Mâncatul în oraş, asociat cu expunerea crescută la substanţe chimice nocive. Ce conţin produsele folosite la ambalarea mâncării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu realizat de cercetătorii americani relevă că alimentele consumate la restaurante, localuri de tip fast-food sau cafenele sunt asociate cu nivele mai ridicate de ftalaţi. Aceste substanţe chimice nocive pentru sănătate se găsesc mai ales în ambalajul produselor alimentare.

Mâncatul la restaurante, cafenele şi localuri de tip fast-food poate cauza creşterea în organism a nivelului unor substanţelor chimice nocive pentru sănătate, numite ftalaţi, potrivit unui studiu publicat zilele acestea de cercetătorii americani. Ftalaţii, un grup de substanţe chimice folosite în ambalarea produselor alimentare, perturbează activitatea hormonală şi cauzează o lungă listă de probleme de sănătate, relatează Science Daily. 

Masa din oraş vine cu 35% mai mulţi ftalaţi

Studiul este primul care a comparat expunerea la ftalaţi la persoanele care au luat masa în oraş comparativ cu cele care au consumat mâncare gătită la domiciliu. Oamenii care au raportat că consumă mai multe mese la restaurante, fast-food şi cantină au avut niveluri de ftalaţi care au fost cu aproape 35% mai mari decât cei care au raportat consumul de alimente cumpărate în cea mai mare parte la magazinele alimentare, potrivit studiului.

„Acest studiu sugerează că alimentele preparate la domiciliu sunt mai puţin susceptibile de a conţine niveluri ridicate de ftalaţi, substanţe chimice asociate cu probleme de fertilitate, complicaţii ale sarcinii şi alte probleme de sănătate”, spune autorul principal Ami Zota, profesor asistent de mediu şi sănătate ocupaţională la Institutul de Sănatăte Publica Milken de la Universitatea George Washington, SUA. „Descoperirile noastre sugerează că mâncatul în oraş poate fi o importantă, şi anterior prea puţin recunoscută, sursa de expunere la ftalaţi pentru populaţia din SUA“, mai spune cercetătoarea. 

Pericolul cel mai mare este pentru adolescenţi

Principalul autor al studiului, Dr. Julia Varshavsky, care a lucrat la cercetare în timp ce lucra la Şcoala de Sănătate Publica a Universităţii din California, Berkeley, a folosit date din Studiul National de Sănătate şi Nutriţie colectate între 2005 şi 2014. Cei 10.253 de participanţi la studiu au fost rugaţi să-şi reamintească ceea ce au mâncat şi de unde au provenit mâncarea lor în ultimele 24 de ore. Cercetătorii au analizat apoi legăturile dintre ceea ce au mâncat şi nivelul de ftalaţi descoperit în proba de urina a fiecărui participant.

Echipa a constatat că 61% dintre participanţi au raportat că au luat masa în oraş în ziua precedentă. În plus, cercetătorii au descoperit:


Asocierea dintre expunerea la ftalaţi şi mesele luate în oraş a fost semnificativă pentru toate grupele de vârstă, dar magnitudinea asocierii a fost cea mai mare pentru adolescenţi;

Adolescenţii care erau mari consumatori de alimente fast-food şi alte produse alimentare achiziţionate în afara casei au avut nivelurile de ftalaţi cu 55% mai mari comparativ cu cei care consumau doar alimente la domiciliu;

Anumite alimente, în special cheeseburgeri şi alte sandwich-uri, au fost asociate cu niveluri crescute de ftalaţi - dar numai dacă au fost achiziţionate de la un magazin fast-food, un restaurant sau o cafenea. Studiul a constatat că sandvişurile consumate la fast food, restaurante sau cafenele au fost asociate cu o creştere cu 30% a nivelului de ftalaţi la toate grupele de vârstă.

„Femeile însărcinate, copiii şi adolescenţii sunt mai vulnerabili la efectele toxice ale produselor chimice care distrug hormonii, deci este important să găsim modalităţi de limitare a expunerilor lor”, spune Varshavsky, care este acum cercetător postdoctoral la Universitatea din California, San Francisco. „Studiile viitoare ar trebui să investigheze cele mai eficiente intervenţii pentru eliminarea ftalaţilor din alimente“, este de părere cercetătorul. 

Mâncatul la fast-food, cel mai periculos

Un studiu anterior realizat de Zota şi de mai mulţi colegi a sugerat că hrana de tip fast-food poate expune consumatorii la niveluri mai ridicate de ftalaţi. Studiul a constatat că persoanele care au mâncat cele mai rapide alimente de tip fast food, burgeri, cartofi prăjiţi etc au avut niveluri de ftalaţi cu 40% mai mari decât persoanele care au mâncat rar astfel de alimente.

Noul studiu a arătat că nu doar mâncatul la fast-food este asociat cu expunerea crescută la ftalaţi. Autorii spun ca rezultatele sunt îngrijorătoare, deoarece două treimi din populaţia din SUA mănâncă cel puţin anumite mese în oraş. 

Ce produse conţin ftalaţi

Multe produse conţin ftalaţi, inclusiv cutiile din plastic de uz casnic, mănuşile folosite în manipularea alimentelor, echipamente de prelucrare a alimentelor şi alte elemente folosite în producţia de mâncare la restaurante, cafenele şi fast-food. Studiile anterioare sugerează că aceste substanţe chimice se pot scurge în alimente din recipientele din plastic sau din ambalajul produselor. Mesele preparate la domiciliu pot fi o modalitate de a limita expunerea la aceste produse chimice nocive. „Pregătirea alimentelor la domiciliu poate reprezenta un câştig pentru consumatori“, adaugă Zota.

„Mâncărurile gătite la domiciliu pot fi o modalitate bună de reducere a zahărului, a grăsimilor nesănătoase şi a sării. Şi acest studiu sugerează că este posibil ca mâncare gătită acasă să nu aibă aşa de mulţi ftalaţi dăunători precum o masă de restaurant“, mai spune cercetătoarea. În acelaşi timp, contaminarea cu ftalaţi a alimentelor reprezintă, de asemenea, o problemă de sănătate publică mai mare, una care trebuie abordată de factorii de decizie politică. 

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite