori mai mult decât în Belgia. Un proiect de lege depus, recent la Senat care prevede înfiinţarea de birouri notariale publice (de stat), vrea să stimuleze concurenţa, astfel încât onorariile notarilor să devină decente.

Astfel, pe lângă cele două forme de exercitare a profesiei de notar - biroul individual şi societatea profesională, ar putea apărea şi biroul public. Urmează ca propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995 să fie dezbătută în cele două camere.

Conform iniţiatorilor (PSD şi ALDE) în birourile notariale publice va lucra personal specializat şi personal auxiliar, la fel ca în cazul birourilor particulare, însă tarifele percepute aici vor fi mult mai mici. „Prin actul normativ iniţiat propunem deschiderea pieţei notarilor ca alternativă la intensificarea competiţiei şi eliminarea eventualelor înţelegeri în stabilirea onorariilor. În acest moment notarii nu îşi fac concurenţă unii altora, aşa că la orice cabinet am merge, acelaşi onorariu ni se cere pentru acelaşi serviciu“, se arată în expunerea proiectului.

Iniţiatorii proiectului de lege mai arată că situaţia pieţei notarilor în România este mult mai gravă decât în alte ţări din Uniunea Europeană, iar lipsa concurenţei pe această piaţă se traduce în preţuri mari. Ei prezintă date care relevă că România are cel mai ridicat cost real al serviciilor notariale din 21 de state membre UE analizate.

Fostele notariate de stat au fost desfiinţate în noiembrie 1995, prin lansarea notariatelor publice, ca profesie liberală şi cu statut autonom. În prezent, onorariile pentru serviciile notariale sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C, din 6 ianurie 2011.

Notarii se opun

Evident, notarii nu privesc cu ochi buni această iniţiativă. Într-un răspuns trimis ziarului „Adevărul“, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) consideră inoportună propunerea legislativă, precizând că „argumentele care ţin de concurenţă (pe care se sprijină fundamentarea proiectului de lege) sunt incompatibile cu înfiinţarea unor birouri notariale de stat, întrucât însăşi natura noţiunii de concurenţă exclude orice intervenţie a statului“.

UNNPR susţine că propunerea înfiinţării birourilor notariale de stat ar fi unică în Europa democratică, iar din punct de vedere naţional ar constitui un regres în raport cu reforma profesiei notariale. Ba mai mult, reprezentaţii Uniunii susţin că, în general, notarii percep tarifele minime prevăzute de lege. „În conformitate cu Potrivit legii, notarii publici au dreptul la onorarii pentru fiecare serviciu prestat, onorarii aprobate prin Ordin al ministrului Justiţiei. Ca regulă, onorariile stabilite pentru serviciile prestate de notari sunt onorarii minimale. În condiţiile economice din România este firesc ca onorariile practicate de notarii publici să fie similare şi orientate către minimul prevăzut de lege. (...) Onorariile sunt calculate în aşa fel încât oricine să poată avea, din punct de vedere financiar, acces la serviciul notarial, afirmaţie demonstrată şi prin stagnarea din ultimii ani a nivelului onorariilor“, arată UNPR.

Afirmaţiile sunt însă contrazise de iniţiatorii proiectului de lege, care susţin că „începând cu 2018, în România grila notarilor a crescut cu 2,5%, determinând creşterea costului serviciilor notariale de care trebuie să beneficieze cetăţenii“.

Înţelegerile de cartel dintre notariate, sancţionate de Consiliul Concurenţei

Despre înţelegerile de cartel dintre notariate, tocmai pentru a menţine preţurile ridicate, UNNPR nu suflă însă nicio vorbă. În ianuarie 2018, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.810.243 lei (aproximativ 600.000 euro) Camera Notarilor Publici Suceava şi 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul unei investigaţii, declanşate în mai 2015, având ca obiect încălcarea regulilor de concurenţă de către Camera Notarilor Publici Suceava şi membrii acesteia prin stabilirea unei grile de onorarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al Ministrului Justiţiei.

Astfel, notarii publici din judeţele Suceava şi Botoşani au realizat tabele cu onorariile minimale stabilite pentru cele mai importante acte şi proceduri notariale, diferenţiate pentru fiecare dintre judeţele Suceava şi Botoşani.

Somaţi să liberalizeze onorariile

În decembrie anul trecut, Consiliul Concurentei a finalizat investigaţia privind posibile practici anticoncurenţiale ale UNNPR, prin acceptarea angajamentelor asumate, angajamente ce elimină onorariile minimale impuse de Uniune.

„Astfel sunt înlăturate restrângerile concurenţiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale“, arată autoritatea de concurenţă. De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului justiţiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurenţial şi includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale. Cu toate acestea, UNNPR, nu a eliminat tarifele minumale, aşa cum a promis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite