Cezariană sau naştere naturală, avantaje şi dezavantaje. Care variantă implică mai puţine riscuri şi cum ştii ce ţi se potriveşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De frica durerilor naşterii, tot mai multe femei aleg să-şi aducă pe lume copiii prin cezariană. Interesant este că şi numărul medicilor care susţin că cezariana este o opţiune mai bună este tot mai mare.

În funcţie de spital, procentul naşterilor prin cezariană oscilează, în România, între 20 şi 80, chiar 90 la sută (aceste ultime procente fiind valabile îndeosebi în clinicile private). Pe de-o parte, fenomenul se explică prin frica femeilor de durerile naşterii şi de eventuala jenă pe care o implică naşterea naturală, la care se adaugă şi dorinţa viitoarelor mame de a alege cum să-şi aducă pe lume bebeluşii, după ce în zecii de ani de comunism această libertate le era interzisă femeilor. Pe de altă parte, însă, un rol important în alegerea acestei opţiuni îi au medicii obstetricieni, care susţin - în număr tot mai mare - că naşterea prin cezariană implică riscuri mai mici, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş, în comparaţie cu naşterea naturală.

Cu toate acestea, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cer limitarea cezarienelor la 10 - 15 la sută din totalul naşterilor, intervenţia chirugicală fiind văzută de aceştia strict ca o opţiune în caz de urgenţă sau atunci când problemele medicale ale mamei sau ale fătului impun acest lucru.

Medicul ginecolog Dorina Bentea spune, însă, că indiferent de opţiune, decizia mamei trebuie luată împreună cu obstetricianul. Specialistul a punctat care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de naştere.

Naşterea pe cale naturală

Avantaje: „Naşterea pe cale naturală este fiziologică şi reprezintă şi o împlinire a mamei. Relaţia afectivă este mai bună, fătul este pus imediat pe pieptul mamei. Alăptarea este mai precoce. Mobilizarea este mai bună – în străinătate, mamele se plimbă la şase ore post-partum. Trecerea bebeluşului prin vagin ajuta la expulzarea lichidelor din plămânii lui”, enumeră medicul avantajele naşterii pe cale naturală atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

În plus, o naştere naturală nu presupune tăieturi în peretele uterin, ceea ce face ca în cazul unor sarcini ulterioare riscurile să fie mai mici decât în cazul unei a doua sau a treia cezariene.

Dezavantaje: ”Dacă apar complicaţiile, sechelele pe care le lasă o naştere naturală pot fi mult mai serioase decât în cazul operaţiei cezariene. Spre exemplu, cicatricile ce pot apărea în zona vaginală pot compromite definitiv viaţa sexuală a femeii respective”, explică dr.Bentea.

Medicul precizează că, în majoritatea cazurilor, se face epiziotomie, pentru a evita ruperea muşchilor. ”Deşi se face sub anestezie, după ce efectul acestei anestezii trece, ca orice tăietură, epiziotomia este dureroasă, uneori chiar la fel de dureroasă ca şi cezariana. Poate să apară şi criza hemoroidală, care poate fi chiar mai dureroasă decât naşterea propriu-zisă” – avertizează medicul.

Dezavantajele pentru copil ale naşterii naturale decurg în special din extragerea lui cu forcepsul, ceea ce poate duce la probleme neurologice sau chiar fracturi ale unor oase.

Naşterea prin cezariană

Avantaje: În ceea ce-l priveşte pe bebeluş, medicul spune că, la cezariană, micuţul nu riscă să aibă probleme neurologice sau să-şi rupă oase. Pentru că nu mai parcurge tot traseul prin vagin, bebeluşul nu riscă să ia nici o posibilă infecţie de la mamă şi nu este foarte obosit. Imediat după naştere bebeluşul are pielea roz şi craniul nu îi este uşor deformat ca în cazul unei naşteri naturale.

Pentru mamă, o naştere prin cezariană nu presupune manevre şi situaţii jenante/traumatizante psihic pentru femeile mai sensibile. Poate cel mai important este, însă, că în timpul cezarienei nu se simt durerile travaliului şi nu se suportă durerea epiziotomiei. Un avantaj deloc de neglijat este reluarea mai precoce a vieţii sexuale, comparativ cu naşterea naturală, când durerile cauzate de epiziotomie ori de rupturile vaginale amână mult momentul reluării contactelor sexuale.

Dezavantaje: principala sursă de riscuri în cezariană este reprezentată de anestezie. „De la o reacţie meningeală, până la meningită. Cefaleea post-rahi-anestezie, care este într-un procent destul de mare, de 2 – 5 la sută, pot exista reacţii alergice la drogurile din anestezic, pot exista paralizii după rahi-anestezie, poate exista chiar stop cardio-respirator. Pot exista şi riscuri legate de actul operator – lezări ale vezicii urinare, ale organelor abdominale, leziuni parietale şi altele”, explică medicul. Urmează, apoi, riscurile post-operative, cum sunt tromboflebitele, riscuri de infecţii, desfacerea plăgii operatorii, riscul infecţiilor urinare de la sonda de urină care se ţine cam 24-36 de ore. În unele cazuri lactaţia porneşte puţin mai greu, dar aceasta nu este o regulă - spune dr.Bentea.

Riscurile pentru bebeluşii aduşi pe lume prin cezariană sunt minore, precizează medicul: pentru că nu li s-au comprimat plămânii ar putea avea ceva probleme respiratorii în primele ore după naştere.

În ce situaţii medicale se recomandă cezariana

Există situaţii medicale precise, fie raportate la mamă, fie la făt, care recomandă naşterea prin operaţie cezariană. În cazul mamei, cezariana se indică în caz de viciaţii de bazin, hipertensiunea apărută în timpul sarcinii, miopie forte, tumori praevia, în malformaţii ale coloanei vertebrale, infecţii ale vaginului (spre exemplu herpes vaginal), după un travaliu care nu decurge aşa cum trebuie, dar şi după o cezariană anterioară. Pentru făt, indicaţii pentru cezariană sunt atunci când este vorba despre un bebeluş mare ori dacă sunt diverse probleme cu placenta. De asemenea, la feţii multipli cu prezentare diferită, trebuie să faci cezariană. Dacă se rup membranele şi travaliul nu se declanşează în 12 ore ori dacă se declanşează travaliul şi colabează cordonul ombilical – sunt, iarăşi indicaţii de cezariană, spune medicul.

Dincolo de aceste situaţii specifice şi nedorite, rămâne dreptul pacientei de a alege, drept câştigat în 1989. "Pentru că după două cezariene femeile aveau dreptul la un avort, înainte de ‘89 eram foarte atent urmăriţi ca nu cumva să facem prea multe astfel de operaţii - venea tot timpul o doamnă, cu funcţie înaltă la nivel de judeţ, ca să se asigure că nu punem în pericol natalitatea", îşi aminteşte cum decurgeau lucrurile atunci medicul Majdik Vasile, un alt susţinător al avantajelor cezarienei.

Vă mai recomandăm:

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“





 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite