Câţi clujeni drogaţi ajung zilnic la spital.„E foarte grav că vârsta consumatorilor a scăzut, sunt cazuri de minori de 11-12 ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În presa locală din Cluj-Napoca au apărut în ultimele zile numeroase clipuri cu persoane care s-ar afla sub influenţa drogurilor, totul culminând cu prinderea de către jandarmi a unui tânăr care fuma un joint în centrul oraşului. La şedinţa organizată azi, la Prefectură cu toate instituţiile cu atribuţii în domeniu s-au făcut publice statistici îngrijorătoare: o persoană ajunge în fiecare zi la Urgenţe din cauza consumului de droguri.

Evaluarea situaţiei actuale a fenomenului consumului de droguri la nivelul judeţului Cluj – acesta a fost scopul întâlnirii organizate astăzi de Prefectura Cluj, la care au fost invitate toate instituţiile cu atribuţii în domeniu: Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Cluj, Poliţia de Frontieră etc.
 

„S-a discutat, de asemenea,  ce măsuri şi activităţi au fost şi se preconizează a  se implementa. Nu în ultimul rând s-a discutat la nivel de instituţie ce necesar ar avea pentru îmbunătăţirea performanţelor”, a susţinut prefectul Aurel Cherecheş. 

Statistică la Cluj - 11,9 % dintre elevi au consumat droguri

 „În 2016, a fost realizat un studiu în judeţul Cluj în toate liceele şi şcolile profesionale. În urma studiului a reieşit că 11,9% dintre elevi au declarat că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 8,1% cel puţin o dată în ultimul an şi  2,3% cel puţin o dată în ultimele 30 de zile”, a declarat Sebastian Marcu, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA).

La clasele X-a, XI-a şi a XII-a consumul de cannabis este cel mai ridicat, iar la clasa a IX cel mai ridicat este consumul de etnobotanice – mai arată studiul. „Dacă de-a lungul vieţii, bieţii au declarat un consum mai mare de droguri, în ultimul an şi în ultimele 30 de zile fetele au declarat un consum mai mare decât băieţii”, a mai precizat Marcu. 

Întrebat cum ajung drogurile în şcoli, cu toate că există pază la intrarea în instituţiile de învăţământ, şeful Poliţiei Constantin Ilea a susţinut: „Elevii introduc drogurile în şcoli. Nu este greu deoarece nu se fac percheziţii la intrare. Un pliculeţ are 1 -2 grame”. 

Veste îngrijorătoare

Prefectul a făcut publică statisticile Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din 2016, 2017 şi din primele 5 luni ale lui 2018.
 

„În 2016 au ajuns la UPU 374 de persoane, adulţi şi minori, cu suspiciune de consum de substanţe cu efect psihoactiv.  În 2017, au fost 304 persoane, iar în primele 5 luni din 2018 suntem la 153, o mică scădere faţă de anul trecut. Vorbim doar de cazurile care au ajuns la Urgenţe”, a precizat Cherecheş. Statistica UPU arată în acest caz, susţine prefectul, o tendinţă de scădere: „În 2016 au fost 374, în 2017 – 304 şi probabil că anul acesta vor fi sub 300”.
 

Prefectul a mai arătat că „ceea ce este foarte îngrijorător” este faptul că a scăzut vârsta consumatorilor. „Un studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog realizat în 2017 la nivel naţional arată că dacă înainte marea majoritate a consumatorilor minori aveau vârsta de 16 -17 ani, acum vârsta medie a scăzut la 13-14 ani, cu incidentă chiar la 11-12 ani”. În ultimii ani există o tendinţă de scădere a vârstei de la care tinerii încep să consuume. ”Dacă ne gândim la grosul celor care consumă, media de vârstă este de 15-24 de ani, dar sunt cazuri izolate de 11-12 ani cu admitere la Urgenţă sau la tratament”, a completat Marcu.  

În primele 5 luni ale lui 2018, din cele 153 de persoane care au ajuns la urgenţe suspecte că ar fi consumat droguri, 110 sunt adulţi şi 43 minori. 

Măsuri 

Întrebat despre măsurile ce vor fi luate,  având în vedere şi faptul că se apropie şi cele mai mari festivaluri de muzică din ţară – Untold şi Electric Castle, prefectul a susţinut: „se vor intensifica toate acţiunile tuturor instituţiilor cu competenţe, de la vamă şi până la teritoriul unde se desfăşoară festivalurile.”
 

Ilea a precizat: „Se va merge pe prevenţie, la accesul în perimetre oamenii sunt percheziţionaţi, accesul este permis doar cu un rucsac de mici dimensiuni care va fi controlat. Dispozitivul de ordine publică va fi mai numeros decât anul trecut, iar colegii noşti de la Brigada Antidrog vor acţiona sub acoperire în perimetru”. De asemenea, se va intensifica activitatea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog  şi se încearcă continuarea proiectului de realizare a unui centru post-tratament pentru consumatorii de droguri. 

Un caz pe zi

Întrebat cum explică de ce apar în presă la fiecare câteva zile  de cazuri persoane - suspectate că au consumat droguri - filmate pe domeniul public, prefectul Cherecheş a susţinut:
 

„Eu nu am zis că fenomenul se îmbunătăţeşte, chiar deloc. Este foarte grav că vârsta consumatorilor a scăzut. Numărul total nu a crescut, dar scăderea vârstei este o problemă imensă. Dacă ne uităm pe statistici anul asta, din care au trecut circa 150 de zile şi avem 153 de cazuri internate la UPU deja este foarte explicabilă prezenţa în presă. E aproape un caz pe zi”. Marcu a precizat că, de fapt, cele 153 de cazuri de persoane care au ajuns la Urgenţe fiind suspectaţi că au consumat substanţe psihoactive, pot să reprezinte şi situaţii în care aceeaşi persoană a ajuns de mai multe ori. 

Citeşte şi

Tineri prinşi cu „jointuri” în pădure şi în centrul oraşului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite