Povestea uluitoare a lui Maftei Pop, românul care deţine recordul de longevitate: a trăit un secol şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român a ajuns la performanţa de a fi trăit câţi trei oameni la un loc, ajungând la vârsta de 148 de ani. Longevitatea sa ieşită din comun i-a atras atenţia şi Anei Aslan, dar şi academicianului Constantin Ion Parhon, care i-a cuprins povestea într-unul din studiile sale.

Maftei Pop s-a născut în anul 1804 şi a trăit până în anul 1952, aproape trei vieţi de om. Era un om simplu, care însă a fost ferit de boli şi probleme medicale. Primarul comunei clujene Recea Cristur, Rus Laurian Alexandru, ne confirmă faptul că sunt documente care atestă că acest om a trăit 148 de ani.

„Eu sunt relativ tânăr, am numai 40 de ani şi, vă daţi seama, nu am fost contemporan cu dânsul. Dar am auzit multe poveşti cu privire la dânsul copil fiind. Şi acum în Oşoi, cătunul unde a trăit şi murit, sunt oameni care l-au prins şi îşi aduc aminte de el. Cazul lui a fost intens mediatizat, am înţeles că pe vremea când a trăit l-au vizitat şi medici celebri care s-au minunat de vârsta lui”, povesteşte Rus Laurian Alexandru, primarul comunei în care a trăit bărbatul în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Potrivit documentelor, Maftei Pop s-a născut în 1804, în Valea Loznei, un sat din judeţul Sălaj şi s-a mutat la 85 de ani în localitatea Oşoi din judeţul Cluj. Bărbatul nu avea şcoală şi presta diverse munci în cătunul unde s-a stabilit, în schimbul alimentelor.

Potrivit saccsiv.wordpress.com, bărbatul ar fi fugit din loc în loc toată viaţa, din cauza unui omor accidental. Pe vremea când era cioban, acesta ar fi omorât din greşeală un copil. Fapta, pe care a regretat-o până la moarte, l-ar fi urmărit toată viaţa.

La Revoluţia din 1848, Maftei Pop deja avea 44 de ani, la începerea Primului Război Mondial, bărbatul avea deja peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani. A prins şi al Doilea Război Mondial, dar şi instalarea comunismului.

Maftei Pop a atras atenţia savanţilor I.C. Parhon şi Ana Aslan

În anii `50, chiar înainte să se stingă, bărbatul a fost vizitat de academicianul Constantin Ion Parhon, care a şi inclus parte din povestea sa în studiul „Biologia Vârstelor”, carte care a apărut la doar câţiva ani după dispariţia sa. La vizita întreprinsă de I.C. Parhon a participat şi Ana Aslan.

Potrivit „Biologiei Vârstelor”, la data examinării, Maftei Pop, care pe atunci avea deja 148 de ani, avea câteva probleme de sănătate: amorţeli la nivelul mâinilor, vedere slăbită, care însă îi permitea distingerea obiectelor şi se apleca cu greutate. Bărbatul nu era cocoşat, iar epiderma prezenta pliuri ca la o persoană de 70 de ani. Părul îi era albit complet, iar unghiile normale.

Avea probleme cu auzul şi impresiona mai ales cu forţa de care dădea dovadă, care pare greu de crezut pentru acea vârstă. Cât despre alimentaţia sa, I.C. Parhon notează că avea o alimentaţie mixtă, în care predomina totuşi laptele, brânza şi mămăliga.

„Putea însă să mănânce şi o oaie întreagă la o masă, pe care o primea în schimbul muncii lui. Nu a abuzat niciodată de alcool, nu a fumat niciodată mai mult de 4-5 ţigări pe zi; nu a dormit niciodată în casă, ci pe prispă sau sub un şopron, având ca pernă o buturugă de lemn, umblând atât vara, cât şi iarna îmbrăcat într-o cămaşă albă descheiată la gât”, completează Parhon în studiul său.

Se pare că Maftei Pop moare din cauza unei tumori abdominale.Coincidenţa face ca bărbatul să moară la câteva zile după ce cercetătorii i-au făcut o poză. (Foto: neataiasi.ro)

image
image

Putere supraomenească la un secol

Despre puterea sa supraomenească vorbeşte şi I.C. Parhon, care notează în capitolul al IV-lea din studiul său:

„Ca putere era tânăr şi era privit ca un fenomen. Avea o forţă musculară puţin obişnuită. A lucrat la maşina de treierat, maşină primitivă, pe care o învârtea cu mâna. Cu o mână trăgea cei doi bivoli puşi la jug. Ducea din pădure trei grinzi, în spinare, de la 2-3 kilometri depărtare, peste dealuri, până la 100 de ani. La 120 de ani, încă purta câte un lemn de 10-12 metri, de la 2-3 kilometri. Impresionează relieful muscular pe tot corpul: pectoralii, intercostalii, drepţii abdominali, cu fibrele aparente. Puls 92 pe minut, radiala nu este îngroşată, tensiunea arterială 160 cu 80”, îl descrie în cartea sa I.C. Parhon.

Vă mai recomandăm:

Viaţa de roman a lui Ion Partene. A fost prieten cu Liviu Rebreanu, i-a fentat pe unguri la Război şi a plătit cu viaţa pentru că a făcut politică

A reuşit să fugă de unguri înainte să-l trimită într-un lagăr de muncă, a condus judeţul Năsăud şi în final a plătit cu viaţa într-un lagăr de muncă unde a fost lăsat să moară de foame pentru că a făcut politică. Este povestea demnă de un roman a lui Ion Partene.

Aventurile preotului „salvat” de Dumnezeu, după ce a fost împuşcat în cap de un soldat în timpul războiului

Preotul Augustin Pop, care a slujit pe Valea Bârgăului a fost exemplul viu că minunile există şi că Dumnezeu nu-şi părăseşte pe slujitorii. Împuşcat în cap de un soldat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, preotul a supravieţuit miraculos şi a ajuns să trăiască până la vârsta de 84 de ani.

Viaţa de film a generalului Ioan Birişiu: a fost coleg de şcoală cu Regele Mihai şi a fost trecut în rezervă din cauza unor afirmaţii care au picat prost comuniştilor

Ioan Birişiu are 89 de ani şi o poveste de viaţă demnă de un film. Generalul a adunat amintiri din perioada interbelică, atunci când l-a cunoscut pe Regele Mihai I, din perioada comunistă, când a fost trecut în rezervă din cauza unor afirmaţii care i-au supărat pe socialişti, dar şi din democraţie, când viaţa i s-a mai „domolit”.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite