FOTO Guvernul Ungariei dă 5 milioane de euro pentru terminarea spectaculosului Centru Reformat din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la noul Centru Reformat din Timişoara au fost reluate în forţă, întregul complex urmând să fie inaugurat în 16 decembrie 2019, la aniversarea a 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei.

Reprezentanţii bisericii reformate din Timişoara au motive să fie bucuroşi. Construcţia Centrului Reformat din cartierul Fabric a început în 1999, însă de abia acum se vede lumina de la capătul tunelului. Şi asta datorită unei finanţări din partea Guvernului Ungariei, care a alocat milioane de euro pentru terminarea lucrărilor.

Zilele acestea a fost montată macaraua cu care urmează să se ridice turnurile şi corpul central al bisericii reformate.

“Ne-am apucat de treabă cam acum un an şi jumătate, dar majoritatea lucrărilor s-au desfăşurat la subsoluri. Nu era aşa de spectaculos şi vizibil din afară. Acuma, în fine, s-a ridicat macaraua de turn. De acum înainte o echipă va lucra la ridicarea zidurilor bisericii”, a declarat preotul Gazda Istvan. 

Proiect a fost donat de un arhitect de renume mondial

Proiectul Centrului Reformat din Timişoara a fost realizat de arhitectul maghiar Imre Makovecz, considerat părintele arhitecturii organice, unul dintre cei mai faimoşi arhitecţi din lume. 

„Guvernul ungar derulează un proiect pentru sprijinirea patrimoniului cultural al lui Makovecz. A fost unul dintre cei mai mari arhitecţi pe plan mondial. El a decedat acum şase ani. Guvernul a decis să reidice acele clădiri care încă nu au fost terminate sau să le renoveze pe cele făcute cu mult timp înainte. Aşa am intrat şi noi în vizorul lor, aşa reuşim să terminăm. E o sumă frumoasă, dar o lucrare de Makovecz necesită fonduri”, a mai spus Gazda Istvan.

GALERIE FOTO

image

Au reînceput lucrările la Centrul Reformat din Timişoara GALERIRE FOTO Ş.Both
 

Makovecz a ales locaţia Centrului Reformat din cartierul Fabric

Arhitectul a fost personal la Timişoara să aleagă locaţia pentru biserica reformată.

„Imediat după Revoluţie din 1989, Imre Makovecz, cu respect pentru pastorul de atunci, Laszlo Tokes, a acordat un proiect, ca donaţie. Acel proiect nu era pe această locaţie, conducerea oraşului a făcut promisiuni că oferă un teren în Prinţul Turcesc. Nu s-a mai dat acel teren. Când Gheorghe Ciuhandu a devenit prima dată primar, în 1996, acesta a oferit trei locaţii din care să alegem. Imre Makovecz a venit la Timişoara pentru a alege locaţia asta. El a avizat acestă zonă, e pe malul Begăi, există o perspectivă frumoasă dinspre pod. Pe 3 noiembrie 1999 s-a făcut prima săpătură”, a mai declarat Gazda Istvan. 

image

Arhitectul Makovecz Imre FOTO www.makovecz.hu
 

Proiect transfrontalier România-Serbia pentru sala de concerte

O altă echipă lucrează la clădirea de concerte din candrul complexului. Ei derulează un proiect european transfrontalier în domeniul turismului, pe axa România-Serbia. 

“Nu am stat cu mâinile în sân, am încercat să depunem proiecte peste tot. Aşa că pentru clădirea sălii de concerte derulăm un proiect transfrontalier cu Serbia. Planul nostru este să ne deschidem în faţa timişorenilor. Vom da această sală Conservatorului şi Filarmonicii Banatul. Vrem să dăm timişorenilor un nou spaţiu pentru muzică. Din proiectul transfrontalier am reuşit să procurăm deja şi pianul. Nu vrem să ne închidem ca maghiari şi ca reformaţi în această clădire frumoasă. Vrem să ne deschidem în faţa timişorenilor indiferent de religie şi de limba vorbită”, a afirmat Gazda.

image

Proiectul transfrontalier este realizat în parteneriat cu Primăria din Senta, iar timişorenilor le revine aproximativ 500.000 de euro, pentru ridicarea sălii de concerte.

“Banii vin din mai multe locuri. Noi am încercat toate metodele şi posibilităţile ivite. Chiar dacă nu reprezintă aşa de mult, trebuie să vorbesc şi de banii enoriaşilor. Deşi sunt puţini şi nu sunt oameni bogaţi, dau foarte mult din puţinul pe care-l au”, a adăugat preotul reformat.   

image

Construcţie terminată pe finanţare transfrontalieră Ro-Hu

Lucrările la Centrul Reformat au demarat în urmă cu 19 ani, însă din lipsă de fonduri au fost sistate în 2004.

image

Fusese rididat la roşu Corpul E. S-au mai lucrat de atunci pe etape, când reprezentanţii bisericii mai obţineau câte o finanţare. 

image

O importantă lucrare a demarat în 2013, după câştigarea unui proiect european transfrontalier depus alături de partenerii din Ungaria, în valoare de 1,5 milioane de euro. Bisericii reformate din Timişoara i-a revenit aproape jumătate milion de euro, pentru ridicarea unei noi aripi, Corpul F, şi pentru utilarea ei.  

image

Sală multifuncţională, camera pentru oaspeţi, mansardă pentru evenimente

Pe lângă cei cinci milioane de euro de la Guvernul ungar şi cei 500.000 de euro pe proiectul România-Serbia, reprezentanţii Bisericii Reformate au reuşit să mai atragă până acum, din diferite surse, în jur de 1,2 milioane de euro.

image

Aşa s-au construit cele două aripi din complex, există o sală multifuncţională, unde se ţin şi slujbele, şase camere pentru oaspeţi, o mansardă pentru diverse evenimente, o altă sală pentru expoziţii şi evenimente. Din banii de până acum s-a realizat şi întreaga fundaţie a bisericii. 

image


 

Într-una din aripi funcţionează şi Consulatului Onorific al Ungariei de la Timişoara.

image

“Timişorenii nici nu-şi pot imagina ce se construieşte aici”

Centrul creat de Makovecz va fi un veritabil centru cultural şi ecumenic. Complexul reformat va fi unul cu adevărat spectaculos, în special datorită arhitecturii. Biserica reformată va avea două turnuri sub formă de aripi, iar cupola centrală va avea o înălţime de 30 de metri. 

image

“Timişorenii nici nu-şi pot imagina ce se construieşte aici. Deja se vede ceva, că e ceva foarte special şi aparte, prin cele două corpuri care s-au făcut deja. Intrarea e foarte frumoasă. Vom avea două turnuri la 38 de metri, fiecare cu aripi separate. Vom avea două clădiri în formă de cerc. Una e pentru concerte, cealaltă, mai mare ca suprafaţă şi înălţime, va fi rezervată pentru sala de conferinţe. La subsol va fi şi un restaurant tradiţional unguresc. Am văzut că în Timişoara nu avem un restaurant unguresc, destul de ciudat având în vedere că gastronomia maghiară are un renume mondial. Merită să avem şi noi un restaurant”, a adăugat preotul care supervizează lucrările de la Centrul Reformat. 

image

“Vrem să sfiinţim complexul la 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei”

Lucrările la Centrul Reformat se vor desfăşura de acum cu rapiditate. Reprezentanţii Bisericii Reformate din Timişoara vor să inaugureze complexul în decembrie 2019.

“Vrem să sfinţim complexul la 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din Timişoara. La 16 decembrie 2019 vrem să facem inaugurarea. Sigur o să fim gata cu lucrările, chiar dacă e posibil să mai rămână ceva lucrări de finisaje la interior”, a concluzionat Gazda Istvan.

image

Arhitectul ştrandului de la Mako

Arhitectul Makovecz Imre este şi creatorul noului complex acvatic de la Mako, “Hagymatikum” (inaugurat în iarna anului 2012), apreciat şi de mulţi români care se duc acolo pentru relaxare. 

Arhitectul nu a mai apucat să îşi vadă nici lucrarea de la Mako finalizată, acesta decedând pe 27 septembrie 2011, la vârsta de 76 de ani. 
 

image

Ştrandul de la Mako FOTO 1hungary.com
 

Makovecz are mai multe lucrări şi la noi în ţară, cum ar fi bisericile de la Cluj, Miercurea Ciuc sau Sfântu Gheorghe.
 

image

Biserica "Makovecz" la Miercuriea Ciuc FOTO Wikipedia.org
 

„Eram arhitectul şef al oraşului atunci când l-am cunoscut pe Makovecz. Am şi fost de două-trei ori la Budapesta, la el, la birou. Ştiam multe despre dânsul. Este cel mai tare arhitect organic din lume. I-am spus atunci că la noi în ţară construcţia bisericii va depinde de cine este la putere, dacă dau bani sau nu. Este o mândrie pentru Timişoara să aibă o clădire proiectată de Makovecz“, a declarat Radu Radoslav, fostul arhitect şef al Timişoarei. 

Makovecz s-a născut la Budapesta în 20 noiembrie 1935. Absolvent al Universităţii Tehnice din capitala Ungariei, a devenit exponentul arhitecturii organice - un termen, o filozofie şi o modalitate concretă a arhitecturii de a construi structuri şi clădiri prin promovarea armoniei dintre habitatul uman şi natură.

Citiţi mai multe despre etapele în care s-a lucrat la Centrul Reformat:
 

FOTO Centrul Reformat din zona Fabric va fi una dintre clădirile emblematice ale Timişoarei în anul 2021
 

FOTO A fost inaugurată aripă nouă a bisericii reformate Noul Mileniu din Timişoara

FOTO Biserica timişoreană proiectată de părintele ştrandului de la Mako a primit finanţare europeană

image


Capela de la Şumuleu Ciuc FOTO Wikipedia.org

image


Capela de la Sfântu Gheorghe FOTO Wikipedia.org
 

image


Teatrul din Lendva (Slovenia) FOTO Wikipedia.org

image


Complex de ştrand la Eger FOTO Wikipedia.org

image


Pavilion expo la Sevilia FOTO Macovecz.hu


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite