Lucruri neştiute despre cel mai cunoscut loc din Braşov. Cum au ajuns să fie arse pe rug, în urmă cu patru secole, vrăjitoarele care prevedeau viitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Sfatului este cel mai cunoscut şi cel mai fotografit loc din Braşov. Puţini ştiu însă istoria şi legendele ei sângeroase.

Piaţa Sfatului poate fi considerată punctul O al Braşovului atât la propriu cât şi la figurat. Este cel mai vizitat loc din oraş şi aici ajuns peste 1 milion de turişti în fiecare an. Este şi kilometru 0 al Braşovului. De aici, de la Casa Sfatului, se măsoară toate distanţele rutiere  spre toate colţurile ţării.

Execuţii în funcţie de statutul social

Casa Sfatului aflată în Piaţa Sfatului a fost în perioada medievală Primăria Braşovului. Aici se dădeau toate sentinţele capitale, dar acestea se duceau la îndeplinire în Piaţa Sfatului în locul unde acum este fântâna arteziană. Condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug. Tot în Piaţa Sfatului, în 1689, a fost decapitat Stefan Stener, şeful breslei cizmarilor, care s-a împotrivit austriecilor. A fost dat ca exemplu pentru ca nimeni să nu mai aibă curajul să se răscoale

 „În Casa Sfatului se împărţea dreptatea, aici se luau toate deciziile importante. Aici au judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. Locul execuţiilor nu era în Casa Sfatului, ci unde este acum fântâna arteziană din Piaţa Sfatului“, a spus Stelian Coşuleţ, şeful secţiei de Istorie de la Muzeul de Istorie din Braşov.

image

Stâlpul infamiei special pentru femei

Tot în Piaţa Sfatului exista şi Stâlpul Infamiei. Aici erau aduse femeile care aveau aventuri cu soţii altor femei, dar şi cele care erau foarte frumoase şi erau considerate un pericol de către soţiile negustorilor. Femeile care erau puse la stâlpul infamiliei erau umilie, li se tăia părul, erau bătute, iar uneori chiar lovite cu pietre. Se spune că dacă o femeie ajungea la stâlpul infamiei era mare ruşine şi niciun bărbat nu o va mai dori vreodată de soţie.

Legenda spune că la Stâlpul Infamiei a fost adusă şi Katarina o săsoaică frumoasă de care Vlad Ţepeş era îndrăgostit lulea. Cei doi au avut împreună cinci copii.  Femeile vremii nu au văzut cu ochi buni relaţia dintre domnitor şi Katarina. Nevestele negustorilor din cetate au atacat casa în care se afla fata, au bătut-o, i-au tăiat părul şi au dus-o la stâlpul infamiei din Piaţa Sfatului. Când a auzit de grozăvie Vlad Ţepeş a ameninţat că va da foc Braşovului. Până la urmă a reuşit să o elibereze prin negociere. I-a cruţat pe negustorii şaşi pe care urma să îi execute în Bartolomeu.

Târg Piaţa Sfatului

Târg medieval celebru

Piaţa Sfatului a fost dintotdeauna locul unde se aduna toată lumea bună a oraşului. Aici, din 1520 a existat, timp de mai multe secole un celebru târg. Se găseau de toate, de la fructe, legume, carne peşte, la cele mai frumoasă veşminte aduse din Orient şi bijuterii preţioase. Negustorii veneau aici din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare. Apollonia Hircher, cea mai bogată femeie a Braşovului Medieval şi o afaceristă desăvârşită a construit în Piaţa Sfatului , Casa Negustorilor, actualul restaurant Cerbul Carpatin. Clădirea a fost donată oraşului de Apollonia Hircher. 

O legendă plină de mister stă la baza construcţiei acestei clădiri. Se spune că fiica Apolloniei s-a îmbolnăvit de tânără şi a murit. Distrusă de durere, mama ei a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai scumpă rochie şi cele mai frumoase bijuterii. La câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile. În momentul în care a fost dezgropată fiica Apolloniei s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia r fi decis să construiască clădirea care are 67 de metri lungime un record al acelor vremuri.

image

Reţea de tuneluri secrete

Se spune că Piaţa Sfatului ar fi brăzdată de mai multe tuneluri. Trei dintre ele ar duce la Biserica, iar unul ar ajunge chiar până sub Tâmpa. Cercetările istorice nu pot confirma exact harta tunelurilor, dar este clar că ele au existat. Există în centru mai multe guri de tunel, care au fost astupate în timp. Arhitectura de acum a zonei nu permite efectuarea de cercetări. Legenda tunelurilor dă însă un aer de mister centrului vechi al Braşovului. Se spune că aceste tuneluri erau folosite ca refugiu împotriva atacatorilor. Aici erau ascunse provizii, dar şi o parte din bogăţiile oraşului. Tot aici s-ar fi ascuns şi o parte dintre locuitori în timpul invaziilor.

Citiţi şi:

FOTO Misterele şi legendele Braşovului. De la fantome, poveşti de dragoste tragice, locuri vindecătoare de boli şi construcţii inexplicabile

Cum funcţiona Fecioara de Fier, cel mai sinistru instrument de tortură din Evul Mediu. Osândiţii mureau în chinuri cumplite după ce sângerau zile în şir

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite