Ce interdicţii au şoferii începători în primul an de condus pe drumurile publice. Cu ce viteză pot circula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii începători au câteva interdicţii în ceea ce priveşte condusul autovehiculelor pe drumurile publice. De asemenea, trebuie să respecte anumite limite în ceea ce priveşte viteza.

Un şofer începător, respectiv o persoană cu experienţă de condus mai mică de un an, este obligat să afişeze un semn distinctiv pe vehiculul condus, conform Regulamentului pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Acest semn trebuie să fie un ”disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm” (semnul e denumit popular şi „lămâie”).

Poziţionarea acestui semn diferă în funcţie de tipul de vehicul condus. De exemplu, şoferii de autoturisme trebuie să afişeze acest semn "pe parbriz, în partea din dreapta jos şi pe lunetă, în partea stângă jos". În cazul motocicletelor, semnul galben se aplica în partea din spate lângă numărul de înmatriculare. Lipsa semnului distinctiv se sancţionează cu amendă.

De asemenea, şoferii care au experienţă de condus mai mică de un an pot circula în afara localităţilor doar cu o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât le este permis şoferilor care nu mai sunt începători. Astfel, şoferii începători vor avea în vedere limitele de viteze aplicabile în general, dar vor scădea 20 km/h din maximul admis. “Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, prevede Codul rutier.

Limitele maxime de viteză stabilite pentru circularea în afara localităţilor:

-pe autostrăzi: 130 km/h;

-pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene: 100 km/h;

-pe celelalte categorii de drumuri: 90 km/h.

În acest context, limitele de viteză pentru şoferii începători sunt următoarele:

-pe autostrăzi: 110 km/h;

-pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene: 80 km/h;

-pe celelalte categorii de drumuri: 70 km/h.

Nu în ultimul rând, şoferii începători nu pot să conducă vehicule care transportă mărfuri sau produse periculoase; sunt destinate testării; sunt folosite pentru probe sau sunt destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

FOTO „Pivniţa cu miracole“ a unei femei care prepară produse bio din legumele şi fructele cultivate în grădină

 

Acţiunea ciobanului din Cugir care a dat în judecată UE pentru că nu se opune schimbărilor climatice, admisă de Curtea Europeană de Justiţie

 

FOTO Sărbătoare emoţionantă lângă barajul de steril din Apuseni. Foşti locuitori ai satului Geamăna au revenit acasă după 30 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite