De ce trec credincioşii pe sub masă în Vinerea Mare. Ce reprezintă bucata de pânză aşezată pe ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinerea Mare este o zi cu o mare încărcătură spirituală pentru creştini. Este ziua în care se ţine post negru, iar spre seară se oficiază Denia Prohodului, comemorându-se moartea şi punerea în mormânt a lui Iisus. Tot în aceeaşi zi, credincioşii trec pe sub o masă aşezată în mijlocul bisericii.

În Vinerea Mare nu se oficiază Liturghia, dar dimineaţa în toate bisericile ortodoxe se face Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf. Este vorba despre ritualul prin care preoţii scot din altar o bucată de pânză de in sau mătase pe care este imprimată, brodată sau pictată icoana punerii în mormânt a Mântuitorului. Acest material are denumirea de „Epitaf” sau „Aer” şi se aşează pe o masă amplasată în mijlocul bisericii.

Imediat după acest moment, credincioşii păstrează tradiţia de a trece o dată sau de trei ori pe sub masa pe care este aşezat Epitaful. Ritualul trecerii pe sub masă se poate face până spre seară când se va oficia Denia Prohodului, iar preoţii vor înconjura biserica de trei ori cu Epitaful, apoi îl vor aşeza în altar.

„De ce această trecere pe sub masă a credincioşilor? Pentru că Epitaful aşezat pe masă reprezintă mormântul Domnului şi aminteşte de Hristos Care trece prin mormânt şi coboară în cele mai de jos ale pământului, cum spune cântarea, adică până la iad, acolo de unde a  scos pe drepţii Vechiul Testament la Înviere. Trecând pe sub Epitaf, credincioşii îşi amintesc că trebuie şi ei să treacă prin moarte, prin mormânt, pentru a putea accede la viaţa veşnică în Hristos”, declară Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului, citat de basilica.ro.

sfantul epitaf

                            Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a lui Iisus

Tot ierarhul explică şi de ce Sfântul Epitaf mai este numit şi „Sfântul Aer”. „Pentru că este purtat de către patru preoţi prin aer, mai sus, în aer, cum de altfel şi moartea lui Iisus Hristos a fost între cer şi pământ.”

O altă interpretare dată de teologi acestui „Aer” constă în acoperirea trupului Mântuitorului cu pânză de către Nicodim. Imediat după ce este coborât de pe cruce, Iisus este aşezat pe o lespede, iar trupul Său este pregătit pentru a fi îngropat: este înfăşat în pânză, capul este acoperit cu o mahramă, iar la final, întreg corpul este înfăşat într-un giulgiu. Totodată este uns cu smirnă.

sfantul epitaf

                             Momentul scoaterii Sf. Epitaf pe masa din mijlocul bisericii

Vinerea Mare este cea mai tristă zi din Postul Paştilor deoarece este ziua în care Iisus Hristos este aşezat în mormânt.

Pe aceeaşi temă:

Ce spune Biserica despre obiceiul tăierii mieilor de Paşte. „Sărbătoarea pascală nu este condiţionată de consumul mielului“

VIDEO Ritualul de smerenie care se face în Joia Mare la Mănăstirea Dervent







 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite