Cele mai vizitate localităţi din judeţul Sibiu. Unde merg turiştii când aleg să vadă zona rurală a porţii de intrare în Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Sibiu este considerat poarta de sud a Transilvaniei. Chiar dacă oraşul Sibiu rămâne principalul pol de dezvoltare al judeţului, regiunea oferă celor care o vizitează o serie de obiective care atrag anual zeci de mii de turişti.

Conform datelor oficiale, judeţul Sibiu ocupă locul 5 în clasamentul privind destinaţiile turistice ale României, fiind devansat, la capitolul sosiri ale turiştilor, de Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Cluj. Datele deţinute de Asociaţia Judeţeană de Turism (AJT) arată că oraşul Sibiu deţine 40% din capacitatea de cazare şi cea mai dezvoltată ofertă turistică. În continuare însă, ne vom referi la celelalte localităţidin judeţ.

Potrivit datelor AJT SIbiu, în judeţul Sibiu ar exista aproximativ 12.600 de locuri de cazare, aici nefiind luată în calcul capacitatea de cazare din economia colaborativă. Astfel de structuri în care oaspeţii nu sunt monitorizaţi ar mai adăuga aproximativ 1.500 de locuri.

5 trasee turistice care te vor ajuta să descoperi judeţul SIbiu

Astfel, pe primul loc se află oraşul Mediaş, datorită eforturilor de reabilitare a patrimoniului arhitectural, de atractivitatea deosebită a patrimoniului industrial, de infrastructura dezvoltată în ultimii ani pentru activităţi în natură (ex.: trasee de bicicletă ce leagă vechile aşezări săseşti), dar şi de implicarea municipalităţii în implementarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Biserica Sf. Margareta rămâne principala atracţie vizitată din Cetatea luminii.

Biserica fortificată din situl UNESCO Biertan a fost cel mai vizitat monument în anul 2017, exceptând din această analiză atracţiile culturale din oraşul Sibiu. Peste 60.000 de excursionişti din toate colţurile lumii apreciază complexitatea monumentului istoric, legendele sale şi poveştile comunităţilor săseşti. Comuna are o capacitate de cazare de 100 de locuri, în case atent restaurate din satele Biertan, Copşa Mare şi Richiş, şi atrage noi locuitori ce valorifică patrimoniul cultural şi natural prin diverse proiecte cu impact pentru dezvoltarea turismului.

Bisericile fortificate din Mălâncrav, Valea Viilor, Moşna, Alma Vii, Netuş, fosta abaţia cisterciană de la Cârţa sunt în topul celor mai vizitate atracţii culturale ale regiunii, conform datelor statistice colectate de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelica C.A. din România.

Oraşul Avrig şi valea Avrigului atrag prin patrimoniul cultural imaterial pus în scenă prin şezători şi prin moştenirea Brukenthal, dar şi prin oferta variată de activităţi ce pot fi practicate în Munţii Făgăraş – drumeţie, echitaţie.

Staţiunile balneare Bazna şi Ocna Sibiului sunt căutate cu precădere în sezonul estival pentru efectele terapeutice ale apelor sărate. În ambele staţiuni durata medie de şedere depăşeşte 2,5 zile.

Localitatea Cîrţişoara este traversată de cea mai atractivă şosea alpină din Carpaţii României, Transfăgărăşanul, atrage prin spectaculoasa căldare glaciară Bâlea şi prin reţeaua de trasee de drumeţie pe crestele munţilor Făgăraş, inclusiv spre cele mai înalte vârfuri montane din România, vârfurile Negoiu şi Moldoveanu. Iarna, ansamblul de gheaţă de la Bâlea, escalada şi schi-ul extrem atrag un număr mare de turişti în zonă.

Cum devine o comună destinaţie turistică: aproape 100.000 de euro, bani nerambursabili, obţinuţi pentru promovare şi dezvoltare

Topul este în continuare dominat de localităţi din regiunea turistică Mărginimea Sibiului, care deţine 22 % din capacitatea de cazare a judeţului, şi are cea mai veche tradiţie în turism rural şi montan. La poalele Munţilor Cindrel şi Lotru, între defileul Oltului şi Transalpina, şi în imediata vecinătate a oraşului Sibiu, Mărginimea atrage prin frumuseţea peisajului pastoral, prin gusturi autentice de brânzeturi, prin spiritul viu şi identitatea culturală a comunităţilor de români. Patrimoniul cultural este accesibil vizitatorilor cu ocazia numeroaselor sărbători şi festivaluri, în muzee şi cu fiecare întâlnire cu localnicii, în vatra satelor sau la stânele de la munte.

Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel atrage cel mai mare număr de vizitatori din regiune. Regiunea deţine totodată o infrastructură propice pentru practicarea de activităţi în natură tot timpul anului (drumeţie, MTB, schi, parapantă, activităţi în parcuri de aventură) şi este bine conectată cu staţiunea montană Păltiniş.

În imediata vecinătate a Mărginimii, se dezvoltă constant zona turistică Cisnădie-Cisnădioara, care deţine 500 de locuri de cazare. Caracterul arhitectural şi oferta de activităţi culturale ale bazilicii romanice Sf. Mihail din Cisnădioara şi ale bisericii fortificate din Cisnădie atrag anual aproximativ 27000 de vizitatori. Oferta culturală este completată de infrastructura pentru sporturi în natură: trasee de drumeţie şi MTB în Munţii Cindrel, panou de escaladă, ştrand şi patinoar.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite