Cât de periculoasă este cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol. Fenomen rar legat şi de Planeta Marte. „Depinde cât de întunecată va fi Luna”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit preşedintelui SARM, influenteţele sunt nule asupra populaţiei şi nu trebuie să ne aşteptăm la cataclisme.
Potrivit preşedintelui SARM, influenteţele sunt nule asupra populaţiei şi nu trebuie să ne aşteptăm la cataclisme.

Preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), Valentin Grigore, spune că eclipsa totală de Lună care va avea loc vineri seara este cea mai lungă din acest secol, cu o durată totală de o oră şi 43 de minute. Ea va putea fi văzută cu ochiul liber şi va avea o particularitate rară.

„E un fenomen destul de rar, e cea mai lungă echilpsă a secolului 21. Totalitatea, partea care este complet acoperită este complet în umbra pământului. Luna nu devine invizibilă ci pur şi simplu intră în umba Pământului şi devine întunecată. Durează 1 oră şi 43 de minute toată această fază. De obicei are 30-60 de minute. De asemenea, fenomenul se întâmplă la o oră favorabilă, seara şi nu este o eclipsă pentru care să te trezeşti dimineaţa ca să o observi. Este accesibilă tuturor. Bineînţele că ea, ca formă de manifestare, are mai multe faze. Interesant petnru public este atunci când umbra Pământului intră pe suprafaţa Lunii. Se vede cu ochiul liber toată această fază”, a precizat Valentin Grigore.

De ce este deosebită această Eclipsă

„Este deosebită pentru că este cea mai lungă din secolul 21. Faza maximă e undeva la ora 23.21 de min. Mai este un eveniment în această seară legat de planeta Marte. Ea se află acum la opoziţie, adică în partea opusă Soarealui. Ea reflectă cel mai bine lumina Soarelui. Nu este atât de evidentă de la o noapte la alta. Planeta Marte tot strălucitoare este, dar ea acum se va vedea sub Lună. Este o raritate. Luna este în conjuncţie cu Marte. Asta se întâmplă foarte rar. Cine va va face observaţii din afara oraşelor va observa şi Calea Lactee”, precizează preşedintele SARM.

valentin grigore sarm

Cât de periculoasă este cea mai lungă Eclipsă de Lună

Potrivit preşedintelui SARM, influenteţele sunt nule asupra populaţiei şi nu trebuie să ne aşteptăm la cataclisme

„Nu înseamană cataclisme, inundaţii şi altele. Nu au nicio legătură una cu altele. În privinţa specualaţiilor de genul acesta nu se adevereşte nimic. Depinde cât de întunecată va fi Luna. Asta spune ceva despre compoziţia atmosferei Pământului. Dacă e prea întunecată, atmosfera Pămntului înseamnă că e poluată. Nenorocirile astea au legătură mai mult cu ce face omul. Pe de altă parte, Luna plină se ştie că influenţează mareele şi pe oamenii mai sensibili.

Observaţii astronomice în Târgovişte

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) o pună la dispoziţia publicului interesat de acest fenomen telescoapte în Piaţa Tricorului din Târgovişte pentru a observa Luna. Observaţiile vor începe de la ora 21.00, iar Eclipsa Totală va putea fi observată începând cu ora 22.30.

Fenomenul astral va fi putea fi observat de pe aproape întreg teritoriul Europei (inclusiv România), Asiei, Africii, Americii de Sud şi Orientului Mijlociu. În schimb, ea nu va putea fi văzută din Statele Unite ale Americii şi nici din Canada.

infografic eclipsa luna iulie 2018

Cel mai important moment se va produce la ora 23.22, atunci când Luna se va afla în mijlocul conului de umbră, fiind complet acoperită de planeta noastră. La ora 00.13, Luna va începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit, iar, la 01.19, satelitul va ieşi complet din umbră, fiind mai deschis la culoare, probabil gălbui în partea din dreapta jos a discului. Dacă va fi senin, la Bucureşti, eclipsa poate fi urmărită şi de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“, care va fi deschis publicului în intervalul orar 21.00 - 03.00.

De ce va fi Luna roşie?

În punctul de maxim al eclipsei şi în momentele din apropierea acestuia, satelitul va căpăta o culoare roşiatică, aproape ca de sânge, ceea ce i-a atras şi porecla de „Luna sângerie“. În timpul eclipselor totale, în loc să se întunece complet, Luna capătă o culoare roşu-închis sau brun-roşcat deoarece, atunci când planeta noastră se interpune între ea şi Soare, razele acestuia sunt refractate de atmosfera Pământului.

Citeşte şi:

Cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului 21 va fi vizibilă din România în seara de vineri INFOGRAFIE

Apocalipsa, „prevestită” de eclipsa totală de Lună de vineri: „Soarele se va transforma în întuneric, iar Luna în sânge”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite