Fostul primar al municipiului Beiuş şi  alţi angajaţi ai instituţiei, reîncarceraţi deşi erau liberaţi condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnaţi în dosarul „Top Construct” de la Beiuş, fostul primar Nicu Odobasianu, şi fosţii angajaţi ai Primăriei Beiuş, Nicolae Pancu, Nicolae Sotoc şi Gelu Hasan au fost ridicaţi cu mandat şi încarceraţi la începutul săptămânii trecute, după ce deja şi-au ispăşit o parte din pedepsele încasate şi au fost liberaţi condiţionat.

Săptămâna trecută, fostul primar al municipiului Beiuş, Silviu Odobasianu alăturii de foştii angajaţi ai instituţiei, Pancu, Sotoc şi Hasan, au ajuns din nou în spatele gratiilor, pentru aceleaşi fapte, în urma unor mandate de executare emise pe numele lor de Tribunalul Bihor.

Cei patru fac parte din grupul trimis în judecată de DNA Oradea în dosarul „Top Construct” şi au fost deja condamnaţi definitiv cu executare, ba chiar şi-au ispăşit fracţiile de pedeapsă, toţi fiind liberaţi condiţionat din penitenciar.

Aceştia au fost condamnaţi de Înalta Curte pentru un concurs de infracţiuni, printre care şi infracţiunea de abuz în serviciu. Ulterior publicării deciziei Curţii Constituţionale cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, au formulat Contestaţie la executare solicitând să li se înlăture condamnarea pentru infracţiunea de abuz în serviciu ca urmare a dezincriminării faptei, invocând că nu au încălcat dizpoziţii din legislaţia primară. Contestaţia lor la executare a fost admisă.

În spatele gratiilor

Astfel, s-au descontopit pedepsele rezultante în pedepse individuale, s-a înlăturat condamnare a pentru abuz în serviciu ca urmare a dezincriminării, şi s-au recontopit pedepsele aplicate pentru celelalte infracţiuni. De la pedepse mai mari, au primit pedepse mai mici.
Decizia de reducere a pedepselor a fost atacată la Curtea de Apel Oradea de către procurorii DNA. La începutul săptămânii trecute, Curtea a respins contestaţia DNA, menţinând în întregime decizia de la Tribunal.

Într-o situaţie acest fel, dacă se admite o contestaţie la executare împotriva unei hotărâri definitive, şi ca urmare a admiterii se schimbă cuantumul pedepsei, se anulează formele de executare emise în baza primei hotărâri definitive şi se dispune emiterea unor noi forme de executare potrivit celor hotărâte.
În momentul formulării contestaţiilor la executare, cei patru se aflau în executarea pedepsei, însă până la rămânerea definitivă a hotărârii, au fost eliberaţi condiţionaţi.

Respectând dispoziţiile hotărârii, Instanţa de fond, a trebuit să emită noi forme de executare pe baza cărora au fost reîncarceraţi, deşi ei executaseră fracţia cu privire la pedeapsa mai mare. În baza sentinţei, judecătorii de la Tribunal au emis din nou mandate de executare, fără să constate că Odobasianu, Hasan, Pancu şi Sotoc şi-au ispăşit deja pedepsele.

Mandatele au ajuns la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, cei patru fiind ridicaţi de acasă şi duşi la penitenciar.

Avocatul Răzvan Doseanu spune că emiterea, a doua oară, a unor mandate de executare a pedepselor şi încarcerarea sunt ilegale.

„Din punctul meu de vedere este o măsură ilegală, pentru că deja cei patru se eliberaseră condiţionat dintr-o pedeapsă rezultantă mai mare, care includea şi această pedeapsă redusă ca urmare a admiterii propriilor căi de atac”, a precizat Doseanu.

Ilegală sau nu, măsura odată pusă în aplicare, nu a mai putut fi revocată. Aşa că beiuşenii au fost obligaţi să conteste din nou mandatele de executare, inclusiv procurorii DNA solicitând instanţei anularea acestora. Miercuri, Tribunalul Bihor a dispus anularea mandatelor de executare a pedepselor închisorii. Doar că şi această măsură este supusă unei căi de atac, iar cei patru nu au putut fi puşi în libertate decât după expirarea termenului de contestaţie.

„Termenul de contestaţie este de trei zile, dar ziua în care începe să curgă termenul şi cea în care se împlineşte, nu se socoteşte. În plus, duminică este o zi nelucrătoare, aşa că probabil vor sta încarceraţi ilegal o săptămână”, a menţionat avocatul Răzvan Doseanu.

Dosarul „Top Construct”

În anul 2013, DNA Oradea a trimis în judecată 16 persoane, edili şi foşti edili sau funcţionari publici din cadrul Primăriei Beiuş, fiecare dintre ei fiind acuzat, după caz, de înşelăciune, falsuri, uz de fals, abuz în serviciu sau complicitate. Dosarul a fost judecat de Înalta Curte, magistraţii acestei instanţe pronunţând pedepse cu executare pentru unii, şi cu suspendare pentru alţii.

Adrian Domocoş a fost condamnat la doi ani şi o lună închisoare cu suspendare şi i s-a interzis să mai candideze, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale din 2016. În schimb, Silviu Odobasianu, primar la Beiuş în perioada 2000-2008, a încasat o pedeapsă de 4 ani închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi. Berindea Ciprian Cătălin, administratorul SC Top Construct, a fost condamnat la 5 ani şi 9 luni închisoare şi, la fel ca Odobasianu, 2 ani interzicerea unor drepturi.

Pancu Nicolae Virgil, şef de lucrări la aceeaşi firmă, a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Gelu Laurenţiu Hasan, inspector la Primăria Beiuş, a fost condamnat şi el la 4 ani şi 6 luni de închisoare, Emil Gheorghe Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii - 4 ani şi 2 luni închisoare, Viorel Iuhas, viceprimar la Beiuş în perioada 2000-2008 - 3 ani şi 10 luni închisoare, Nicolae Sotoc, administrator al SC Subtil Consult SRL, societate care asigura dirigenţia de şantier - 4 ani închisoare.

Potrivit acuzaţiilor aduse de DNA, în 2007,  firma Top Construct a reuşit să obţină un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane de lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului şi din bugetul local. Societatea a încasat, în perioada 2007-2008, aproape 2 milioane de lei în baza unor documente falsificate, care atestau finalizarea unor lucrări prevăzute în contract, în realitate neexecutate.

Mai mult, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, administratorul Top Construct a lichidat şi depozitul bancar de 750.000 lei reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite