Au sosit primii pelerini la Mănăstirea Nicula. Preot: „Puţină lume mai ştie azi că pelerinajul era una din penitenţele date de duhovnic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peleroni la Nicula, în 2017 FOTO Remus Florescu
Peleroni la Nicula, în 2017 FOTO Remus Florescu

La Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ortodox din ţară, au sosit deja, de azi, 13 august, primii pelerini. La Nicula se află o icoană ce o înfăţişează pe Maica Domnului, icoană despre care credincioşii cred că e făcătoare de minuni.

„Pelerinajul este prin excelenţă o călătorie a credinţei pe care creştinii îl fac la mănăstiri sau în alte locuri sacre. Pe lângă faptul că pelerinajul presupune parcurgerea unui drum, preferabil pe jos, el îi obligă pe oameni la asumarea unei stări interioare de smerenie şi penitenţă“, mărturiseşte, pentru „Adevărul“, preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.

Potrivit acestuia, primii pelerini au sosit deja în curtea Mănăstirii Nicula, iar călugării vor pregăti, ca în fiecare an, pentru ziua de 15 august, circa 15.000 de porţii de sarmale şi cozonaci.

„Puţină lume mai ştie astăzi că pelerinajul era una din penitenţele (canoane de pocăinţă) pe care preotul duhovnic o dădea celor care se spovedeau şi care se făceau vinovaţi de păcate grele. În Evul Mediu, pelerinajul era una dintre cele mai grele penitenţe întrucât presupunea bani, timp şi asumarea unor riscuri, care la vremea aceea ţineau de securitatea penitentului, a familiei şi a bunurilor sale. Încă de atunci pe harta Europei au apărut toposuri sacre, precum: Santiago de Compostela - moaştele Sfântului Iacob, Canterbury - moaştele Sfântului Thomas Becket sau Loretto - casa Maicii Domnului. Peste toate acestea locul Marelui Pelerinaj era Ierusalimul şi care apărea ca un blazon de onoare pentru cel care îl vizita şi care îşi lua supranumele de Hagi - Hagi Tudose, Hagi Dimitrie, ş.a.m.d.

La noi, un loc sfânt care este vizitat anual de zeci de mii de pelerini de pretutindeni este Mănăstirea Nicula, una din vechile vetre de viaţă mănăstirească din Ardeal, ale cărei rădăcini coboară până în anul 1552. Aici, an de an pelerinii sporesc; numai la slujbele hramului, din noaptea de 14 august şi ziua de 15 august, participă câteva zeci de mii de închinători, fără nici o discriminare confesională, etnică sau de altă natură; e sigur că printre ei se află şi catolici, greco-catolici, şi chiar protestanţi, fără ca cineva să fi fost cumva împiedicat sau stânjenit“, povesteşte părintele Ivanov.

La sfântul lăcaş sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni, de aceea peste 220 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, poliţişti şi pompieri vor asigura ordinea şi siguranţa publică.

„Jandarmii vor fi prezenţi încă din data de 13 august, atât pe traseele de afluire-defluire, în zona mănăstirii şi în interiorul acesteia, cât şi pe timpul procesiunii religioase, de la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla la Mănăstirea Nicula, pentru evitarea producerii oricăror fapte de natură antisocială.          Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca recomandă participanţilor să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să evite consumul de alcool, să îşi supravegheze obiectele de valoare deţinute şi să evite implicarea în orice fel de incident.“, precizează reprezentanţii jandarmilor într-un comunicat.

Mai puteţi citi:

Vara la Nicula, iarna-n Tenerife. Poveştile oamenilor veniţi la mănăstire: „Sufletul omului e ca o baterie ce trebuie încărcată“

Pelerinajul ortodox aprobat de doi papi. Mii de pelerini sunt aşteptaţi să sosească la Mănăstirea Nicula. Programul procesiunii greco-catolice

Nicula şi poveştile ei. Două Mării, mamă şi fiică, pelerine de-o viaţă, cer Fecioarei Maria un prunc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite