Românii care produc energie regenerabilă vor fi scutiţi de orice fel de impozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii casnici care şi-au instalat panouri solare nu vor plăti nici impozit, nici TVA, nici accize pentru energia pe care o produc sau o vând, în limita unei puteri instalate de 27 kW, a decis marţi plenul Camerei Deputaţilor.

Acesta a votat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi mai multe amendamente aduse acestuia. Legea urmează să meargă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Noua lege defineşte prosumatorul drept clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Astfel, prosumatorii, adică persoanele fizice care produc energie electrică din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW, vor fi scutiţi de la plata oricărei obligaţii fiscale prevăzute de Codul Fiscal, atât pentru energia pe care o produc pentru autoconsum, cât şi pentru cea pe care o vând furnizorilor.

Potrivit proiectului, prosumatorii vor beneficia de derogare de la prevederile Codului Fiscal şi ale Codului de Procedură Fiscală. Aşadar, ei vor fi exceptaţi de la plata „tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor”.

Totodată, ei vor fi scutiţi de la plata certificatelor verzi pentru consumul propriu acoperit din propria sursa de producere.

Ei vor mai putea desfăşura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unităţile de producere a energiei electrice pe care le deţin fără înregistrarea şi autorizarea funcţionării acestora,

Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum vor putea vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.

Furnizorii de energie electrică vor fi obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

Operatorii de distribuţie de energie electrică vor fi obligaţi să realizeze racordarea prosumatorilor în conformitate cu reglementările specifice emise de ANRE în acest scop.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite