Munţi de gunoaie pe malul lacului Tarniţa, principala sursă de apă pentru Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaiele şi deseurile depozitate ilegal în zona lacului Tarniţa le-au dat bătăi de cap autorităţilor. FOTO: CJ Cluj
Gunoaiele şi deseurile depozitate ilegal în zona lacului Tarniţa le-au dat bătăi de cap autorităţilor. FOTO: CJ Cluj

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că a derulat o acţiune de ecologizare pe malurile lacului Tarniţa, după ce s-a descoperit că în zonă au fost depozitate ilegal cantităţi impresionante de deşeuri. Sumele cheltuite pentru ecologizare vor fi recuperate de la cei care au aruncat gunoaiele, ameninţă autorităţile.

Lacul Tarniţa reprezintă principala sursă de apă pentru Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean a fost nevoit să intervină, în condiţiile în care primăria Gilău nu s-ar fi implicat suficient în rezolvarea crizei. Cel puţin asta susţine preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, care a mai adăugat că instituţia pe care o conduce, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, a identificat mai multe persoane care au aruncat gunoaie pe malul lacului.

”Chiar dacă obligaţia salubrizării acestor zone aparţine primăriilor locale, am considerat normal să le venim în ajutor. Pe de altă parte însă, nu trebuie uitat faptul că cele mai interesate în asigurarea unui mediu curat, care să atragă turiştii şi investitorii, sunt primăriile”, a spus Tişe.

Cine va plăti costurile salubrizării

Sumele cheltuite pentru salubrizarea zonei au ajuns la 12.000 de lei, iar Consiliul Judeţean vrea să recupereze banii de la persoanele surprinse în timp ce depozitau deşeuri ilegal. În acest sens, instituţia se va adresa justiţiei pentru a recupera prejudiciul.

Pentru a preveni pe viitor apariţia unor situaţii similare, Consiliul Judeţean ar urma să amplaseze în zonă containere, inclusiv în apropierea drumurilor judeţene care duc spre lacul Tarniţa. Totuşi, această măsură s-ar putea să nu fie suficientă, în condiţiile în care localnicii, turiştii şi proprietarii de cabane din zonă vor continua să sfideze regulile bunului simţ.

“În acelaşi timp însă, amplasarea unor astfel de containere nu e neapărat o soluţie viabilă pe termen lung câtă vreme aceasta sunt folosite în special de localnicii şi proprietarii de cabane din zonă care nu deţin contract legal pentru ridicarea deşeurilor. Soluţia care se impune în acest caz şi care ar putea rezolva definitiv problema deşeurilor din zonă o reprezintă efectuarea de controale de către primării şi obligarea persoanelor fizice şi juridice situate în aria teritorială să încheie contracte de servicii de salubrizare”, au explicat reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.


Citeşte şi:

 „Marele zid” de la Pata Rât: specialiştii recomandă înconjurarea „muntelui de gunoi” cu piloni din beton pentru a evita distrugerea centurii ocolitoare

FOTO „Marea de levigat” de la Pata Rât a ajuns la patru metri de centura Clujului. „Se vorbeşte de incident internaţional de mediu”

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite