Singurul spectacol de teatru din România despre geto-daci. Capete de lupi, căpetenii getice, bocitoare şi tradiţii arhaice într-o reprezentaţie inedită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Bocitoarele vesele” este un spectacol de teatru inedit şi unicat în România. Temele pieselor shakespiriene sunt transformate şi aduse în lumea geto-dacilor, cu motive, jocuri şi muzică arhaică românească.

Capete de lupi, bocitoare, tarabostes şi tineri războinici daci vor da viaţă unui spectacol unicat în România. ”Bocitoarele vesele” este un show teatral, total inedit, prezentat în premieră de actorii Teatrului ”Mihai Eminescu„ din Botoşani, sâmbătă 21 ianuarie pe scena  Casei Tineretului din Municipiul Botoşani. 

Dacii şi universul lui Shakespeare

”Bocitoarele vesele” este de fapt o tragi-comedie în care printr-un talent regizoral aparte lumea temelor shakespeariene se împleteşte armonios cu dansuri şi tradiţii arhaice din lumea geto-dacilor. Practic spectacolul este creaţia cunoscutului regizor de teatru din Republica Moldova, Alexandru Vasilache. Acesta mărturiseşte că s-a inspirat dintr-o piesă a lui Shakespeare, dar a construit un spectacol bazat pe tradiţiile autentice ale spaţiului carpato-danubiano-pontice. 

”Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare, ”Mult zgomot pentru nimic”. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folcolorul nostru.Am construit un spectacol cu ecouri care vin de la daci, cu felul lor de a fi, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor”, spune regizorul Alexandru Vasilache.  

Mai precis, rămân doar tipologiile personajelor shakespeariene, ca şi tema universală a iubirii. Restul este transformat. Personajele sunt bărbaţi şi femei geto-dace, cu tradiţiile şi numele lor. ” Am construit un spectacol cu ecouri care vin de la daci, cu felul lor de a fi, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor”, adaugă regizorul spectacolului.  

Comedie cu dansuri autentice

Totodată spectacolul se anunţă a fi o comedie savuroasă cu multe dansuri spectaculoase extrase din zestra arhaică a spaţiului carpato-danubiano-pontic. Nu vor lipsi capetele de lup, ritualurile şi bineînţeles muzica de factură păgână. Coregrafia este realizată de Victoria Bucun iar scenografia de Mihai Pastramagiu. Din distribuţie fac parte actori talentaţi, inclusiv premiaţi, anul trecut la festivaluri internaţionale. 

Astfel rolurile dacilor, a bocitoarelor şi a războinicilor vor fi interpretate de Gina Pătraşcu Zamfirache,Mihail Donţu, Volin Costin, Marius Rogojinschi,Cezar Amitroaei,Daniela Bucătaru, Lidia Uja,Irina Mititelu,Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu,Crenola Muncaciu,Silvia Răileanu,Sorin Ciofu,Mirela Nistor,Ioan Creţescu,Cristina Ciofu, Alexandra Vicol,Lorena Petronela Chiribuţă,Răzvan Amitroaei,Radu Dragoş  şi Ioan Ciofu. Spectacolul va avea loc sâmbătă 21 ianuarie şi duminică 22 ianuarie la Casa Tineretului din municipiul Botoşani începând cu ora 19.00

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Dorina Chiriac va fi Micul Prinţ la Teatrul de Comedie

Concurs de teatru istoric  spectacole cu ocazia Unirii Principatelor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite