Octavian Ţîcu: După victoria lui Andrei Năstase în turul întâi, guvernarea poate fi schimbată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După victoria candidatului PPDA la funcţia de primar, Andrei Năstase, din 20 mai, care i-a permis să acceadă în turul doi, a devenit clar că guvernarea deţinută de Partidul Democrat împreună cu Partidul Socialiştilor poate fi schimbată la alegerile parlamentare. De această părere este istoricul Octavian Ţîcu, exprimată în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

În opinia istoricului, voturile de la Bălţi şi Chişinău reprezintă o înfrângere a binomului Plahotniuc-Dodon – la Bălţi au pierdut socialiştii, iar la Chişinău guvernarea.

„Victoria lui Năstase în turul doi poate fi asigurată prin prezenţă la vot şi printr-un vot acordat dreptei pentru că Ion Ceban nu are fizic de unde acumula voturi. Va fi, probabil un scor de 45-47% la 53-55% în favoarea lui Năstase”, spune istoricul.

Totuşi, Octavian Ţîcu spune că are două temeri: puterea ar putea face orice ca Ion Ceban să câştige şi faptul că dacă ajunge în fruntea Primăriei, guvernarea lui Andrei Năstase nu va fi deloc uşoară.

„Senzaţia mea generală este că puterea va fi schimbată în toamnă pentru că ea nu poate să nu fie schimbată. Tot ceea ce se întâmplă în context regional, extern, parteneri, în interior la societatea noastră, ne arată că această capotare în cazul Chişinăului va duce la căderea puterii pentru că altfel va fi un colaps”, este de părere istoricul.

Octavian Ţîcu spune că are propuneri de a candida la alegerile parlamentare din toamna acestui an, inclusiv de la liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

„Nu sunt decis pentru că încă nu ştiu care sunt condiţiile”, spune istoricul.

Potrivit lui, alegerile din municipiul Chişinău au demonstrat că Andrei Năstase şi Maia Sandu încă mai au mult pentru a deveni o echipă.

„Bălţiul a arătat că ei nu sunt încă o echipă. Mai mult, ezitarea iniţială a Maiei Sandu care ar fi vrut să meargă separat în campanie ştiind că are electorat care o votează mai mult, dar până la urmă lucrurile s-au aşezat. Eu cred că această formulă trebuie extinsă la nivelul întregii ţări, în care să meargă metode de convingere a oamenilor că există o forţă de opoziţie şi ea este valabilă nu doar pentru alegătorul interior, dar şi pentru partenerii externi”, a afirmat Octavian Ţîcu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite