Eliminarea salariului minim pe economie stârneşte controverse: patronatele agreează ideea, sindicatele spun că favorizează sclavagismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea eliminării salariului minim pe economie din sectorul privat şi menţinerea lui doar pentru bugetari stârneşte ample controverse în piaţă: sindicatele critică măsura, arătând că se doreşte introducerea sclavagismului, patronatele agreează ideea, iar economiştii avertizează că la stabilirea nivelului salariului trebuie ţinut cont de ce poate plăti economia reală.

 „Salariul minim n-ar trebui să mai fie pe toată economia, ci doar în sectorul public. Trebuie eliminată această obligaţie, pentru că statul nu ar trebui să se bage în piaţă. Poţi să îl faci eventual o referinţă pentru mediul privat. Poţi, ca stat, să dai facilităţi celor care nu au angajati sub acel barem, dar atât. Lasă-l pe patron să vadă cu cât plăteşte”, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Reprezentanţi ai patronatelor consideră însă că noţiunea de salariu minim în sectorul privat „este o escrocherie”. 

„Este o idee excelentă! Oricum, salariul minim e o escrocherie, există oameni care iau acest salariu indiferent dacă lucrează sau nu. De exemplu, pe litoral, ca să-ţi păstrezi angajatul şi pe timpul iernii trebuie să-l plăteşti. Şi nu poţi să-l plăteşti decât cu salariul minim, chiar dacă el nu face nimic, stă acasă câteva luni”, a declarat Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Cartel Alfa: Se doreşte introducerea sclavagismului

De cealaltă parte, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, a scris pe pagina oficială de Facebook a sindicatului că eliminarea salariului minim poate induce noţiunea de sclavagism. 

„Ideea eliminării salariului minim nu numai că este contrară unei politici sociale a unui partid social democrat (ne intrebăm dacă dl Teodorovici nu a devenit între timp membru al unui partid neo-liberal), dar este contrară politicii europene a noii declaraţii de la Goteborg din noiembrie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene. Nu este suficient că au omorât dreptul de negociere al lucrătorilor, că facilitează “furtul” legal din ţară, polarizarea a jumătate din lucrătorii din sectorul economic la nivelul salariului minim, acum doresc şi eliminarea lui. Se pare că se doreşte introducerea sclavagismului”, notează sindicalistul.

Păun: Prea mulţi bugetari au salarii speciale

Economistul Cristian Păun, profesor la ASE, a explicat că diferenţele salariale destul de mari dintre sectorul bugetar şi cel privat au fost create pentru că, atunci când a majorat salariul minim pe economie, Guvernul nu a ţinut cont de ce poate plăti economia reală.

„Economia reală este dată de sectorul privat. Când a majorat salariile, Guvernul nu a ţinut cont de acest lucru şi nici de faptul că sectorul privat trebuie să ţină cont de toate consrângerile din piaţă. Toate costurile privaţilor se răsfrâng în preţul final şi, dacă vrea să-şi mai vândă produsul, privatul nu poate creşte salariile la nivelul celor de la stat. Reperul real al salariilor ar trebui să fie salarizarea din mediul privat, pentru că acolo este economia reală. E lipsă de coordonare în politicile publice şi o dublă discoordonare, o discrepanţă atât între salariile bugetarilor – pentru că există diferenţe mari între salariul unui medic şi cel al unui primar sau viceprimar, deşi medicul are studii de specialitate şi operează pe creier -, dar şi între bugetari şi privat. În plus, avem problema anumitor salarii privilegiate. Avem salarii speciale nu numai pentru categoriile de primari, ci şi pentru Parlamentari, ministere, agenţii publice. Şi aici sunt mari discrepanţe. Avem 28 de ministere în România, faţă de o medie europeană de 14. Cred că România s-ar putea descurca foarte bine şi cu 10. Ar trebui să simplificăm sectorul bugetar şi să direcţionăm cu cap ce ne rămâne spre investiţii. Ar trebui să încetăm cu aceste creşteri salariale foarte mult peste ceea ce se poate plăti din economia reală. La creşterea salariilor bugetarilor ar trebui mai mult discernământ. Poate ar trebui luate la puricat toate agenţiile guvernamentale”, a declarat Cristian Păun pentru „Adevărul”.

Jumătate dintre angajaţi primesc salariul minim pe economie

Un studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspecţiei Muncii arată că aproape jumătate dintre angajaţi din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

De la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie a crescut la 1.900 de lei, de la 1.450 de lei. Majorarea a fost făcută pentru a acoperi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite