Noi reguli în Educaţie: Cum îşi pot contesta elevii notele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regulamentul şcolar a suferit o serie de modificări care îi vizează atât pe elevi cât şi pe profesori. Părerile celor din sistem sunt împărţite, însă elevii spun că noile reguli încalcă Legea Educaţiei Naţionale.

Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la teste vor putea contesta rezultatele, profesorii nu vor mai avea voie să-i agreseze verbal sau fizic pe copii, în timp ce şcolile vor fi obligate să ofere consiliere în carieră, dar şi consiliere psihologică elevilor. Toate aceste prevederi se regăsesc în noul regulament de organizare şi funcţionare al unităţilor din învăţământul preuniversitar, care tocmai a fost publicat în Monitorul Oficial.

Documentul nu este văzut cu ochi buni de reprezentanţii elevilor, care sunt de părere că noile reguli încalcă nu doar Constituţia României, ci şi Legea Educaţiei Naţionale şi Declaraţia Drepturilor Omului. La rândul lor, specialiştii din sistem au păreri împărţite despre noua legislaţie.

„Educaţia adevărată aproape că nu se mai vede de hăţişul atât de multor reglementări. Acest regulament nu contribuie la descentralizarea reală sau curriculară, ci dimpotrivă, centralizează învăţământul preuniversitar. Noul regulament accentuează mesajul birocratic al învăţământului preuniversitar, în detrimentul mesajului educaţional”, este de părere Marian Staş, profesor şi expert în educaţie.

CUM POT CONTESTA ELEVII NOTELE DIN TESTE

Concret, noul regulament aduce o serie de modificări. Noutatea absolută este posibilitatea elevilor nemulţumiţi de a contesta nota primită la o lucrare de control. Până acum, aceştia puteau contesta strict calificativele obţinute la examene sau teze.
Odată cu noul regulament, elevii îi pot cere profesorului ca, în termen de cinci zile, să justifice notele date la lucrări, ajungându-se chiar la reevaluarea lucrării, printr-o solicitare făcută directorului. Conform regulamentului, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, care nu predau la clasa respectivă şi care au obligaţia de a reevalua lucrarea scrisă, fără a fi remuneraţi pentru acest lucru.

NOTELE ÎN CATALOG, TRECUTE LA SĂPTĂMÂNĂ

Pe de altă parte, Cornelia Popa, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), spune că regulamentul nu prevede ce tip de lucrări pot fi contestate.

„Practic, acum orice lucrare scrisă nu poate fi trecută în catalog decât după 7-8 zile, după ce se rezolvă contestaţia, altfel riscăm să avem ştampile în catalog pentru schimbarea notelor. Cred că ar trebui precizat ce teste urmează această procedură”, este de părere Popa, care a adăugat că noul regulament şcolar „lămureşte toate problemele întâlnite până acum în învăţământ, însă încarcă în acelaşi timp schema comisiilor dintr-o unitatea de învăţământ”.

„O altă noutate ar fi reducerea numărului de elevi la clasă în situaţia în care sunt elevi cu cerinţe speciale de educaţie, dar nu specifică ce se întâmplă dacă nu se respectă asta. De asemenea, nu am văzut sancţiuni pentru părinţi”, a explicat vicepreşedintele FSLI.

ŞCOLILE, OBLIGATE SĂ OFERE CONSILIERE ÎN CARIERĂ

Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori din România, Corneliu Riegler, spune că în noul regulament, cerinţele par formulate mai clar. „Sper să se şi respecte. Regulamentul şcolar este respectat în proporţie de 75%, dar nu s-a păstrat sancţionarea părinţilor pentru absenţe nemotivate”.

O altă obligaţie pe care o vor avea şcolile, potrivit noului regulament, va fi să asigure consiliere în carieră, dar şi consiliere profesională elevilor care au nevoie de aşa ceva. Specialiştii subliniază că sunt slabe şanse ca o astfel de cerinţă să poată fi îndeplinită, în condiţiile în care un consilier şcolar are în grijă mii de elevi.  De asemenea, vizita la medicul şcolar va fi obligatorie la fiecare început de an.

ALTE PREVEDERI

Regulamentul spune că şcolile şi autorităţile administraţiei publice locale (primării) pot decide înfiinţarea consorţiilor şcolare. De asemenea, regulamentul prevede că un director de şcoală nu poate să fie preşedinte sau vicepreşedinte de partid politic la nivel local, judeţean sau naţional, însă nu interzice ca acesta să fie membru al unui partid.

Elevi: „Ni se încalcă dreptul la libera exprimare“

Noul regulament şcolar a fost primit cu mult scepticism de reprezentanţii elevilor, care susţin că actul normativ le încalcă flagrant drepturile, în special dreptul la liberă exprimare.

Mai mult, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) arată într-un comunicat de presă că regulamentul contravine Legii Educaţiei Naţionale, Constituţiei şi chiar Declaraţiei Drepturilor Omului. Nemulţumirea tinerilor pleacă de la prevederea conform căreia directorul unităţii de învăţământ are dreptul să suspende sau să interzică redactarea unor publicaţii care contravin regulamentului şi le îngrădeşte elevilor „dreptul la libera exprimare”.

O altă prevedere nouă care îi nemulţumeşte pe elevi este faptul că media la purtare este acum un criteriu pentru a deveni reprezentant al elevilor. CNE spune că o astfel de reglementare constrânge accesul liber al tuturor elevilor din România să candideze şi să fie aleşi în cadrul acestei organizaţii.

Astfel, apare posibilitatea „abuzurilor” sau se poate ajunge la situaţii în care notele la purtare să fie „scăzute în mod excesiv şi nejustificat”, au atras atenţia reprezentanţii elevilor.

REDUCERI PENTRU ELEVI, PREVĂZUTE ÎN REGULAMENT

Regulamentul are, însă, şi prevederi care sunt pe placul elevilor, cum ar fi reducerea tarifelor la muzee sau la transportul în comun.

Tarifele sunt reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice. 

De asemenea, regulamentul mai prevede că elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de stat, particular autorizat/acreditat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic şcolar, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval.

Obligaţii pentru elevi şi profesori

Regulamentul aduce însă şi o serie de obligaţii atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Spre exemplu, elevii, nu trebuie să aibă comportamente jignitoare şi discriminatorii şi le este interzis să participe la proteste care afectează desfăşurarea cursurilor sau să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ. Acelaşi document prevede că elevilor le este interzis să aducă în incinta şcolilor materiale cu caracter obscen sau pornografic. Cei care încalcă regulamentul riscă sancţiuni, de la observaţie, până la mustrare scrisă şi, în cazuri extreme, exmatriculare. În ceea ce-i priveşte pe profesori, aceştia nu au voie să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii. De asemenea, dascălii sunt obligaţi să aibă o ţinută morală demnă şi un comportament responsabil, potrivit regulamentului publicat în Monitorul Oficial. Dascălii mai sunt obligaţi şi să vegheze la siguranţa pe parcursul desfăşurării programului şcolar şi a activităţilor extraşcolare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite