Suntem invadaţi de LED-uri. Cum ne afectează viaţa lumina lor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumina albastră emisă de LED-uri, omniprezentă astăzi în mediul modern de viaţă, ne oboseşte, nu ne lasă să dormim noaptea şi chiar ne compromite sănătatea ochilor, arată studiile.

Economice datorită faptului că au un consum energetic mic şi că au o durată mare de viaţă, diodele emiţătoare de lumină (Light-Emitting Diode – LED) sunt folosite peste tot astăzi: la iluminatul caselor noastre, la locul de muncă, în centrele comerciale, la iluminatul stradal, la farurile maşinilor şi, desigur, la ecranele televizoarelor, computerelor, telefoanelor inteligente.

Lumina emisă de aceste diode este albastră artificială, o componentă a luminii albe cum este cea emisă de soare sau de un bec clasic şi care este compusă din culorile curcubeului. Numai că lumina albastră emisă de LED este mult mai puternică decât ultravioletele şi mai încărcată cu energie decât lumina naturală.

Spre exemplu, iluminarea cu LED este de până la 1.000 de ori mai puternică decât o iluminare clasică (cu halogen sau cu becuri economice).

Care sunt riscurile luminii albastre asupra sănătăţii?

Agenţia naţională pentru siguranţa alimentară, a mediului şi a muncii din Franţa (Anses) are în derulare un studiu privind riscurile asociate expunerii prelungite, zi de zi, la lumina albastră. În raportul lor din 2010 se preciza că nu există încă suficiente date pentru recomandarea de interzicere a LED-urilor.

Totuşi, la nivel mondial există mai multe studii caer arată că utilizarea ecranelor telefoanelor inteligente, tabletelor, computerelor şi televizoarelor mai ales seara dă peste cap întreg ritmul organismului. Mai exact, dacă ne expunem la lumina albastră înainte de culcare, nu reuşim să adormim, iar când, în sfârşit, reuşim, avem un somn agitat, neodihnitor.

Consecinţele nu întârzie să apară: oboseală, stare de somnolenţă în timpul zilei, tulburări de atenţie, de concentrare, scăderea productivităţii etc.

Alte riscuri posibile enunţate de cercetători:

image


Cum ne putem proteja

Medicii recomandă câteva măsuri de precauţie, pentru a reduce la minimum riscurile:

  • Nu le cumpăraţi copiilor jucării cu LED-uri şi evitaţi iluminarea cu LED a camerei lor.  
  • Limitaţi cât de mult puteţi timpul petrecut în faţa ecranului televizorului, monitorului computerului, tabletei sau telefonului mobil.  
  • Nu adormi niciodată cu televizorul sau computerul aprins.


  Câteva categorii de persoane au nevoie reală de protecţie împotriva luminii albastre artificiale:

  • Copiii, fiindcă au cristalinul (lentila ochiului) sensibil, care lasă să treacă prea multă lumină către structurile interne ale ochiului.  
  • Persoanele care au suferit o intervenţie de înlocuire a cristalinului opacifiat de cataractă cu unul artificial.  
  • Persoanele care se află sub tratament cu medicamente fotosensibilizante.  
  • Persoanele cu degenerescenţă maculară.

„Epidemia“ tulburărilor de somn: semisomnia

Adormi cu dificultate aproape în fiecare noapte? Somnul îţi este întrerupt de grijile zilei de mâine? Te trezeşti greu şi eşti obosit toată ziua? Ai putea fi una dintre milioanele de victime ale semisomniei.

Cine are nevoie de ochelari speciali pentru condus seara? Ce este hemeralopia

Printre farurile tuturor maşinilor din trafic, lumina stâlpilor de pe marginea drumului şi neajunsurile propriilor noastre faruri, vizibilitatea la condus seara şi noaptea are mult de suferit pentru oricine. Când, însă, aceste neplăceri devin foarte deranjante, ar fi cazul să mergi la oftalmolog.

Lumina artificială ne face depresivi

Stările de deprimare şi dificultăţile de concentrare pot fi puse pe seama expunerii prelungite la lumina artificială, mai ales în zilele scurte de iarnă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite