Greşelile de care să ne ferim când facem mişcare. Exemplul dat de o tânără care fugea de sport, iar acum e antrenor personal în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilia Cotul  FOTO: arhivă personală
Emilia Cotul  FOTO: arhivă personală

La 15 ani, Emilia Cotul descoperea că sportul nu înseamnă doar vaiete şi durere. La 18 ani avea era instructor de fitness cu acte în regulă, iar acum este antrenor personal la Cluj, unde ţine şi lecţii de tae bo, fitness şi aerobic. Acum, la 26 de ani, mărturiseşte că din copila ce ura sportul a devenit omul pe care nu-l scoţi cu una cu două din sala de fitness. ”În primul rând, făcând sport faci un lucru pentru tine”, spunea ea.

Pentru Emilia Cotul (26 de ani), sportul este un fel de fi şi nu concepe o zi fără mişcare. Au spus-o şi alţii înaintea ei şi o repetă şi ea: ”Sportul te ajută mult psihic şi te face să ai mai multă încredere în tine. Te ajută şi fizic să ai un corp mai sănătos şi faci un lucru pentru tine, e un timp pe care ţi-l acorzi ţie din cele 24 de ore”.

Şi felul în care îţi rezolvi problemele e altfel când faci mişcare, adaugă ea. Pasiunea ei pentru sport a apărut în urma unei întâmplări nefericite: mama ei, antrenoare de fitness în Bistriţa, s-a îmbolnăvit când ea avea 15 ani şi cineva trebuia să-i ţină locul. Iar acel cineva s-a întâmplat să fie Emilia.

”Găsisem ceva cărţi prin casă. M-am uitat la imagini. M-am trezit cu peste 20 de persoane în faţă şi am zis că trebuie să fac ce face maică-mea: să strig la lume, să fac programul pe care l-am învăţat şi văd apoi la final. Iar la final, după 50 de minute, am văzut că toată lumea e transpirată. Am zis că e bine. A doua zi, lumea era mulţumită. Şi pentru mama a fost un şoc având în vedere că fugeam de sport. Era convinsă că nu voi merge pe drumul ei, dar a început să-mi placă foarte mult, totul a venit natural. (…) Aveam o pasiune pentru dansuri. De toate, fără balet şi dansuri contemporane. Auzeam femeile (n.r. cele care mergeau la sala de fitness a mamei ei) care ieşeau de la sală şi mi se implementase ideea că sportul e greu, că doare. Când mergeam la sală nu ştiam pe unde să plec. Nu vedeam partea frumoasă a sportului. Sunt puţini oameni care fac sport pentru că aşa simt, că asta vor. E vorba de imagine, de a arăta bine”, povesteşte tânăra.

emilia cotul cluj foto

Informaţia şi Internetul

La Cluj a urmat cursurile de Finanţe-Bănci ale UBB, venise cu gândul de a învăţa, nu de a lucra într-o sală de sport. Însă nu a fost să fie aşa. Încă din facultate a ţinut ore de aerobic, fitness, apoi tae bo şi a devenit şi antrenor personal, ceea ce americanii numesc „personal trainer“. Apoi i s-a oferit un post de manager la o sală de fitness, a renunţat la slujba pe care o avea la bancă şi şi-a transformat pasiunea în mod de viaţă.

”Fiecare zi e o nouă provocare. Clientul vine la mine vine cu un scop – majoritatea vor să slăbească -, dar fiecare funcţionează altfel”, zice Emilia. Iar acum începe adevărata provocare: trebuie să găsească modul în care să-l motiveze pe client să-şi dorească să facă mişcare. ”E ca un proiect. Provocarea e şi mai mare când devine deja ceva constant. Lupta e amândurora”, adaugă ea.

emilia cotul cluj foto

Cu fiecare dintre clienţii pe care îi are poartă la început o discuţie ca să afle nu doar motivul pentru care vor să facă sport, modul în care gândesc ca să ştie cum să-i motiveze, dar şi ce probleme medicale au sau au avut ca să ştie ce program de exerciţii să propună.

Unii dintre ei vin cu multe informaţii eronate pe care le-au găsit pe internet. ”Sunt persoane ce nu sunt certificate, le dau informaţii care nu sunt corecte şi rămân cu ele. Iar tu ca instructor trebuie să le schimbi şi să le demonstrezi pe propria lor piele că nu e aşa”, explică Emilia una dintre capcanele în care cad oamenii când vor să se apuce de sport.

Alta este exagerarea, dar şi faptul că uneori unele probleme de sănătate sunt privite dintr-o perspectivă catastrofală. Încearcă să-i facă pe oameni să înţeleagă că sunt fiinţe făcute pentru mişcare, că sportul poate fi practicat la orice vârstă, că pot fi gândite programe de exerciţii fizice pentru cei care au probleme medicale sau pentru gravide.

Doar vedetele îşi permit antrenor personal?

”Când am început aveam doar vedete, ceea ce pentru mine era o frustrare. De ce doar vedetele îşi permit să aibă antrenor personal? Preţurile nu erau mari”, se întreba Emilia. Şi-a dat seama că era vorba şi de concepţia din afară, pe care televiziunea o propaga, aceea că doar vedetele au un personal trainer, un nutriţionist etc. ”Foarte greu am reuşit să aduc ideea pe un nivel mediu. Mulţi nu vor să se ştie că au un antrenor personal pentru că nu vor să fie catalogaţi. Inclusiv oamenilor de rând le este frică să zică că au un antrenor personal pentru că unii le vor zice că au banii, că îşi permit...”, afirmă Emilia. Însă, un antrenor personal înseamnă financiar o sumă din bugetul lunar care poate fi 100 de lei – 8 şedinţe pe lună, fie poate urca la 500 de lei, în funcţie de scop.

”Când am ajuns la Cluj aveam dorinţa să o depăşesc pe mama. Văzusem că lucrurile sunt altfel aici, curiozităţile sunt mult mai mari. Am plecat în Germania, apoi la Bucureşti, la cursuri”, adaugă tânăra. Unele dintre idei le-a pus în practică la Cluj. Iar altele urmează de acum încolo mai ales că ţelul ei este, printre altele, să aibă propria sală, să fie acceptată într-un club de antrenori personali din Germania din care fac parte doar personal trainerii de elită din lume.

emilia cotul cluj foto

”Idei tot timpul apar”, încheie Emilia Cotul.

Mai puteţi citi:

Pişti Kovacsi, antrenorul român care a scris istorie în fotbal. Fiul său: „Dacă vrei să-l caracterizezi pe tata, se foloseşte un cuvânt foarte urât“ 

Pişti Kovács (2 octombrie 1920-12 mai 1995) a fost singurul român care a obţinut performanţe la care poate nici nu îndrăzneşte să viseze vreun antrenor român: Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală. Fiul său, pe care-l cheamă tot Ştefan Kovács, trăieşte la Cluj, a fost inginer, acum e pensionar şi la cei 69 de ani ai săi se declară un bunic fericit. Spune că de la tatăl său, marele antrenor, a învăţat să fie ordonat şi orice ar face să încerce să dea randament maxim.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite