Top 10 proverbe româneşti - cum au apărut şi tâlcurile lor. "Gura omului numai pământul o astupă" - printre cele mai vechi vorbe din popor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul român care a reuşit să adune o mare parte dintre proverbele şi maximele româneşti a fost Iordache Golescu, în anii 1800. Vorbele înţelepte culese din satele româneşti acum sute de ani sunt valabile şi folosite şi astăzi.

Cine-ar fi crezut că maximele şi proverbele româneşti născute în urmă cu sute de ani rămân la fel de valabile şi mai ales folosite în limbajul curent şi astăzi. Dovadă stă culegerea de proverbe întocmită de Iordache Golescu în anii 1800. Acesta este primul român care a pus pe hârtie şi a şi comentat proverbele şi maximele întâlnite în folclor.

Etnologii şi sociologii spun că proverbele nu reflectă doar realitatea românească, ci serveau în urmă cu sute de ani şi drept reguli de conduită.

„Ca parte a culturii populare tradiţionale, proverbele plăsmuiesc metaforic şi concis experienţa umană, constituind o parte semnificativă a reprezentărilor sociale. Ele au fost un mijoc de expresie a oamenilor din popor, dar mai sunt şi în zilele noastre, chiar dacă sub o formă mai redusă sau mai adaptată contextelor şi cerinţelor mediatice, un mijloc de comunicare deseori utilizat. Specifice culturii orale, proverbele au constituit obiectul celor mai vechi colecţii de folclor”, spune etnologul Ion Cuceu, în dictionarul de proverbe româneşti lansat în 2006.

Adevărul.ro vă prezintă 10 dintre cele mai folosite sau neobişnuite vorbe din popor, identificate şi comentate de Iordache Golescu.

1.    Gura omului numai pământul o astupă – Golescu spune că gura românului, un mare amator de bârfe, este închisă doar când acesta moare.

2.    Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu 20 de butoaie de oţet – proverb care face referire la eficienţa calmului în ducerea la bun sfârşit a anumitor sarcini.

3.    Ziua bună de dimineaţă se vede – Golescu spune că acest proverb sugerează faptul că răutatea şi bunătatea sunt vizibile de departe, precum soarele dimineaţa.

4.    A căzut din lac în puţ – este una dintre cele mai întâlnite proverbe româneşti în vorbirea curentă. Golescu dezvăluie că asta se spune despre cei care încercând să scape de un necaz, au dat de altele mai mari.

5.    O mână spală pe alta şi amândouă obrazul – acest proverb este practic un „apel” la ajutorul reciproc, dezvăluie Iordache Golescu.

6.    Unde e o mortăciune, acolo câinii se adună, alături de proverbul Unde e stârvul, acolo şi vulturii vin să surprindă lăcomia oamenilor.

7.    Între ciocan şi nicovală – este unul dintre proverbele care a reuşit să treacă testul timpului, fiind destul de folosit şi astăzi şi vine să descrie situaţiile fără scăpare, în care ne regăsim adesea.

8.    În buze miere şi în inimă fiere şi vulpea îşi schimbă părul, dar năravul ba – surprind făţărnicia oamenilor.

9.    Corb la corb nu scoate ochii – îi descrie, potrivit lui Iordache Golescu, pe cei care îi protejează pe cei asemeni lor.

10.     Am ac şi aţă de cojocul tău – fiecare este răsplătit după cum merită.

Vă mai recomandăm:

Învăţăturile ţăranilor români de acum 100 de ani. Cum să-ţi alegi soţia, cum să mănânci sănătos şi cum să scapi de boli

Învăţăturile părintelui Arsenie Boca despre tainele dragostei: „Iubirea nu are marginile omului, străbate dincolo de mormânt şi ajunge pe cel iubit”




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite