FOTO Plagiat la vârful Medicinei din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul rector şi preşedinte al Universităţii de Medicină şi Farmacie  din Cluj-Napoca, Marius Bojiţă, este suspectat de plagiat. Lucrarea incriminată a fost publicată chiar sub egida universităţii clujene.

Volumul al doilea din lucrarea prof. univ. Marius Bojiţă (71 de ani),  „Analiza şi controlul medicamentelor”, publicat în 2003, adică în perioada în care era rectorul UMF “Iuliu Haţieganu”, a preluat zeci de pagini dintr-o operă a unor cercetători americani, intitulată  „Chemometrics A Practical Guide”. Plagiatul a fost semnalat de reprezentanţi ai lumii academice.

Mai grav este că volumul a fost publicat sub egida universităţii clujene, prestigioasa instituţie de învăţământ superior girând, practic, valoarea lucrării. Culmea ironiei, în 2011, Marius Bojiţă, în calitate de preşedinte al UMF “Iuliu Haţieganu”, a contribuit la modificarea Cartei universităţii, care instituie măsuri aspre de sancţionare a plagiatului.

A copiat dintr-o lucrare publicată în SUA

Capitolul 16 al lucrării profesorului Marius Bojiţă, „Utilizarea chemometriei în analiza şi controlul medicamentelor” a fost preluat, cuvânt cu cuvânt, din opera “Chemometrics A Practical Guide” (cap. 3 “Preprocessing”), elaborată de cercetătorii americani Kenneth R. Beebe, Randy J. Pell şi Ary Beth Seasholtz. Aceştia au publicat lucrarea în 1998, la New York, cu cinci ani mai devreme de apariţia volumului scos de Marius Bojiţă. Preluarea s-a făcut fără respectarea uzanţelor academice privind citarea. 

Marius Bojiţă şi colaboratorii săi au făcut, practic, o traducere a lucrării americane, începând chiar de la primele sub-capitole: “Preprocesarea probelor”/”Preprocessing the samples” sau “Normalizarea”/”Normalization”. Pe ici, pe colo, autorii şi-au adus şi contribuţia” personală: în anumite fraze, au fost introduse paranteze şi cratime, care nu apar în textul original. Nu lipsesc nici virgulele care sfidează regulile gramaticale, precum cea pusă în fraza “(…) are aceeaşi, sau aproape aceeaşi lungime ca vectorul probei originale” / “(…) that is the same (or almost the same) length as the orginal sample vector”.

Toate subcapitolele de la paginile 677-694 ale volumului “Analiza şi controlul medicamentelor” sunt copii fidele ale celor din cartea cercetătorilor americani: „Netezirea sau curăţirea semnalului analitic de zgomotul de fond / Smoothing”, „Curăţirea medie / Mean smoother”, „Curăţirea medie succesivă / Running mean smoother”, „Curăţirea mediană succesivă / Running median smoother”, „Curăţirea polinomială succesivă / Running polynomial smoother”, „Curăţirea cu filtru Fourier / Fourier filter smoother”. Mai mult, acestea sunt reproduse în aceeaşi ordine.

A reprodus până şi graficele

Autorii nu au făcut nici măcar efortul de a masca plagiatul prin anumite reformulări sau folosirea unor sinonime. Nu a fost schimbată nici topica frazei. „De exemplu, primul element în vector este adesea şters, deoarece el nu poate fi în centrul ferestrei (...)” este în oglindă perfectă cu fraza „For example, the first element in the vector is often deleted because it cannot be in the middle of a window (...)”.
Marius Bojiţă a preluat nu numai textul lucrării americane, dar şi graficele, formulele şi figurile. Este cazul celor de la paginile 678-694 ale volumului său.

Potrivit prof. univ. Dorin Isoc, autor al unor lucrări despre plagiat, furtul intelectual este evident. “Plagiatul este cu atât mai grav cu cât s-a produs în perioada mandatului de rector al prof. Marius Bojiţă, iar volumul a fost scos sub egida universităţii. Este un plagiat ordinar, s-a făcut o preluare integrală, prin traducere de foarte proastă calitate. De exemplu, a tradus «weighting» prin «îngreunare», când sensul corect era de «ponderare»”, a declarat pentru „Adevărul” Dorin Isoc.

Plagiat “din eroare”

Profesorul Marius Bojiţă a susţinut că a preluat din lucrarea “Chemometrics A Practical Guide” doar “nişte grafice şi figuri”, nu însă şi text, şi că la mijloc ar fi vorba de o simplă eroare. “A fost o greşeală la vremea respectivă, cartea este indicată la bibliografie, a fost doar o eroare că nu am indicat paginile”, a declarat pentru “Adevărul” Marius Bojiţă.
În apărarea sa, fostul rector a susţinut că, în 2003, ar fi fost cu totul alte reguli referitoare la citare. Asta cu toate că normele academice nu au fost modificate între timp. “Nu am ştiut la vremea respectivă. A fost în 2003, de atunci s-au schimbat mai multe... Noi am crezut atunci că e suficient să trecem cartea la bibliografie. A fost o eroare, ne-o însuşim, nu am ce să zic altceva. Dacă o să reedităm volumul, o să îndreptăm eroarea”, a mai precizat Marius Bojiţă.

Cine este Marius Bojiţă

Profesorul universitar Marius Bojiţă a fost mulţi ani rector şi preşedinte al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Deţine împreună cu famila sa lanţul de farmacii “Tesa”, din Cluj, care funcţionează, din 2011, sub brandul “Ropharma”. Anul trecut, numele lui Marius Bojiţă a fost implicat într-un scandal legat de modul în care era distribuit în farmacii medicamentul Euthyrox, necesar bolnavilor cu afecţiuni ale glandei tiroide. În plina criză a acestor medicamente, farmaciile “Tesa”, deţinute de familia lui Marius Bojiţă, erau singurele care livrau Euthyrox în judeţul Cluj.

Personaj controversat, Marius Bojiţă a fost numit, în 2005, membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, de către ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Mircea Cinteză. Presa a relatat că Marius Bojiţă s-ar fi aflat în incompatibilitate, pentru că deţinea părţi sociale ale unor firme din domeniul farmaceutic. Mai mult, acesta ar fi omis să treacă  participaţile în declaraţiile de avere şi de interese.

Cum să maschează un plagiat

Marius Bojiţă a susţinut că nu a plagiat, din moment ce a menţionat „lucrarea-mamă”  la bibliografie. Ghidurile împotriva plagiatului îl contrazic. Acestea atrag atenţia în mod explicit că simpla menţionare în bibliografie nu exonerează autorul de plagiat.

„Nu este suficient dacă includ o listă cu lucrări consultate la finalul referatelor? Nu. O listă cu lucrări citate (bibliografie) indică cititorilor ce ai citit, dar îi lasă în întuneric cu privire la modul şi locul în care ai folosit materialul respectiv. Te faci vinovat de acelaşi lucru şi dacă pui una sau mai multe referinţe la finalul unui paragraf. Soluţia este să indici sursa imediat după ce o citezi, parafrazezi sau rezumi”, se menţionează pe pagina FAQ a Russ College of Engineering and Technology, Ohio University.
De asemenea, potrivit Ghidului Harvard University, “referinţele trebuie întotdeauna să fie incluse imediat după citat”.

Potrivit literaturii de specialitate, se consideră a fi plagiat preluarea oricăror date sau chiar idei fără ghilimele şi indicarea explicită a sursei. Plagiatul presupune nu numai preluarea cuvânt cu cuvânt, ci şi situaţia în care în topica frazei plagiate se fac înlocuiri minore de cuvinte.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite