Emisari din Ungaria şi Polonia au atacat UE şi România la Universitatea de vară de la Tuşnad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă din Palamentul Ungariei. FOTO Marius Diaconescu
Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă din Palamentul Ungariei. FOTO Marius Diaconescu

Reprezentanţi ai autorităţilor de la Budapesta şi Varşovia au lansat, în cadrul dezbaterilor Universităţii de Vară de la Tuşnad, atacuri la adresa Uniunii Europene, despre care au susţinut că încearcă să controleze prea mult guvernele naţionale, dar şi critici la adresa României.

La lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad fost invitaţi şi au vorbit în acest an nu doar reprezentanţi ai Puterii de la Budapesta, care au lansat atacuri la adresa Uniunii Europene şi la adresa statului român, dar şi ai Poloniei, aceştia fiind foarte critici cu Bruxelles-ului şi atacând indirect şi România.

Preşedintele Comisiei de politică externă, Nemeth Zsolt a Parlamentului Ungariei a spus că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect la problema Trianon, pentru că altfel nu se mai poate vorbi despre un proiect comun, arătând că aceste comunităţi naţionale există din cauza unor astfel de moşteniri istorice, iar statele naţionale trebuie să găsească o soluţie comună. „Este vorba, printre multe altele, şi despre Trianon şi dacă acest proiect european nu reuşeşte să dea un răspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din păcate nu mai putem vorbi despre niciun proiect comun, nu? Pentru că e o problemă europeană acest Trianon şi trebuie să găsim împreună o soluţie. Pentru că aceste comunităţi şi multe alte comunităţi există tocmai din cauza acestor (…) moşteniri istorice. Şi noi, statele naţionale, trebuie să găsim o soluţie comună, trebuie să avem o coordonare, o armonizare în acest sens a ideilor, proiectelor noastre şi tocmai noi suntem prezenţi la această masă ca să continuăm dialogul care va duce până la urmă la găsirea unei soluţii şi este foarte clar că trebuie ca fiecare ţară, fiecare stat să-şi definească poziţia faţă de această regiune a Europei Centrale şi de Est”, a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale, informează Agerpres. Prin Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iulie 1920 între Ungaria şi Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, se stabileau frontierele Ungariei, inclusiv cu România.  

„Declinul UE“

Mesaje împotriva UE şi critici indirecte ale atitudinii României faţă de Bruxelles au fost lansate de unul dintre invitaţii polonezi, Radoslaw Fogiel, consilier al lui Jaroslaw Kaczynski (fost premier şi preşedinte al Partidului Lege şi Justiţie din Polonia, cel mai puternic partid din această ţară), cel care a subliniat că „rădăcinile problemelor europene“ sunt reprezentate de faptul că Uniunea Europeană „vrea să reglementeze totul“. Potrivit lui Fogiel, Comisia Europeană vrea forţeze statele să ia anumite măsuri chiar dacă le dezavantajează, în loc să rezolve problemele. Faptul că Bruxelles-ul (n.r.Comisia Europeană) „vrea sancţiuni împotriva Ungariei nu arată că există o tendinţă bună“. „Ce se întâmplă acum nu este bine. Ideea fundamentală este că UE trebuie să revină la o federaţie a naţiunilor, altfel UE va arăta că e un proiect artificial, va intra în declin. Statele democratice trebuie să fie o comunitate a guvernelor naţionale. Europa federală nu e soluţia“, a afirmat Fogiel potrivit presei maghiare. Acesta şi-a continuat mesajul anti-Bruxelles precizând că numeroase state acceptă tot ce spune Uniunea Europeană, lucru valabil, de altfel, şi în cazul României, una dintre ţările cu atitudinile cele mai pro-UE:   

  

Ungaria şi Polonia sunt ţările cele mai criticate de Uniunea Europeană pentru derapajele lor în ceea ce priveşte statul de drept şi refuzul de aplica anumite cerinţe ale Bruxelles-ului. De altfel, un panel al evenimentului de la Băile Tuşnad se numeşte chiar „Relaţii între Ungaria şi Polonia în Europa Centrală“.

Pe lângă reprezentanţi ai acestor două state, la Băile Tuşnad au fost chemaţi şi jurnalişti şi experţi din Republica Cehă şi Slovacia, adică exact din Grupul de la Vişegrad, structură în cadrul căreia de multe ori au fost criticate proiectele europene. Sâmbătă, la Băile Tuşnad va ţine un discurs şi premierul Ungariei, Viktor Orban, unul dintre oficalii care se află pe poziţii divergente cu Bruxelles-ul. 

De asemenea, potrivit România Liberă, la Tuşnad ar fi aşteptaţi şi oficali guvernamentali de prim rang din Polonia. „Invitarea la actuala ediţie a acestui eveniment a unor oficiali polonezi poate fi considerată o nouă tentativă a premierului Ungariei, Viktor Orban, de a strânge relaţiile cu guvernul de la Varşovia. Totuşi, acceptarea de către partea poloneză a unei asemenea invitaţii pare cu atât mai ciudată cu cât la "Tusványos" se lansează idei în favoarea autonomiei Transilvaniei, iar pe de altă parte, reprezentanţi ai Consiliului Naţional Secuiesc, finanţat de la Budapesta, a susţinut, recent, mişcarea de protest în favoarea autonomiei teritoriale a Sileziei - o provincie din Polonia“, scrie România Liberă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite