Tratamente naturiste cu hamei, planta numită şi „aurul verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamente naturiste cu hamei FOTO: Shutterstock
Tratamente naturiste cu hamei FOTO: Shutterstock

Tratamente naturiste cu hamei. Hameiul este un ingredient nelipsit din compoziţia berii însă această plantă medicinală, numită şi „aurul verde“ sau „inima berii“, are beneficii nepreţuite pentru sănătate.

Hameiul este o sursă excelentă de antioxidanţi şi are rol de conservant natural, conferind berii gustul amărui.

De asemenea, hameiul conţine substanţe active cu rol estrogenic – cele mai reprezentative fiind humulona şi lupulona – şi alte substanţe cu acţiune antibacteriană, sedativă, tonică şi antispastică.

Cele mai mari ţări producătoare de hamei sunt Cehia, Germania, Danemarca şi SUA. În România, hameiul creşte spontan în lungul apelor curgătoare, păduri, zăvoaie, tufărişuri, de la câmpie până la altitudinea de 1.000 de metri.

Culturi mai întinse se găsesc în plantaţii special amenajate din zonele: Orăştie, Cluj, Sighişoara, unde se valorifică conurile, pentru industria berii, scrie agrofm.ro.

Tratamente naturiste cu hamei contra diabetului şi bolilor de inimă

Potrivit unui studiu realizat în cadrul Universităţii din Washington, hameiul, ingredientul natural care conferă berii binecunoscutul gust amărui, ar putea fi preluat şi de industria farmaceutică în scopul dezvoltării de medicamente destinate tratării diferitelor afecţiuni, printre care diabetul zaharat sau bolile de inimă.

Apelând la o metodă inovatoare, cristalografia cu raze X, cercetătorii au eruşit să identifice cu exactitate modifcările structurale pe care le suferă humulonele în timpul fabricării berii, astfel încât să poată înlesni dezvoltarea de perparate farmaceutice bine direcţionate spre tratarea unor afecţiuni medicale. Humulonele sunt acei compuşi ai hameiului responsabili de gustul amărui şi aroma specifică berii.

Studiul în cauză readuce în prim plan efectele benefice pentru sănătate ale hameiului, confirmate de nenumărate cercetări de-a lungul timpului, îndeosebi în cazul unor afecţiuni cum sunt procesele inflamatorii sau chiar obezitatea.

Hameiul este fără îndoială o plantă plină de calităţi dovedite. Este suficient de menţionat rolul său antioxidant pentru a putea identifica mai bine efectele pe care le poate avea pentru sănătatea organismului. Iubitorii berii sunt însă cei care beneficiază demult de efectele acestei plante minunate, iar venirea verii le oferă un motiv în plus să o facă, a spus dr. Corina-Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Tratamente naturiste cu hamei, un puternic somnifer

Datorită substanţelor cu efect sedativ, hameiul este utilizat în tratamentele care ajută la reglarea tulburărilor nervoase, la vindecarea unor afecţiuni gastrice şi reumatismale.

Popoarele germanice, cu cea mai mare tradiţie în utilizarea hameiului, au fost acelea care au stabilit efecte miraculoase în combaterea insomniei, mai ales prin asocierea conurilor de hamei cu rădăcini de valeriană, aplicate într-o cură de două săptămâni.

În decursul timpului, această combinaţie s-a dovedit foarte bine tolerată de organism şi de neegalat în combarea insomniei cronice, mai eficientă decât cel mai tare somnifer de sinteză chimică, numit benzodiazepină, asigurând un somn liniştitor, fără a provoca efecte secundare şi dependenţe, aşa cum apar după medicamentul de sinteză.

O cană cu ceai de conuri de hamei e tot ce aveţi nevoie ca să vă reveniţi după o zi stresantă şi obositoare la serviciu. Se toarnă apă clocotită peste două linguriţe de hamei uscat şi mărunţit, se lasă la infuzat zece in ute şi se îndulceşte cu miere. Se pot bea două ceaiuri pe zi.

Hameiul este 100% natural şi nu are niciun efect secundar, iar cercetătorii au arătat că eliberează o substanţă numită carbonil dimetilvinil, cunoscută pentru efectul sedativ şi de relaxare. În plus, vitamina B2 şi acidul nicotinic din bere, care se alătură hameiului, ajută ca somnul să se instaleze mai repede.

Tratamente naturiste cu hamei împotriva bolilor genitale

Hameiul are efecte deosebite în ameliorarea afecţiunilor din sfera genitală şi renală. Preparatele fitoterapeutice pe bază de hamei sunt indicate în cazurile de vaginită, leucoree, ciclu menstrual dureros, incontinenţă urinară şi buferi de căldură la debut de menopauză.

După instalarea menopauzei, curele succesive de câte trei săptămâni cu infuzie de hamei contribuie la prevenirea osteoporozei, fiind un fitoestrogen extrem de eficient. De asemenea, împiedică formarea calculilor renali şi a infecţiilor la nivelul vezicii şi a canalelor urinare. Prin efectul antispastic, ajută la dilatarea căilor de evacuare a calculilor renali.

Masajul cu ulei din conuri de hamei detensionează muşchii şi calmează durerile de oase. Tot pentru uz extern, hameiul este indicat în diverse afecţiuni dermatologice, cum ar fi acneea, eczemele, herpesul, seboreea şi dermatozele.

Clătirea părului cu macerat de hamei este recomandat şi în tratamentele contra mătreţii şi căderii părului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite