Icoană rară pe zidul unei biserici din Buzău. Cum au apărut în iconografia de la noi chinocefalii, sfinţii cu chip de lup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfântul Cristofor, pictat pe zidul Bisericii Dragheşti
Sfântul Cristofor, pictat pe zidul Bisericii Dragheşti

Una dintre rarele reprezentări ale sfântului cu chip de lup, Hristofor, în pictura bisericească autohtonă, se află pe zidul unui vechi lăcaş ortodox din judeţul Buzău, pictura fiind puternic deteriorată.

Sfântul Mucenic Hristofor, sau Cristofor, într-o altă variantă, care este înfăţişat în iconografie având cap de lup, este prăznuit pe 9 mai de Biserica Ortodoxă. Nu mulţi sunt cei care cunosc legendele sfinţilor cu cap de câine sau de lup, numiţi şi chinocefali, care sunt pictaţi pe pereţii vechilor mănăstiri sau ai bisericilor creştine. 

Icoana Sfântului Hristofor de la Dragheşti rămâne una dintre puţinele aflate într-o bicerică muntenească din această zonă dar şi din ţară. În timp, capii Bisericii au renunţat la imprimarea chipului zoomorf pe zidurile lăcaşurilor de cult.

”Cu unele excepţii, zugrăvirea bisericilor noastre cu imaginea lui Hristofor se opreşte spre sfârşitul veacului al XIX-lea, perioadă în care pictura de factură neoclasică înlocuieşte pictura bizantină. Martirul cu alură zoomorfă nu mai figurează printre prescripţiile programului iconografic al Bisericii Ortodoxe Române, care îşi concentrează atenţia spre alte personaje ale sanctoralului creştin. (...) Dintre bisericile care adăposteau altădată subiectul în discuţie, astăzi având un nou decor mural, le amintim pe cele din Muşăteşti, Argeş, Starchiojd, Prahova şi Valea Cătinei, Buzău”, susţine Silvia Marin-Barutcieff, lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Potrivit autoarei lucrăii ”Hristofor: chipurile unui sfânt fără chip”, Sfântul Hristofor, protectorul călătorilor şi cel care-i apără pe oameni de o moarte subită, are în România 11 înfăţişări: ”cele mai populare sunt: cea de om cu cap de câine, om cu cap de miel, uriaş cu chip de om care îl poartă pe Iisus pe un umăr şi un tânăr cu un cap de câine într-un vas”. 

Trecerea nemiloasă a timpului pune în pericol existenţa puţinelor icoane vechi, a căror restaurare necesită o atenţie deosebită. Potrivit parohului din Băbeni, frescele care acoperă biserica veche de trei secole este atât de deteriorată, încât abia se mai disting figurile de sfinţi. 

”Biserica a fost consolidată numai la partea de stuctură de rezistenţă, însă restaurarea picturilor necesită fonduri foarte mari, fiind monument istoric. Pe faţadă, de exemplu, sunt medalioane care au fost zidite cu mulţi ani în urmă şi care ar putea ascunde picturi exterioare deosebit de valoroase”, ne-a declarat preotul Cristian Mihalcea. 

Potrivit pisaniei, biserica din Dragheşti a fost edificată în anul 1747, de Maria vistiernica cu fiul ei, Nicolae sin Ioan Dedulescu, vistiernicul domnitorului Constantin Mavrocordat. Biserica actuală a fost construită pe locul altor două biserici mai vechi, din piatră. În amintirea acestora, a fost preluat şi hramul, astfel că biserica actuală are două hramuri. A fost pictată în anul 1760 de Barbu Zugravul.

image

Legenda spune despre Hristofor că era un tânăr atât de frumos, încât tulbura sufletele şi minţile celor care îl vedeau

În lucrarea sa, „Judeţul Buzău – tradiţii, obiceiuri, datini, mituri, arhitectură, turism, credinţele ţăranului român despre cer şi stele”, scriitorul Gheorghe Petcu vorbeşte despre legenda acestui sfânt, pictat pe biserica din Topliceni.

„Dacă vreţi să ajungeţi în rai, trebuie să semănaţi cu Sfântul Lup. Legenda: Un tânăr foarte atrăgător, care dorea să ajungă în Rai, s-a rugat la Dumnezeu să îl urâţească, pentru a nu fi ispitit de femei. Ascultându-i ruga, Dumnezeu i-a făcut faţă de lup. Schimonosit în acest fel, nu a mai păcătuit şi a ajuns în Rai”, scrie, în lucrarea sa, sociologul Gheorghe Petcu.

Despre chinocefali, omenirea are date încă din cele mai vechi timpuri. Tzetzis, un comentator istoric bizantin, se refera la aceştia ca la nişte locuitori ai Indiei, în zona actualului Pakistan. În varianta grecească a vieţii Sfântului Hristofor, se spune că au venit în lumea romană trecând prin desertul Persiei, iar Marco Polo îi mentioneaza pe aceştia drept locuitori ai insulelor din Oceanul Indian.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite