Sindicatele din ArcelorMittal cer Guvernului să naţionalizeze combinatul de la Galaţi: „Este o catastrofă socială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii angajaţilor au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, în care explică faptul că intenţia de vânzare a combinatului gălăţean de către concernul internaţional ArcelorMittal ar putea avea efecte dramatice asupra României. Anul acesta au fost tensiuni foarte mari între patronat si sindicat, soldate cu proteste violente, iar unii dintre sindicalişti au fost daţi în judecată.

Sindicatul „Siderurgistul AMG” din cadrul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, în calitate de sindicat reprezentantiv al angajaţilor concernului internaţional, şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la eventuala vânzare a unităţii. Printr-o scrisoare deschisă trimisă premierului României, Viorica Dăncilă, conducerea„Siderurgistul” a catalogat intenţiile patronatului ArcelorMittal drept „catastrofale” pentru viaţa socială şi economică a României, dar în special a oraşului Galaţi.

„Este nevoie de angrenarea tuturor factorilor de influenţă în acest subiect. Este un subiect sensibil pentru Galaţi, pentru România. Această vânzare este crucială, iar din punct de vedere economic este o catastrofă. Orice investitor va veni, există riscul să se piardă 7.000 de locuri de muncă, la care trebuie să adăugăm alte câteva mii de locuri de muncă din domenii pe orizontală, adiacente. Mi-e teamă că vom deveni a doua Vale a Jiului. Ne  interesează garantarea veniturilor şi protecţia salariaţilor”, a declarat Vasile Crişan, vicepreşedintele Sindicatului Siderurgistul AMG.

Reprezentanţii angajaţilor combinatului siderurgic gălăţean au cerut o întrevedere de urgenţă cu autorităţile române, în vederea unor discuţii pe teama viitorului companiei, incluzând aici şi scenariul că unitatea ar putea fi preluată de stat, prin naţionalizare sau prin cumpărarea acţiunilor, după modelul şantierului naval Mangalia.

În acelaşi timp, sindicaliştii afirmă că vânzarea combinatului de la Galaţi nu este aşa de imperioasă pe cât s-a spus. „Sindicatul a făcut demersuri şi la nivel internaţional, respectiv către  membrii CE, specialişti în probleme de concurenţă. Noi considerăm că unitatea de la Galaţi nu poate fi nominalizată pentru vânzare pentru că nu este în zona geografică a Europei în care s-a depăşit cota de piaţă de 40%. În plus, combinatul de la Galaţi  nu produce acelaşi tip de produse cu Ilva. Cei de la Ilva sunt specializaţi pe tablă pentru industria auto – că de aceea şi grupul ArcelorMittal este interesat de cumpărarea lor, se ştie că industria auto a cunoscut o mare dezvoltare – pe când noi, la Galaţi, producem tablă groasă”, a mai spus Vasile Crişan.

Conducerea ArcelorMittal a precizat că o decizie legată de cumpărarea de către grupul internaţional a combinatului siderurgic Ilva (Italia), dar şi de vânzarea a alte şase fabrici din grup (printre care şi Galaţiul) se va lua după data de 23 mai 2018, în urma negocierilor cu UE privind îndeplinirea condiţiilor cerute de legislaţia europeană privind combaterea monopolului.

„ArcelorMittal  anunţă că – în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziţia unităţii Ilva (Italia) -  a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor.

Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia; ArcelorMittal Galaţi, România; ArcelorMittal Skopje, Macedonia; ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă; ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg; Liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia.

Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Europene dar şi al concluziilor informărilor şi proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale şi cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018”, se afirmă într-un comunicat transmis de companie.

Anul acesta au fost tensiuni foarte mari între patronat si sindicat, soldate cu proteste violente, pe fondul nemulţumirilor angajaţilor cu privire la nivelul salariilor. În urma protestelor, peste 50 de sindicalişti au fost daţi în judecată de companie, care le cere despăgubiri pentru că şi-au părăsit locurile de muncă şi au pus în pericol siguranţa instalaţiilor.

Grupul britanico-indian Mittal Steel a cumpărat combinatul de la Galaţi (care se numea SIDEX) în anul 2001, de la statul român, contra a doar 77 de milioane de dolari, sumă estimată ca reprezentând 10% din valoarea fierului vechi de pe platforma siderurgică. Ulterior, statul a anulat companiei datorii de aproape un miliard de dolari, în speranţa că cei 27.000 de angajaţi de la Galaţi nu-şi vor pierde locurile de muncă.

În ultimii 15 ani, însă, au fost desfiinţate din combinat peste 21.000 de locuri de muncă, concedierile colective fiind susţinute finaciar, în peste 80% dintre cazuri cu subvenţii guvernamentale. Acum sunt mai puţin de 6.000 de angajaţi la unitatea de la Galaţi, iar jumătate dintre capacităţile de producţie au fost închise şi demolate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite