Cine sunt oamenii de afaceri care i-au sponsorizat campania lui Nicuşor Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea
Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea

Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, a făcut public numele celor care i-au finanţat campania electorală, după ce contracandidaţii săi l-au acuzat că a cheltuit sume nejustificat de mari pentru publicitate electorală. Printre persoanele care l-au sprijinit financiar pe Nicuşor Dan se numără Nicolae Raţiu (fiul lui Ion Raţiu), Florin Talpeş - fondatorul Bitdifender şi George Iacobescu - om de afaceri decorat de Regina Marii Britanii.

Nicuşor Dan a dezvăluit joi numele oamenilor care i-au sponsorizat campania cu o sumă mai mare de 10.000 de lei, făcându-le şi o scurtă caracterizare. 

1. George Iacobescu- cel care a dezvoltat cel mai mare proiect imobiliar al Londrei. A primit titlul de Sir de la Regina Marii Britanii. Deci asta însemană că vrem să facem dezvoltare imobiliară serioasă în Bucureşti, nu găinăriile şi mica ciupeală de până acum din domeniul imobliar. 

2. Alexandru Lăpuşan - liderul uneia dintre companiile de mare succes din zona IT. 

3. Horia Manda- lucrează în domeniul financiar, matematician.

4. Camil Perian- tânăr atreprenor din zona de IT.

5. Domnul Nicoale Raţiu - fiul lui Ion Raţui, preşedinte al Fundaţiei Raţiu, care face foarte multe lucruri utile pe educaţie şi cultură în România. "Şi dumnealui a fost decorat de Regina Marii Britanii.

6. Iulian Stanciu- antreprenor de mare succes, şi el matematican, managerul Emag.

7. Florin Talpeş- unul din liderii domeniuli IT din România, creatorul Bitdefender, sistem folosit de 500 de milioane de oameni din lume, şi el matematician la origini. 

Cum i-a convins Nicuşor Dan să le publice numele, în condiţiile în care înţelegerea iniţială era ca abia în primăvara anului 2017 să fie prezentaţi ca sponsori de campanie? "Au văzit marea dezbatere care s-a stârnit în jurul acestui subiect. Au înţeles că îmi fac un mare servicu venind alături de mine", a spus Nicuşor Dan. 

În afara acestor persoane care au contribuit cu sume mari, mai există şi mici donatori. "Mai avem un sitem de donaţii online, găsiţi pe site-ul salvatorii.ro toate persoanele care au donat sume sub 10.000 de lei. Cu toul, sunt 400 de persoane care au donat până acum. Ţin să le mulţumesc tuturo acestor oameni, pentru că este pentru prima oară când oameni donează nu ca să ceară ceva, ci ca să sprijine o idee, un proiect pentru oraşul în care locuiesc sau de care sunt ataşaţi sentimental. Avem în continuare nevoie de donaţii online. Avem şi un bilanţ de campanie:în periada 6 -18 mai, am avut încasări de 241. 324 de lei şi chletuieli de 221.150 de lei ", a mai spus Nicuşor Dan. 

"Promitem că toate facturile şi contractele vor fi pe site-ul Primăriei"

Pupitrul conferinţei de presă în care Nicuşor Dan şi-a "deconspirat" sponsorii a avut un format mai aparte. Reporterii şi-au aşezat microfoanele şi reportofoanele pe două teancuri de dosare. "Aceste dosare reprzintă cam 10% din procesele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiului, fie împotriva Primăriilor din Bucureşti, fie în favoarea ei: demolări de imbobile de patrimoniu, spaţii verzi şi alte proiecte nocive pentru Bcuureşti. Vrem să continuăm această luptă, pe care o ducem de 10 ani, la un nivel mai înalt, vrem să fim cei care dăm direcţia de dezvoltare a oraşului", a spus Nicuşor Dan. Apoi, a făcut un scurt inventar al problemelor Capitalei, dar a oferit şi soluţii. 

Programul lui Nicuşor Dan pentru Primăria Capitalei are trei mari paliere: 

1. Transparenţă totală a cheltuirii banului public. "Bugetul toatla al primăriilor din Bucureşti este de 2 miliarde de euro (primăria Capitalei plus primării de sector). Cu jumătate din bugetul pe un an al tuturor primăriilor Capitalei se poate construi o centură a Bucureştiului, o linie de metrou sau se poate rezolva în totalitate problema clădirilor cu risc seismic. Până acum, a fost un jaf din bani publici. Noi promitem că toate facturile, toate contractele vor fi pe site-ul municipalităţii", a susţinut candidatul USB. 

2. Debirocratizare. "Cetăţenii vor face un singur drum la Primărie, iar în spate, Primăria va asigura relaţia cu celelate instituţii", promite Nicuşor Dan. 

3. Sistematizarea informaţiei geografice. "Vedem cu toţii cum la două luni de la asfaltare se sparge şoseaua, nu avem o situaţie exactă a parcărilor, a spaţiilor verzi. Toate aceste informaţii, ca să poţi face o dezvolatre urbană, trebuie sistematizate. Oricine, cu un click, trebuie să vadă orice se construieşte", a spus Nicuşor Dan. 

Soluţii

Trafic: "Nu există soluţii miraculoase. Trebuie să facem ce au făcut acum 50 de ani marile oraşe din Europa occidentală: şosea de centură şi dezvoltarea transportului public. Şoseaua de centură se află în subordinea CNADNR. Trebuie să facem un parteneriat cu CNADNR, trebuie să contribuim cu bani din bugetul Primăriei. O şosea de centură ar însemna 30% din traficul Bucureştiului. Trebuie să avem un orar al transportului public de suprafaţă, astfel încât să ştii dinainte că dacă vei să ajungi la ora 12.00 pe Ştirbey Vodă, trebuie să pelci la 11.15 din Balta Albă. Alte soluţii: parcări gratuite la intrarea în oraş, îmbunătăţirea flotei de transport cu bani europeni, colaborarea cu metroul pentru a avea o călătorie unică, iar preţul să fie pe călătorie, indifierent câte linii schimbi", a povestit Nicuşor Dan. 

Încălzirea. "Aici lucrurile sunt simple: din cauza sistemul învechit de transport al energiei termice plătim dublu. Din cauza asta, Primăria plăteşte anual o subvenţie de 150 de milioane de euro, care, nefiind plătită, a ajuns la 900 de milioane de euro. Soluţia: centrale mici, de cartier, care să deservească 20-30 de blocuri, cu tehnologia de azi, astfle încît să producem la 135 de lei gigacaloria, iar preţul final., după distribuţie, să fie de 175 de lei. Deci dublăm eficienţa. Costul este de 1 miliard de euro, din care 176 de milioane de euro bani europeni", a calculat Dan. 

Clădiri cu risc seismic. "Există mecanismul guvernamental al împrumuturilor fără dobândă pe 25 de ani. Vom face licitaţii corecte, cu lucrări care, dacă spunem că vor dura 6 luni, chiar vor dura 6 luni", a conchis Nicuşor Dan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite