Cum a fost condamnat la moarte mareşalul Ion Antonescu de către un complet de judecată format din muncitori, plugari, chelneri şi casnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mareşalul Ion Antonescu a fost executat, la data de 1 iunie 1946, în curtea închisorii de la Jilava. Fostul conducător al statului român a fost condamnat la moarte de către Tribunalul Poporului fiind acuzat de faptul că s-a alăturat Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi de crime împotriva evreilor.

Din completul de judecată care l-a condamnat la moarte pe mareşalul Antonescu făceau partea muncitorii Vasile Niţă, Constantin Tiulescu şi Ion Păuna, plugarul Jovita Dumbravă, casnica Teodora Iorgulescu şi chelnerul Dumitru Săracu. Nici unul dintre aceştia nu avea pregătirea necesară de a judeca o persoană, mai ales pentru fapte atât de grave.

„Nu aveam nici o altă ieşire. România era total izolată. La toţi miniştrii străini la care m-am adresat, toţi mi-au refuzat orice sprijin. Pe bază că nu pot să acorde, în circumstanţele internaţionale de atunci, nici un sprijin României”, declara Ion Antonescu la interogatoriul ce a avut loc la data de 6 mai 1946.

Mareşalului i s-a reproşat şi faptul că a contribuit la masacrul ce a avut loc împotriva evreilor. Acesta s-a apărat spunând că deportările evreilor din Bucovina şi Basarabia au fost făcute pentru siguranţa lor şi nu din alte motive.

Procesul mareşalului Ion Antonescu şi a apropiaţilor săi a avut loc între 6 şi 17 mai 1946. La finalul procesului au fost condamnaţi la moarte Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Gheorghe Alexianu şi Constantin Vasiliu.

Fostul conducător al statului român a cerut să nu fie executat de gardienii închisorii de la Jilava, ci de militari din Armata Română, însă ultima sa dorinţă a fost refuzată. Înainte de a fi împuşcat, Ion Antonescu şi-a ridicat pălăria, iar apoi a căzut răpus de gloanţe.

Execuţia mareşalului a avut loc la ora 18.03. Deşi a fost lovit de mai multe gloanţe, Antonescu nu a murit, astfel că şeful gardienilor i-a tras cu revolverul un glonţ în cap, însă nici de această dată medicul închisorii cu a declarat decesul, mareşalul mai primind un alţ în piept. Chiar dacă era plin de gloanţe, Ion Antonescu încă nu îşi dăduse ultima suflare, astfel că şeful gardienilor a pus mâna pe o puşcă şi a tras în corpul fostului conducător al statului român trei focuri. Moartea mareşalului a fost declarată la ora 18.15.

„La orele 18,03, am ordonat comandantului grupei de execuţie, executarea. Conformându-se dispoziţiunilor art. 19 din Regulamentul nr. 12/1942, comandantul Grupei a comandat pregătirea armelor, ochirea şi focul , care s-a executat cu arme de tip militar". În urma salvei - avea să raporteze şi inspectorul de poliţie Mihail Gavrilovici - au căzut toţi la pământ. În clipa următoare, Ion Antonescu s-a ridicat, sprijinindu-se pe o mână şi a strigat: Domnule, nu m-aţi omorât, după care efort a căzut jos. Alexianu şi Mihai Antonescu au rămas nemişcaţi, iar Constantin Vasiliu se zbătea gemând. După încetarea focului, medicul legist, Alexandru Gr. Ionescu, a constatat că cei executaţi dădeau încă semne de viaţă. În acest context, comandantul grupei de execuţie a executat loviturile de graţie, trăgând cu revolverul în capul fiecărui condamnat”, a scris istoricul Gheorghe Buzatu în cartea sa „Trecutul la judecata istoriei: Mareşalul Antonescu – pro şi contra”.

Locul unde a fost înmormântat acesta nu a fost făcut public, pentru a nu deveni loc de pelerinaj. Există totuşi o altă ipoteză conform căreia cadavrul său ar fi fost incinerat.

Alte ştiri pe această temă:

Execuţia mareşalului Ion Antonescu la 1 iunie 1946: „Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici măcar cenuşa mea“

Cum a reconstruit mareşalul Antonescu un sat din temelii cu ajutorul prizonierilor ruşi

De ce îl ura de moarte Ion Antonescu pe Nicolae Iorga. Culisele scandalului care a condus la asasinarea marelui savant

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite