Cătălin Ioniţă a plecat de la conducerea Poliţiei Române. Locul i-a fost luat de chestorul în faţa căruia îngenuncheau poliţiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Ioniţă a fost schimbat de la conducerea Poliţiei Române
Cătălin Ioniţă a fost schimbat de la conducerea Poliţiei Române

Chestorul principal Cătălin Ioniţă, şeful Poliţiei Române, a fost schimbat din funcţie de premierul Viorica Dăncilă. În locul acestuia a fost numit chestorul Ioan Buda, care a ocupat fotoliul de şef al Poliţiei de Frontieră. Ioniţă a fost numit la conducerea Poliţiei Române în urmă cu şase luni, la propunerea ministrului de Interne Carmen Dan, odată cu înlocuirea lui Bogdan Despescu.

Decizia de schimbare a şefului Poliţiei Române a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Ministerul Afacerilor Interne susţine, într-un comunicat de presă, că chestorul Cătălin Ioniţă a fost înlocuit la cererea sa, care a invocat motive personale. 

În locul lui Cătălin Ioniţă, a fost propus şeful Poliţiei de Frontieră Ion Buda.

„Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Cătălin Ioniţă, a solicitat ministrului afacerilor interne încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale. Conform prevederilor legale, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a transmis documentele Prim-ministrului Guvernului României împreună cu propunerea de împuternicire în funcţia de inspector general al Poliţiei Române a chestorului general de poliţie Ioan Buda, fostul şef al Poliţiei de Frontieră”, transmite marţi Ministerul Afacerilor Interne.

Regina

Chestorul general Ioan Buda a fost, la un moment dat, secretar de stat în MAI. A fost eliberat din această funcţie în luna decembrie a anului 2016, decizia fiind semnată de premierul Dacian Cioloş şi publicată în Monitorul Oficial. 

Surse ministeriale au declarat la acea vreme că Buda a fost eliberat din funcţie la cerere, acesta întorcându-se la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

În functia de secretar de stat a fost numit de ministru de Interne de pe acea vreme, Vasile Blaga, care i-a promovat în funcţie atât pe şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, anterior şef al Direcţiei Regionale Oradea a Poliţiei de Frontieră, cât şi pe şeful Autorităţii Naţionale Vamale din România de atunci, Dan Mărginean.

În perioada în care Buda a activat la Direcţia Regională Oradea a Poliţiei de Frontieră, la Punctul de frontieră Borş au existat zeci de cazuri de corupţie, anchetate la vremea respectivă.

În acest context trebuie amintit marele scandal de la Moraviţa, 2011, soldat cu descinderi şi arestări ale DGA şi DNA, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţine că în afacerea şpăgilor colectate din vămi sunt două personaje care au statut de „regină”. Într-o scrisoare transmisă din arestul poliţiei, el i-a indicat pe şeful ANAF şi pe comandantul Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal Ioan Buda, că ar beneficia din sumele de bani strânse din punctele de frontieră, arată cotidianul.ro

„Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi”, scria fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier. 

Acesta a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea.

Ritualul mafiot

Dar cu adevărat celebru a ajuns în anul 2017, când în faţa lui un comisar şef din Poliţia de Frontieră s-a pus în genunchi la o petrecere. Filmuleţul a ajuns viral pe internet. 

Imaginile publicate în presă care surprind ritualul de tip mafiot de la ultimul etaj al sediului Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPFR) au făcut valuri în Ministerul Afacerilor Interne.În imagini, apar chestorul Ioan Buda, atunci încă inspector şef al Poliţiei de Frontieră şi chestorii Gelu Oltean şi Marcel Ardelean, ultimul şef al Directiei de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei. Aceştia sob tacticos din pahare în timp ce în faţa lor, în genunchi, Aurelian Miu, şeful Corpului de Control se roagă, în genunchi.

Aurelian Miu a fost eliberat din funcţie la scurt timp după declanşarea anchetei. 

Noul şef al Poliţiei Române nu deţine terenuri şi nici nu are conturi de economii

Ioan Buda deţine, potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române o casa de locuit în Cluj-Napoca, un autoturism BMW din anul 2004 şi un apartament de 300.000 lei pe care l-a donat anul trecut unui membru al familiei.

Potrivit declaraţiei sale de avere acesta nu deţine terenuri sau conturi de economii. În fapt, singura sursa de venituri menţionată este suma anuală încasată de la minister, mai exact 133.000 lei.

Ioan Buda a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române din ianuarie 2010, până în anul 2015 când a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, de unde a revenit un an mai târziu în fruntea Poliţiei de Frontieră.

Ioan Buda, Declaratie de Avere by Anonymous GrYXIb on Scribd

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite