Proiect teatral dedicat Centenarului. Piesa de teatru religios „Osânda cărţilor” se va juca la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 10 mai 2018, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa se va juca piesa de teatru „Osânda cărţilor”. Autorul piesei este părintele Bogdan-Aurel Teleanu, inspector în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române şi preot slujitor la parohia „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc” din Bucureşti.

Spectacolul transpune pe scenă ideea potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri.

„Ideea piesei mi-a venit anul trecut, în cadrul simpozionului dedicat rezistenţei Bisericii sub regimul comunist, de la mânăstirea Dervent. A fost o strânsă legătură între parohia „Sf. Pantelimon din Bucureşti” şi Arhiepiscopia Tomisului. Pentru mine este o mare bucurie că pot să întorc constănţenilor un mare dar: părintele Gheorghe Sorescu, fost consilier în cadrul Episcopiei Constanţei, a slujit şi la biserica Sf Pantelimon din Bucureşti. Iar de aici preotul, folcloristul, dramaturgul şi jurnalistul Petru Ghe. Savin a slujit un timp la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Constanţa.

Tot la parohia noastră a fost şi preotul Gheorghe Creţu, care a fost singurul preot din Regat care a slujit la Chişinău, în Basarabia, la slujba de Te-Deum oficiată cu ocazia deciziei unirii Basarabiei cu România, pomenind acolo Sinodul de la Bucureşti şi pe Regele Ferdinand I.

În mintea acestor preoţi, şi a altora, a existat conştiinţa unităţii creştine româneşti care, în definitiv, a condus la înfiinţarea Patriarhiei Române, de care este strâns legată punerea în valoare a peşterii „Sf. Ap. Andrei sau a Acatistului Sf.  Pantelimon, pe care cenzura comunistă a încercat să-l topească, dar el a circulat sub formă de samizdat.

În condiţiile în care mulţi oameni refuză să gândească la trecut, preferând să trăiască suspendaţi în prezent, spectacolul exercită în mod curajos o pedagogie subtilă asupra spectatorului: îl face să se gândească la ce s-a întâmplat înaintea lui.”, a spus părintele Bogdan-Aurel Teleanu.

 „Osânda cărţilor” este un proiect teatral dedicat Centenarului Marii Uniri şi se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele CNSAS. Face parte din seria de activităţi dedicate Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română şi se înscrie în cadrul proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, organizat de Departamentul Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului, Mănăstirea Dervent, Filiala Constanţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” şi Asociaţia „Casa Mării Negre/Black Sea House” Constanţa.  

Intrarea se face pe bază de invitaţii. Acestea pot fi ridicate gratuit, de la Magazinul de obiecte bisericeşti „Sfântul Nicolae” din incinta Palatului Arhiepiscopal, de pe strada Arhiepiscopiei, nr. 23.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite