Noua lege a pensiilor: pensia de urmaş, penalizată în funcţie de anii de căsnicie. Ce procent pot obţine copiii decedatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor aduce o serie de noutăţi privind calculul pensiilor de urmaş, stabilind penalităţi în funcţie de anii de căsnicie şi condiţionând obţinerea veniturilor de către copiii decedatului.

Potrivit proiectului de lege supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani; dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;  sau pe toată durata invalidităţii, de orice grad, dacă invaliditatea s-a ivit până la vârsta de 16 ani.

În ceea ce-l priveşte pe soţul supravieţuitor, acesta are dreptul la pensia de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. 

„În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus”, se arată la alin (2) al art. 76.

În cazul în care soţul supravieţuitor este invalid de gradul I şi II, acesta are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, şi dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an. 

Văduvii cu copii de până în 7 ani pot lua pensia de urmaş doar până când ajung copiii la şcoală

O altă prevedere care ar putea stârni controverse este legată de văduvii sau văduvele care au în întreţinere copii mici.

„Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă în această perioadă nu realizează venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se arată la art. 79 din proiectul de lege. 

Cum se calculează pensia de urmaş

În ceea ce priveşte calculul, proiectul de act normativ stipulează că pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat; pensia de invaliditate gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. 

„Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din numărul total de puncte realizat de susţinător aferent pensiei prevăzute la alin. (1) în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel: 50% - pentru un singur urmaş; 75% - pentru 2 urmaşi;  100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi”, se arată în document. 

Copiii şi soţul supravieţuitor care au dreptul la o pensie proprie şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş, pot opta pentru cea mai avantajoasă pensie. 

Ajutoare sociale, date în funcţie de numărul de ani de căsătorie

Actul normativ precizează că soţul supravieţuitor care nu optează la pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă la data solicitării acestuia, îndeplineşte anumite condiţii.

Acestea se referă, cumulat, la realizarea stagiului complet de cotizare, împlinirea vârstei de pensionare, să nu se fi recăsătorit, iar durata căsniciei să fi fost de cel puţin 10 ani.

Ajutorul lunar se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei susţinătorului decedat, aflat în plată sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitării, după caz. 

Pensia proprie se poate cumula cu acest ajutor, dar fără a depăşi  80% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. 

Citeşte şi:

Noua lege a pensiilor: Cu cât eşti penalizat dacă te pensionezi anticipat. Care este formula de calcul

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite