Povestea iluministului Vasile Balş, de numele căruia se leagă cele mai bune reforme în Bucovina austro-ungară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Balş s-a născut în anul 1756 la Iaşi într-o familie de boieri influentă atât în sistemul autorităţilor moldovene, cât şi a celor austriece. El a devenit un om politic important în Bucovina, fiind guvernatorul acestei regiuni în perioada 1792-1808.

De numele lui Vasile Balş sunt legate cele mai importante reforme din perioada în care Bucovina s-a aflat sub ocupaţie austro-ungară. Totodată, Balş a dus o luptă continuă pentru menţinerea Bucovinei ca ducat autonom în cadrul Imperiului Habsburgic.

Şcolit la Viena, Vasile Balş a fost primul director al Căpitănatului Cernăuţi, făcând partea din comisia ce a delimitat teritoriul Bucovinei care a intrat în posesia Imperiului Habsburgic, ca delegat al domnitorului Moldovei, Grigore al III-lea Ghica.

Vasile Balş s-a opus în anul 1780 iniţiativei prin care Bucovina urma să fie împărţită între Transilvania şi Galiţia. El a propus însă guvernului austro – ungar o serie de mai multe propuneri prin care dorea reformarea Bucovinei. Printre acestea se numără: reorganizarea proprietăţilor bisericeşti, reorganizarea comerţului, introducerea învăţământului în limba română şi modernizarea vieţii rurale.

„Primul director al Căpitanatului Cernăuţi, şcolit la Viena, ctitor al bisericii din Rus-Plavalari şi, prin raportul Descrierea Bucovinei şi a situaţiei ei interne, primul mărturisitor român al Bucovinei, întemeietor al lojii masonice vieneze <<La adevărata înţelegere>>, cu o carieră uimitoare în Imperiul Habsburgic, cel ce a fost <<Un iluminist bucovinean: boierul Vasile Balş>>, rămâne un personaj emblematic al Bucovinei”, a arătat istoricul Ion Drăguşanul.

Vasile Balş l-a adus în Bucovina pe scriitorul Ion Budai Deleanu, alături de care a reuşit să reformeze învăţământul din această zonă. Balş a devenit în anul 1792 primul român ce a ocupat funcţia de guvernator al Bucovinei, funcţie păstrată timp de 16 ani de zile până în anul 1808.

Ca şi guvernator al Bucovinei, Vasile Balş a reuşit să contribuie la secularizarea averilor mănăstireşti din Bucovina, la crearea fondului religionare din care se subvenţionaul clerul şi şcolile, precum şi la dezvoltarea învăţământului în limba română.

În anul 1799, Vasile Balş s-a retras o perioadă de timp din viaţa politică deoarece s-a îmbolnăvit. După ce şi-a revenit, acesta şi-a continuat cariera politică, pensionându-se în anul 1808. Guvernatorul Bucovinei a decedat la Viena în data de 4 februarie 1832.

Alte ştiri pe această temă:

Bătălia din inima Bucovinei care a oprit înaintarea ruşilor către Transilvania în Primul Război Mondial

Iubirea lui Eminescu pentru Bucovina: „Partea cea mai veche şi mai frumoasă a ţării noastre“

Marea dilemă a românilor: sunt bucovinenii moldoveni? Când a apărut expresia „homo bucovinensis“ pentru a defini prototipul individului tolerant

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite