Elev dintr-o familie cu 13 copii, meseriaş pe tractor, exemplu la şcoală: „Dacă ştii agricultură, nu-i rău! Nu ştii ce o să fie în viitor, te poţi întoarce oricând la câmp”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 15 ani, Corneliu Podean ştie să facă toate lucrările din Agricultură, fără să neglijeze şcoala FOTO Daniel Dancea
La 15 ani, Corneliu Podean ştie să facă toate lucrările din Agricultură, fără să neglijeze şcoala FOTO Daniel Dancea

MODEL Un elev de clasa a opta din Timiş este un adevărat exemplu, prin modul în care reuşeşte să îmbine şcoala cu munca în agricultură: ştie să lucreze pe tractor şi are şi rezultate bune la şcoală.

Corneliu Podean are 15 ani şi face parte dintr-o familie cu 13 copii din satul Belinţ, judeţul Timiş. Băiatul a terminat clasele V-VIII cu media 9.60 şi a trecut de Evaluarea Naţională cu nota 7,87. Dincolo de şcoală, Corneliu ştie să lucreze pe tractor, să se ocupe de irigarea culturilor de legume ale familiei şi să muncească pământul.  Tatăl lui, Ionică Podean, este cunoscut şi respectat de toată lumea din comună pentru modul în care a reuşit să-şi determine copiii să îmbine educaţia cu munca în agricultură.

„În istoria de sute de ani a comunei nu există o familie care să aibă atât de mulţi copii şi să trăiască atât de frumos“, spune Simion Dănilă, profesor şi consătean al familiei Podean. Cu rezultate deosebite la şcoală, copiii familiei Podean sunt un sprijin de nădejde şi în casă. Un adevărat stâlp al familiei este, însă, Corneliu. La 15 ani, băiatul se ocupă de culturile de roşii, vinete sau ardei ale familiei, care trăieşte din cultivarea legumelor pe câteva hectare de teren. Munca în agricultură nu este o povară pentru Corneliu, ci o plăcere pe care o citeşti în ochii lui veseli în timp ce se plimbă, desculţ, printre rândurile de vinete recent sădite.

Corneliu Podean

Corneliu preţuieşte munca încă de mic copil 

„O să-ţi arăt ce ne-au făcut iepurii“

La cei 15 ani ai săi, Corneliu ştie să instaleze de unul singur furtunuri de irigaţii care, puse cap la cap, s-ar întinde pe kilometri întregi. Munca nu este grea, dar nu e nici uşoară. Cel mai greu la o astfel de muncă este să înfrunţi arşiţa soarelui de vară. „Aici sunt vreo doi-trei kilometri de instalaţie. Ca să o întinzi trebuie să fii rapid. Trebuie să le iei din rolă, să te duci pe rând, să le legi pe cele sparte. Iarna se mai sparg pentru că se coc sau le mai rod animalele“, spune Corneliu arătând spre furtunuri de picurare întinse pe o cultură de varză recent plantată.

Corneliu POdean

Corneliu, în plantaţia de vinete

„Punem de toate: ardei, gogoşari, roşii, conopidă, ridichi, varză
“, mai spune Corneliu în timp ce aranjează nişte furtunuri. „Acum o să îţi arăt ce ne-au făcut iepurii. Ne-au ros firele de vinete. Efectiv le-au rupt în două şi le-au mâncat. Sunt vreo 200-300 de fire de vinete mâncate“, adaugă Corneliu, pentru care activitatea agricolă preferată este recoltarea cartofilor. Chiar dacă el e „meseriaşul“ familiei, lucrând terenul cu tractorul, când termină ce e de făcut cu utilajul trebuie să adune şi el cu fraţii şi surorile lui cartofi de pe câmp. Aşa îşi ajută copiii familiei Podeanu părinţii. Şi toate acestea în timp ce concurează unii cu alţii pentru a avea rezultate cât mai bune la şcoală.

Corneliu Podean

Corneliu Podean, într-un solar cu roşii al familiei

Cu media 9.60 în timpul anilor de gimnaziu, Corneliu Podean a obţinut o medie de admitere la liceu de 8,30. L-a tras în jos Evaluarea Naţională, unde a luat 7.15 la Română. La Matematică a depus contestaţie şi nota i-a fost majorată cu un punct, de la 7,60, la 8,60. „La Matematică puteam să iau mai mult, dar am greşit pentru că nu am citit bine enunţul. Problema cu drumul de la subiectul al doilea o ştiam, dar am greşit din neatenţie“, a spus Corneliu, care vrea să meargă la liceu la specializarea matematică-informatică. Totuşi, vrea să continue să facă şi agricultură, fiind convins că e bine să ştii să lucrezi şi la câmp. „Îmi place să fac şi şcoală, şi agricultură, pentru că îmi place să mă descurc în orice domeniu. Dacă ştii agricultură nu-i rău pentru că, pe viitor, nu ştii ce o să fie şi poţi să te întorci oricând la agricultură“, a arătat băiatul.
 

Ne place şi să îi ajutăm pe părinţi. La urma urmei, muncim pentru noi, pentru că tot ce se face, pentru noi se face. Facem echipă foarte bună Daiana Podean studentă

Şcoala e pe primul loc

La fel ca şi Corneliu, surorile lui îşi ajută părinţii la muncile agricole, dar şcoala este pe primul loc. Dovadă stau două dintre fetele familiei Podean, care sunt studente la Asistenţă de Farmacie în Timişoara. O altă fată care a terminat clasa a XII-a tocmai a dat Bacalaureatul, iar alte două fete sunt la liceu, în Lugoj, unde învaţă şi ele bine. „Dumnezeu m-a ajutat să intru la facultate la fără taxă şi să pot să învăţ, să nu am restanţe. Ne place şi să îi ajutăm pe părinţi. La urma urmei, muncim pentru noi, pentru că tot ce se face, pentru noi se face. Mergem la strâns la cartofi, la piaţă. Facem echipă foarte bună“, a spus Daiana, care este studentă la Asistenţă Farmacie.

fete podean

Trei dintre copiii familiei Podean, sădit răsadurile de varză

„Am căutat să investim în copii“

Un om foarte modest, care „nu vrea să fie vedetă“, considerând că nu a făcut nimic special, Ionică Podeanu este şi foarte credincios, iar pentru el copiii sunt un dar de la Dumnezeu. „Pentru noi, copiii nu au fost o povară. I-am primit cu bucurie, ştiind că sunt o binecuvântare. Crescând de mici în ritmul ăsta, copiii au înţeles să ne ajute, aşa cum ne-am ajutat şi noi părinţii. Nu am vrut să fim poveri pentru nimeni, nici pentru societate, iar la şcoală copiii au adus cinste. Noi am căutat să investim în copii“, a spus Ionică Podean, care a explicat cum pot nişte copii care îşi ajută părinţii în gospodărie să fie atât de buni şi la şcoală.

„Jumătate din timpul lor şi-l petrec în şcoli. De exemplu, cei de la liceu vin acasă la 15.30, mănâncă, se odihnesc, îşi fac lecţiile şi după aceea ne ajută şi pe noi. A fost foarte uşor de lucrat cu ei. Poţi să ai un singur copil şi să îţi fie mai greu decât cu 10“, a mai spus Ionică Podean care, pe lângă că lucrează foarte mult în agricultură, se confruntă şi cu problema vânzării produselor, fiind de multe ori în situaţia să aibă produse pe care să nu aibă cui să le vândă, chiar şi la un preţ mic. Chiar şi aşa, Ionică Podean nu dă înapoi, conştient că legumicultura este sursa de venit cu ajutorul căreia poate să îşi ţină copiii în şcoală. 

Pentru noi, copiii nu au fost o povară. I-am primit cu bucurie, ştiind că sunt o binecuvântare. Crescând de mici în ritmul ăsta, copiii au înţeles să ne ajute. Ionică Podean tatăl lui Corneliu

Copiii familiei Podean, admiraţi de profesori

Simion Dănilă, profesor apreciat de limbile română şi germană, traducător al lui Nietzsche premiat de Uniunea Scriitorilor din România şi locuitor al comunei Belinţ, spune că familia Podean este un adevărat model în zonă. „De regulă, de numărul mare al membrilor familiei legăm sărăcia. Nu este un model de genul acesta. Cu 13 copii, cu braţele de muncă ale celor doi părinţi, familia aceasta este una din familiile prospere ale localităţii. Copiii aceştia, care s-au crescut unii pe alţii, au reuşit prin propria muncă“, a spus profesorul Simion Dănilă, acum pensionar.  Renumitul profesor bănăţean a predat şi la şcoala din Belinţ, acolo unde i-a putut observa pe copiii familiei Podean, despre care spune că au impresionat cadrele didactice. „Discutam cu colegii în cancelarie şi toată lumea vorbea cu admiraţie. Îi vedeam curaţi, respectuoşi. Nu au spus niciodată o vorbă urâtă. Sunt copii inteligenţi. Toţi au fost la nivelul superior“, a mai spus profesorul. Acesta a adăugat că, din punctul lui de vedere, „subvenţia“ de la părinţi este o geşeală în societatea română. „Copiilor trebuie să le dai strictul necesar şi trebuie învăţaţi să se şi descurce, ca la americani“, a încheiat profesorul Simion Dănilă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite