Cum funcţionează Dieta 16:8. Promotorii spun că poţi slăbi fără a număra caloriile şi fără a elimina anumite alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta 16:8, adică 16 ore de post plus 8 ore în care se poate consuma orice tip de aliment, a dus la pierderea în greutate şi scăderea tensiunii arteriale la voluntarii care au participat la studiul Universităţii Illinois din Chicago.

Postul zilnic este un instrument eficient de reducere a greutăţii şi de scadere a tensiunii arteriale, potrivit unui nou studiu publicat de Universitatea din Illinois la Chicago, în revista Nutrition and Healthy Aging.

Studiul citat de Science Daily este primul care examinează efectul mâncatului limitat pe o anumită perioadă de timp - o formă de post care limitează consumul de alimente la un anumit interval în fiecare zi - asupra pierderii în greutate la persoanele obeze.

Studiu pe 23 de voluntari obezi

Pentru a studia efectul acestui tip de dietă, cercetătorii au lucrat cu 23 de voluntari obezi care aveau o vârstă medie de 45 de ani şi un indice de masă corporală medie (IMC) de 35.

Între orele 10.00 şi 18.00, voluntarii puteau mânca orice tip şi cantitate de hrană pe care şi-o doreau, dar pentru restul de 16 ore nu au putut bea decât apă sau băuturi fără calorii. Studiul a observat participanţii timp de 12 săptămâni.

Rezultatele studiului

În comparaţie cu un grup de control dintr-un studiu anterior cu privire la pierderea în greutate înregistrată când se adoptă diferite tipuri de post, cercetătorii au descoperit că cei care au urmat „dieta 16-8” (16 ore de post şi 8 ore în care s-a putut mânca) au consumat mai puţine calorii, au pierdut în greutate şi şi-au îmbunătăţit tensiunea arterială. În medie, participanţii au consumat cu aproximativ 350 de calorii mai puţin, au pierdut aproximativ 3% din greutatea corporală şi au avut tensiunea arterială sistolică scăzută cu aproximativ 7 milimetri coloană de mercur (mm Hg). Toate celelalte măsurători, inclusiv masa de grăsime, rezistenţa la insulină şi colesterol, au fost similare cu cele ale grupului martor.

„Există opţiuni pentru scăderea în greutate care nu includ numărarea caloriilor”

„Mesajul preluat de la acest studiu este că există opţiuni pentru scăderea în greutate care nu includ numărarea caloriilor sau eliminarea anumitor alimente”, a declarat Krista Varady, profesor asociat de kinesiologie şi nutriţie în cadrul Colegiului de Ştiinţe Medicale Aplicate din cadrul Universităţii Illinois şi autorul principal al studiului.

Deşi acesta este primul studiu care vizează dieta „16: 8”, numită pentru cele 16 ore de post şi cele 8 ore de „sărbătoare”, Varady spune că rezultatele se aliniază cercetărilor anterioare cu privire la alte tipuri de diete de post intermiten.

„Rezultatele pe care le-am văzut în acest studiu sunt similare cu rezultatele pe care le-am văzut în alte studii privind postul alimentar alternativ”, a spus Varady.  Unul dintre beneficiile dietei 16: 8 poate fi faptul ca este mai uşor de respectat. „Am observat că mai puţini participanţi au renunţat la acest studiu în comparaţie cu studiile privind alte diete de post”,  mai spus cercetătoarea.

Varady spune că cercetările indică faptul că dietele de post intermitent au dus la pierderea în greutate, însă studiile nu au determinat încă dacă acestea funcţionează mai bine decât alte diete.

Aceste date preliminare arată că dieta de post intermitent este o tehnica de pierdere în greutate la adulţii obezi, dar sunt necesare studii pe termen lung, pe scara larga, susţine Varady şi colegii.

„Dieta 16: 8 este un alt instrument pentru pierderea în greutate, despre care avem acum dovezi ştiinţifice preliminare”, a spus Varady. Atunci când vine vorba de pierderea în greutate, oamenii trebuie să găsească ceea ce funcţionează pentru ei, crede cercetătoarea. 

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite