„Folosirea legitimă a forţei“, prioritatea numărul 1 a Parchetului Militar. Cele trei infracţiuni vizate de ancheta procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Folosirea legitimă a forţei”, aşa cum au denumit jandarmii acţiunea de vineri de la mitingul diasporei, este prioritatea numărul 1 a Parchetului Militar. Zecile de plângeri depuse de cei bătuţi, dar şi de organizaţii civice, vor fi analizate de procurorii militari, care au lăsat de o parte orice altă activitate.

Incidentele violente de la mitingul diasporei de vineri din Piaţa Victoriei au mobilizat toţi procurorii militari. Purtare abuzivă, neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu sunt cele trei infracţiuni pentru care anchetatorii au început urmărirea „in rem“. În total, procurorii militari au fost deschise nu mai puţin de opt dosare penale în urma violenţelor din 10 august.

Investigaţia vizează atât modul în care s-au dat ordinele jandarmilor, cât şi motivele care i-au făcut pe militari să-şi lase în urmă doi colegi care au fost bătuţi de huligani. În acelaşi timp, procurorii militari analizează plângerile depuse de aproape 40 de persoane, care au acuzat că au fost bătute de forţele de ordine. Iar primele victime ale jandarmilor au fost deja audiate.

În plus, nu mai puţin de 17 organizaţii nonguvernamentale, dar şi alte organizaţii au făcut denunţuri împotriva Jandarmeriei pentru abuz în serviciu şi purtare abuzivă.

Ce riscă jandarmii dacă vor fi găsiţi vinovaţi

Avocatul Daniel Fenechiu a explicat, pentru „Adevărul“, cum ar putea să fie încadrate faptele jandarmilor de către procurori. „De purtarea abuzivă ţine tot ceea ce înseamnă exces. Faptul că au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în mijlocul mulţimii şi au suferit oameni care protestau paşnic, faptul că au tras anumite muniţii şi au fost rănite mai multe persoane. La abuz în serviciu intră cei care au dat ordin să se intervină în forţă pentru a evacua piaţa. Vorbim de prefectul Capitalei, dar şi de anumiţi şefi din Jandarmerie implicaţi în operaţiune, care au dat ordin să se tragă cu muniţie, cu gaze lacrimogene. Incidentă aici este şi dotarea jandarmilor care au intervenit cu arme de foc. În ceea ce priveşte neglijenţa în serviciu, e discutabilă. Ar putea fi ipoteza abuzului în lipsa premeditării. Adică jandarmii să fi crezut că au de-a face cu huliganii unei galerii de fotbal, iar victime au căzut oameni nevinovaţi. Aici ar mai putea să intre şi abandonarea celor doi jandarmi bătuţi de huligani. Oricum, în noua legislaţie modificată de PSD, neglijenţa în serviciu este eliminată“, a explicat Daniel Fenechiu.

Specialistul nu exclude ca anchetatorii să vină şi cu alte acuzaţii, pe măsură ce vor desluşi filmul incidentelor.

„Procurorii militari au început ancheta pe trei capitole mari dintr-un motiv foarte simplu. E foarte greu să încadrezi anumite fapte când nu ai întregul film. Clar este doar faptul că cei care au dat ordinele nu sunt la purtare abuzivă, ci la abuz în serviciu. Trebuie făcută o analiză să vadă dacă jandarmii puteau să se opună şi cât de legal sau nelegal era ordinul. Trebuie analizat şi ce a justificat evacuarea pieţei. De ce la ora 23.00 şi nu la ora 24.00? Oricum, decizia de evacuare fusese luată cu mult înainte de incidentul cu jandarmeriţa. Incidentul a fost unul convenabil din acest punct de vedere“, afirmă avocatul. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi jandarmii riscă să-şi piardă slujbele.

„Încadrarea faptei se va face de la caz la caz. Jandarmii care vor fi găsiţi vinovaţi riscă să fie daţi afară, nu cred că vor primi pedepse cu executare“, a mai spus avocatul Daniel Fenechiu.

Se caută hoţul care a furat arma jandarmeriţei

O parte importantă a anchetei vizează furtul armei de foc de la jandarmeriţa bătută de huligani în Piaţa Victoriei. Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt în alertă şi s-au mobilizat pentru găsirea pistolului de 9 mm sustras. Anchetatorii au şi un suspect. Este vorba de un tânăr surprins în imagini cum scoate din toc arma femeii şi o maschează cu ajutorul unei borsete. Pentru a da de urma suspectului, procurorii de la Parchetul Capitalei şi poliţiştii de la Omoruri au făcut apel la populaţie. Oricine îl recunoaşte pe bărbatul din fotografie este rugat să sune la 112 sau să anunţe cea mai apropiată Secţie de Poliţie.

Procurorii vor să afle şi de ce jandarmii din dispozitivul din Piaţa Victoriei au fost înarmaţi cu arme cu glonţ.

Imagine indisponibilă

Jandarmii, pregătiţi ca pentru o confruntare militară

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei şi de Externe, a explicat cum îşi vor desfăşura procurorii ancheta. „Procurorii militari trebuie să dea rapid un răspus bazat pe argumente în această ancheta. Asta pentru că există existe documente interne ale Jandarmeriei care au stat la baza intervenţiei. S-au dat nişte ordine clare care au şi fost executate. Ancheta nu pune probleme tehnice nefiind nevoie de expertize sau de alte astfel de proceduri. Sunt numai nişte simple probe care trebuie coroborate“, spune Cristian Diaconescu. Fostul ministru a declarat că totuşi ancheta nu trebuie să se oprească aici. „În mod normal, anchetatorii trebuie să facă un pas în faţă în acest caz  pentru a vedea dacă a existat vreo legătură între intervenţia Jandarmeriei şi lumea politică, pentru că o astfel de implicare ar fi foarte gravă, fiind vorba de siguranţa statului“, spune Cristian Diaconescu.

Fostul ministru mai spune că această variantă trebuie analizată mai ales în contextul în care jandarmii au fost dotaţi cu arme de foc. „Jandarmii parcă s-au pregătit de o confruntare militară dacă avem în vedere că au fost dotaţi cu arme cu muniţie letală. Acest lucru este foarte grav, practic, de neimaginat. Intrarea în multime cu astfel de armament a pus în pericol grav viaţa demonstranţilor“, a subliniat Cristian Diaconescu.

Dovezi ale minciunilor jandarmilor

Ies la iveală noi dovezi că reprezentanţii Jandarmeriei au minţit atunci când au afirmat că Ştefania, jandarmeriţa de 23 de ani bătută de huligani, risca să rămână paralizată în urma loviturilor primite. Tânăra a fost filmată în timp ce era ajutată de colegi să iasă din zona unde erau luptele cu protestatarii. Mergea pe picioare, flancată de doi colegi jandarmi care o protejau cu un scut. Atunci când a ieşit din mulţime, tânăra le-a reproşat colegilor că au intrat printre huligani:  „Fraţilor, unde dracu' m-aţi dus!“. Filmarea a fost făcută vineri, la ora 23.14, la trei minute de la ordinul de intervenţie dat de prefectul Capitalei. Ştefania a fost bătută în jurul orei 23.00.

Imagine indisponibilă

Iohannis: Atitudinea civică, pedepsită cu gaze lacrimogene

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, luni, din nou reprimarea violentă a mitingului, apreciind că atitudinea civică a fost asupru pedepsită cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă şi cu lovituri aplicate cu exces de zel. „Atacarea oamenilor nevinovaţi, atacarea jurnaliştilor, atacarea femeilor şi copiilor este de neconceput într-un stat european, iar cei vinovaţi trebuie identificaţi”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea unei diversiuni. „În orice ţară democratică am fi avut până la această oră cel puţin o demisie. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. Un protest legitim a degenerat în violenţe de stradă. Nu cumva s-a dorit o diversiune?“, s-a întrebat preşedintele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite