Pădurea Hoia-Baciu, în topul celor mai stranii locuri din lume, subiect de documentar turistic, cu voci de la BBC şi CNN. Trailerul a fost deja lansat FOTO & VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea Hoia-Baciu a apărut în diverse topuri ale celor mai stranii păduri din Europa şi din lume. FOTO Cosmin Giurgiu / hoiabaciuforest.ro
Pădurea Hoia-Baciu a apărut în diverse topuri ale celor mai stranii păduri din Europa şi din lume. FOTO Cosmin Giurgiu / hoiabaciuforest.ro

Pădurea Hoia-Baciu din judeţul Cluj, inclusă în diferite topuri ale celor mai stranii locuri din lume, devine subiect de documentar, care îşi propune să determine turiştii străini să viziteze zona şi să se convingă pe propria piele dacă fenomenele aduse în discuţie sunt realitate sau mit. Filmul va fi narat de Peter Baker, fost prezentator la BBC, şi de Eric Gordon, voice-over pentru programe CNN.

Proiectul realizării documentarului "The Hoia-Baciu Forest: True or Legend?" a fost iniţiat de două firme de producţie video din Cluj, în colaborare cu Asociaţia Romania – Your Lifetime Experience (RYLEx) care a iniţiat „Hoia-Baciu project”, prin care oferă tururi ale pădurii pentru turiştii străini şi nu numai. Echipa de producţie a strâns deja 300 de ore de filmări şi montaj, trailerul fiind distribuit în mediul online acum câteva zile. 

„Filmările au decurs foarte bine, deşi una din cele mai frecvente relatări este că într-o anumită zonă aparatele foto şi video nu mai funcţionează. Nu ni s-a întâmplat asta până acum, sperăm să ne putem duce munca la bun sfârşit”, a povestit, amuzată, Laura Călugăr, co-producător al documentarului.  Actorii care apar în filmuleţul de 2 minute au lucrat în sistem de voluntariat, filmările fiind realizate pe timpul nopţii. Vocea naratorului este asigurată de Peter Baker, fost prezentator şi Voice-Over la BBC.

Potenţial neexploatat

„Considerăm că pădurea Hoia-Baciu are un potenţial turistic mare, neexploatat. Marile obiective din Europa şi din lume dispun de un DVD de prezentare, profesionist, care îţi oferă o imagine documentată şi incitantă asupra locului respectiv, ceea ce nu există în acest caz. Vom include în documentar atât păreri ale unor specialişti, botanişti, fizicieni, cercetători, cât şi ale unor oameni care povestesc că au experimentat lucruri mai stranii aici. Vom căuta explicaţii concrete, palpabile, de la oameni de ştiinţă, pentru formele mai ciudate ale unor copaci, spre exemplu. Va apărea în documentar şi un ‘medium’, prin intermediul căruia vom vorbi şi de partea oarecum mai mistică a poveştii. Prezentăm mai multe unghiuri de vedere, nu dăm un verdict, vom lăsa lucrurile mai 'în coadă de peşte', îi îndemnăm pe turişti să vină să se convingă pe pielea lor ce este adevărat şi ce nu”, povesteşte Laura Călugăr.

Urmăreşte mai jos Trailerul documentarului:

The Hoia-Baciu Forest - Truth or Legend - Official Trailer from GVT Media - Ghid Video Turistic on Vimeo.

Reprezentantul echipei de producţie a explicat că ideea realizării filmului i-a aparţinut lui Cosmin Giurgiu, producătorul documentarului, videograf specializat în promovarea a diverse locuri cu potenţial turistic din ţară. Echipa de filmare şi-a dorit să surprindă pădurea în toate cele patru anotimpuri, astfel că documentarul, care va avea o durată de 30 de minute, va fi lansat în luna decembrie a acestui an, urmând să poată fi comandat în primul rând de pe site-ul dedicat, hoiabaciuforest.ro. „Ne gândim la promovarea documentarului la diverse festivaluri, dar asta vom vedea mai încolo în funcţie de discuţiile de care le vom avea şi de feedback”, explică Laura Călugăr. 

Crowdfunding

Co-producătorul documentarului a menţionat că deocamdată costurile au fost suportate de către cele două firme însă în curând va fi lansată pe site-ul Indiegogo o campanie de crowd-funding, pentru finalizarea produsului, dar şi pentru susţinerea unei acţiuni mai ample de ecologizare a pădurii, respectiv de marcare a unor trasee turistice în interiorul acesteia, întinsă pe aproape 300 de hectare. „Pădurea se confruntă cu mai multe probleme, unele construcţii au ajuns aproape de lizieră, se aruncă şi gunoaie, moloz şi nu există trasee marcate. Cineva care vine pe cont propriu şi vrea să vadă zona mai interesantă, despre care se vorbeşte, nu are cum să ajungă aici, sunt 300 de hectare de pădure şi nimic care să îl ghideze”, a explicat Călugăr.

Voci de top

Documentarul se va bucura de aportul a două voci experimentate, cu o carieră internaţională. Naratorul documentarului va fi Peter Baker, fost prezentator şi voice-over la BBC. „L-am contactat după căutări intense pe internet. Doream un vorbitor nativ de engleză şi totodată un timbru grav. Am ascultat zeci de voci, dar a lui ni s-a părut ceea ce doream. I-am scris pe mail, i-am explicat despre ce este vorba şi i-am trimis o parte din ce s-a filmat. A fost foarte deschis şi a zis de la început că este parte a proiectului”, a explicat co-producătorul clujean, potrivit căreia "special-guest"-ul producţiei a făcut şi un discount în privinţa onorariului.

Eric Gordon, voice-over la diverse programe CNN, va fi cel care va dubla vocile personajelor în engleză, aceasta fiind limba în care va fi difuzat documentarul. Vor exista subtitrări în franceză, germană, maghiară şi română.

Pădure „bântuită”

Pădurea Hoia-Baciu, de la marginea nord-vestică a oraşului Cluj-Napoca, a apărut în ultimii ani în diverse topuri ale „celor mai bântuite” păduri sau locuri din lume. Un top al jurnaliştilor de la BBC, publicat într-un articol din 2013, este cel care a adus cea mai mare notirietate pădurii. Articolul BBC amintea de zona cea mai dezbătută a amplasamentului – „Poiana rotundă” şi de stările de greaţă şi de anxietate experimentate de oameni care au trecut pe acolo, respectiv de formele ciudate ale unor copaci. Pădurea a fost inclusă pe o listă cu "18 locuri de coşmar care te vor ţine treaz noaptea” postat pe site-ul de divertisment 9gag. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei RYLE, numeroase echipe de televiziune din străinătate, ca ABC şi Travel, au venit pentru filmări aici. Actorul Nicolas Cage, care a filmat în 2010 în România, a vizitat şi el pădurea.  

   

De-a lungul deceniilor mai mulţi oameni de ştiinţă români pasionaţi de fenomene paranormale au cercetat presupusele fenomene de aici, până acum neexistând totuşi nişte concluzii acceptate de comunitatea ştiinţifică. Biologul Alexandru Sift a fost printre primii care au cercetat fenomenele respective, continuatorul său fiind Adrian Pătruţ, preşedntele Societăţii Române de Parapsihologie. Un cunoscător foarte bun al zonei este şi jurnalistul de televiziune Cristian Mureşan. Între „fenomenele” de care s-a vorbit de-a lungul timpului în legătură cu pădurea Hoia-Baciu se numără apariţia unor presupuse OZN-uri, observarea unor forme ciudate, captate fie de ochiul liber, sau doar cu aparatul foto, sesizarea sporadică a radioactivităţii.

Dincolo de misterul din jurul pădurii, platoul din partea estică a acesteia - opusă zonei în legătură cu care se vorbeşte de fenomene stranii - a constituit mulţi ani, în special în timpul comunismului, o zonă preponderentă de agrement pentru locuitorii oraşului, sărbătorile muncitoreşti fiind organizate aici.  Platoul învecinat cu Parcul Etnografic "Romulus Vuia" este folosit şi astăzi ca spaţiu de agrement.

Citeşte şi:

20 de fotografii care demonstrează că Pădurea Hoia Baciu este misterul imposibil de desluşit al Transilvaniei

FOTO Cum se face turism în Hoia Baciu, una dintre cele mai bântuite păduri din lume conform BBC

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite