Drumul cu peripeţii al sicriului marelui dramaturg Ion Luca Caragiale: „Vagonul rătăceşte de două săptămâni pe liniile germane şi austriece“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Luca Caragiale. FOTO www.wikipedia.org
Ion Luca Caragiale. FOTO www.wikipedia.org

Aducerea în ţară a sicriului în care se afla trupul neînsufleţit al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale pare a fi o scenă desprinsă chiar din comediile scriitorului. Sicriul său a rătăcit două săptămâni pe căile ferate dintre România şi Germania.

Marele dramaturg Ion Luca Caragiale s-a născut în anul 1852 în localitatea prahoveană Haimanale. Acesta a decedat la data de 9 iunie 1912 la Berlin, acolo unde a plecat împreună cu familia, încă din anul 1904, ca urmare a unui scandal cu privire la un plagiat, extrem de celebru la vremea respectivă. Scriitorul ungar Istvan Kemeny l-a acuzat, fără niciun fundament, că ar fi plagiat „Năpasta” după piesa sa numită „Nenorocul”.

Caragiale a murit din cauza aterosclerozei cerebrale. Familia lui a decis să-l îngroape într-un cimitir protestant din Berlin, însă autorităţile române au făcut demersurile necesare, pentru ca trupul marelui scriitor să ajungă în ţară. Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale dramaturgului au ajuns la Bucureşti la data de 18 noiembrie 1912, fiind reînhumat patru zile mai târziu la cimitirul Şerban Vodă.

La înmormântarea avută loc la Bucureşti au participat mii de oameni, printre care s-au numărat şi scriitorii Mihail Sadoveanu, Emil Gârleanu sau Alexandru Vlahuţă. Sicriul lui Caragiale a ajuns în ţară, după ce a rătăcit zile în şir pe şinele de cale ferată dintre Germania şi România. Peripeţiile au fost prezentate în ediţia din 19 noiembrie 1912 a ziarului „Universul”.

„Rămăşiţele pământeşti ale marelui scriitor Caragiale au sosit ieri, pe neaşteptate, într-un vagon special, în gara de Nord.

Nimeni n-a venit întru întâmpinarea corpului ilustrului scriitor, nici chiar familia, deoarece nimeni nu fusese anunţat. (...) La orele 11 jumătate, şeful Gării de Nord a fost intrigat de un vagon de marfă, sigilat, pe care se afla numele oraşului Breslau din Germania. Vagonul nu avea nici un fract şi nici nu putea cineva să-şi închipuie că e un vagon mortuar, deoarece nu avea nici o cruce pe el, cum se obicinuieşte.

Şeful trenului, întrebat ce e cu vagonul, a spus că l-a luat de la Predeal şi că nu ştie nimic mai mult. Telefonându-se la Predeal, de-abia atunci s-a aflat totul. S-a răspuns de la Predeal că vagonul conţine corpul lui Caragiale şi că fractul s-a pierdut.

Cercetându-se, s-a aflat că vagonul rătăceşte de două săptămâni pe liniile germane şi austriece. S-a anunţat rudele lui Caragiale şi a sosit la gară domnul Zlatro, o rudă apropiată”, s-a arătat în ziarul „Universul”.

Alte ştiri pe această temă:

Povestea românului care l-a tradus în spaniolă pe Caragiale şi care a fost bun prieten cu un laureat al Premiului Goncourt

O recitire din Caragiale

Dramele puţin ştiute ale marilor scriitori români: ororile războiului trăite de prizonierul Topîrceanu şi calvarul vieţii lui Mihai Eminescu

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite