De ce bârfesc femeile. Explicaţia specialiştilor pentru unul din cele mai răspândite obiceiuri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3 din 4 femei se simt mai bine dupa ce isi discuta problemele cu prietenele, spun specialistii
3 din 4 femei se simt mai bine dupa ce isi discuta problemele cu prietenele, spun specialistii

Deşi blamată de foarte mulţi, bârfa poate avea efecte benefice asupra psihicului, spun specialiştii. Unele studii arată că 3 din 4 femei se simt mai bine după ce îşi discută problemele cu prietenele, iar altele spun că o sesiune de pălăvrăgeală le oferă aceeaşi stare de bine ca şi o partidă de sex.

“Desi ştim că este urât să vorbim urât despre alţii, totuşi o facem, indiferent dacă suntem femeie sau bărbat. Există ceva în interiorul nostru care ne face să avem o stare de bine atunci când bârfim”, explică Oana Vasiu, psiholog clinician, master în psihoterapie analitică. 

Specialistul spune că motivele pentru care bârfa ne dă o stare de bine sunt multiple. “Bârfa ne ajută să ne stabilim şi să ne exteriorizăm valorile după care ne conducem. Atunci când auzim o bârfă despre altcineva, vom incerca să nu manifestăm comportamentul pentru care a ajuns să fie bârfit, mai ales dacă am observat că diferite persoane sunt bârfite pentru comportamente asemănătoare, ajungând astfel să cunoaştem aşteptările sociale şi în ceea ce ne priveşte. Atunci când noi bârfim, ne anunţăm propriile valori, prin contrast cu pesoana bârfită, stabilindu-ne astfel apartenenţa la un anumit grup. 

Bârfa întăreşte relaţiile sociale, ne face să ne simţim mai aproape de cei cu care împărtăşim o răutate despre altcineva, mai ales dacă o prezentăm cu umor. Chiar dacă nu o cunoaştem prea bine pe persoana cu care bârfim, tocmai faptul că ascundem împreună o bârfă ne ajută în crearea unei legături mai puternice decât dacă am fi împărtăşit ceva pozitiv. 

După cum ştim, „knowledge is power” (cunoşterea este putere). Astfel, prin faptul că bârfim arătăm că ştim lucruri despre ceilalţi, lucruri care ne dau impresia că putem controla exteriorul, că deţinem puterea. Bârfindu-i pe alţii, încercăm să demonstrăm că suntem puternici, stabilindu-ne un loc în ierarhia socială. 

Bârfa ne dă o stare de bine cu noi înşine. Accentuând defectele altora, ale noastre par a fi mai mici şi trecute cu vederea sau, chiar, ajungem să ne plasăm pe noi înşine într-o lumină favorabilă, în contrast cu cei pe care îi bârfim. În plus, în prezentarea bârfei, putem arăta umor, relaxare şi neafectare, lăsând impresia că suntem superiori persoanei pe care o bârfim. 

Nu în ultimul rând, bârfa are un rol de reglare, întelegere şi descărcare de tensiune psiho-emoţională. Fie că suntem supăraţi din cauza persoanei pe care o bârfim, fie din alte cauze, faptul de a spune lucruri urâte despre cineva ne ajută să ne descărcăm frustrările, bârfa devenind astfel un mod de a gestiona stresul cotidian. Prin faptul că descriem comportamentul altcuiva, ghidându-ne şi după feedback-ul primit de la cei cu care bârfim, putem întelege mai bine cauzele şi modul de a gândi al persoanei care ne-a rănit, iar această înţelegere ne poate ajuta în procesul de vindecare a unor răni psiho-emoţionale”, explică Oana Vasiu. 

Bârfa, acelaşi efect ca şi sexul

Un studiu al unor specialişti britanici, citat de www.femalefirst.co.uk, arată că 3 din 4 femei se înveselesc după ce discută cu prietenele despre problemele lor, iar 73% spun că faptul că se pun la curent cu toate bârfele şi râd în hohote le face să se simtă mai relaxate. 

Potrivit studiului citat, a-ţi petrece timpul cu cei mai buni prieteni îţi oferă aceeaşi plăcere cu cea a unei partide de sex, putând fi eliberată aceeaşi cantitate de endorfine ca şi atunci când faci amor cu partenerul. Subiectul preferat de bârfă sunt banii, alte subiecte de discuţie fiind relaţiile, dietele, shoppingul sau bârfele despre celebrităţi. 

Cum bârfesc bărbaţii şi femeile

Un alt studiu al unor specialişti britanici, citat de www.telegraph.co.uk, spune că bărbaţii bârfesc cu prietenii sau colegii de serviciu aproximativ 76 de minute în fiecare zi, comparativ cu doar 52 de minute cât petrec la taclale femeile, în acelaşi interval. 

Printre subiectele preferate se numără amintiri despre beţii de odinioară, vechi colegi de şcoală, dar şi discuţii despre cea mai atractivă colegă de serviciu. Alte subiecte de bârfă în rândul bărbaţilor sunt agenda ştirilor locale, zvonuri despre posibile relaţii la birou,  despre şef, promovări, sex şi salarii.   

Pe de altă parte, arată sursa citată, femeile discută mai mult despre alte femei, despre viaţa sexuală a altora sau despre faptul că prietena lor s-a îngrăşat. Locul preferat de bărbaţi pentru bârfă este biroul în timp ce femeile preferă să stea la taclale cu prietenele acasă. 

O treime din bărbaţi se simt bine când pălăvrăgesc cu colegii de serviciu şi 58 la sută dintre ei admit că bârfitul îi face să se simtă “parte din gaşcă”. 

Superstiţii legate de bârfe

Vechiule credinţe populare spun că, atunci când “îţi ard obrajii” e semn sigur că te bârfeşte cineva, şi nu e deloc de bine. Alte credinţe spun că e semn bun când te mănâncă urechea dreaptă, pentru că asta înseamnă că se vorbeşte de bine despre tine

Vă mai recomandăm: 

Obiceiuri de nuntă din secolul XIX - de ce chefuia tot satul câteva zile şi nopţi şi ce însemna "datul mâinii", tradiţia cea mai importantă înainte de cununie

Părinţii erau cei care puneau la cale căsătoria, iar la pregătirea evenimentului participa tot satul. Întregul ceremonial este descris de către Victor Păcală, profesor la Seminarul Andreian din Sibiu, în „Monografia comunei Răşinariu”, lucrare apărută în 1915 şi premiată un an mai târziu de către Academia Română.

Cele mai bune leacuri băbeşti, păstrate din secolul al XIX-lea. Reţete naturiste sigure prin care se tratau arsurile, durerile de dinţi, de gât sau de urechi

Remediile naturiste erau utilizate cu succes la sfârşit de secol XIX, şi tratau, susţin cronicarii vremii, afecţiuni dintre cele mai diverse, atât al oameni cât şi la animale.

Semne prevestitoare ale morţii şi ale schimbării vremii. Ce spun cele mai vechi şi verificate credinţe populare

Localnicii din comuna Cârţişoara din judeţul Sibiu au păstrat o serie de credinţe vechi, semne după care ştiu cum va fi vremea dar şi dacă cineva din familie sau o rudă apropiată îşi va găsi sfârşitul.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite